Van de boekenplank van Wim …

IN HET LAND DER BELGEN

door Michel van der Plas
De schrijver van dit leuke boekje heet eigenlijk Ben Brinkel, die het onder het pseudoniem Michel van der Plas tot Bekende Nederlander bracht, onder meer door het schrijven van een aantal geweldige teksten voor Wim Sonneveld. Wie herinnert zich niet Tearoom Tango? Maar Van der Plas was veel meer, hij was journalist bij Elseviers Weekblad en verder schrijver, dichter en vertaler. Dat ik in de verleden tijd over hem schrijf is eigenlijk ten onrechte, want hij leeft nog steeds en ik zag hem ... 
... enkele maanden geleden nog eens op tv voorbijkomen in een aan hem gewijd programma. Een geestige en zeer roomse tobber.
In 1975 bracht hij dit boekje uit over het karakter van de Belgen, in vergelijking met dat van de Nederlanders. Altijd leuk om te lezen, vooral omdat we ooit één land vormden. Een deel van het boek gaat over de passie van bijna alle Belgen voor het wielrennen door een kostelijke beschrijving van de Gentse zesdaagse. Als volslagen leek nestelde Van der Plas zich avond na avond op de tribune en liet zich voorlichten door zijn zeer Vlaamse medekijkers aan weerszijden. Die zitten daar elk jaar en doorzien alles, terwijl het voor een debutant aanvankelijk toch het meest op een dolgedraaid gekkenhuis lijkt.
De eerste twee dagen waren voor de auteur een overdonderend feest, waarbij hij alles geloofde wat hij meende te zien. Door toedoen van zijn influisteraars probeerde hij daarna te ontdekken waar de combines begonnen en eindigden, wie met wie in de slag zat om in de laatste 48 uur tot de werkelijkheid door te dringen. Ja, je zit in het theater, je beleeft de illusie, maar het wordt zo schitterend gebracht dat direct een gevoel van spijt en heimwee ontstaat als het voorbij is en de winnaars al dan niet terecht gehuldigd.
Alles virtuoos en met licht gekruide humor beschreven. Een leuk boek dat waarschijnlijk alleen nog antiquarisch te koop zal zijn.
in samenwerking met www.wielersportboeken.nl
Door Fred van Slogteren, 18 april 2013 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web