Valpartijen en idioten …

“Per vergissing schakelde ik in op het verkeerde net en hoorde Mart oreren: ‘Als je met hem naar de finish rijdt, rij je met een lege huls.’ Ik snapte die uitspraak niet, want het ging over Stijn Vandenbergh (foto). Ik zag een stijlvolle renner die in een prachtige tred strak op kop reed. Daarbij steeds de handen, ook op de keienstroken, onderin de beugel. Tot zo’n draak van een toeschouwer in het zicht van de camera’s zijn waanzin uitliet. Op Carrefour de l’Arbre leek het, hadden ze heel psychiatrisch gestoord België losgelaten. Eén van die idioten kraakte de illusies van Stijn. Kort daarna haakte ook ploegmakker Stybar af. Een fotograaf vond ... 
... zijn mooie plaatje belangrijker dan de veiligheid van de renner. Bij zulke beelden overvallen mij moordneigingen. 
Ooit klapte ik op een toeschouwer tijdens de Ronde van Malburgen toen dat nog niet gepromoveerd was tot Vogelaarwijk of Prachtwijk. Inmiddels is antisemitisme daar populairder dan wielrennen er ooit was. Toen waren er vooral kinderen die ongecontroleerd ronddartelden. Alleen vooruit, klapte ik op zo’n klein jochie. Gelukkig kwam hij met de schrik vrij, gelukkig ook waren zijn ouders niet in de buurt.  
Het is een plaag; kijk naar de meest gevaarlijke stukken tijdens Parijs- Roubaix, op de zwaarste klimmen in een Tour, Giro of Vuelta. Daar heerst de chaos van de sensatiezoekers. De zich wielerfan noemende medemens verlustigt zich er op een once-in-a-lifetime-event. Stiekem hoopt men op een krakende renner op graniet of stervende zwaan op stijgend asfalt. Mooier amusement lijkt nauwelijks denkbaar maar het betekent niets nieuws onder de zon. Voor ons als soort staat de evolutie al jaren stil. 
In 1861 reed het rijke volk uit Washington DC veertig kilometer in paardenkoetsjes met gevulde picknickmandjes. Vol verwachting op weg naar een veldslag. Hun helden zouden de zuidelijken in de pan hakken. Bij Bull Run tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werd het een bloedbad en de oorlog zou daarna nog 4 jaar duren. Sport in plaats van oorlog, alhoewel Parijs-Roubaix zich afspeelt op het klassieke slagveld van Europa. Dus bereid men zich een jaar lang mentaal voor via zuipen en stoere praat. Daarna stroomt men massaal naar die plek en zwaait er met nationalistische vlaggen of, zoals op bergen in de zomer, rent in de blote kont mee met de renners. Soms vallen daar slachtoffers bij. 
Wie herinnert zich niet de fotograferende malloot die op Alpe ‘d Huez die Guerini van de fiets liep? Of die agent in Armentières, kiekjes schietend voor het gezinsalbum? Je kon de botten horen kraken. Vraag maar aan Wilfried Nelissen, Jalabert of Furlan.  
Om het veilig te houden moeten wielrenners helmen dragen tijdens de koers. Als je zag hoe Stijn viel, mag hij blij zijn met die maatregel. Maar de malloten gaan vrijuit. Jaar na jaar. Zou een verplichte dwangbuis op bepaalde plekken tijdens een wielerkoers wellicht een optie zijn? Of laten we het zo en halen de schouders op deze lateral damage. Maar hoe lang nog, want de renners betalen de tol? Ze gaan daar wonderbaarlijk mee om. Hoe tekenend is het niet, en dat is als compliment bedoeld, om Zdeněk Stybar die een podiumplaats zag verdampen door zo’n fotograferende idioot, te horen zeggen: ‘Ik hoop dat het tenminste een mooie foto is geworden.’ (Foto: © Cor Vos)
Tot een volgende keer!”
Joep Scholten
Door Fred van Slogteren, 14 april 2013 10:00

Wieler toeschouwers

Ja, we moeten er rekening mee houden dat na de voetbalvandalen er ook wielervandalen verschijnen. Zwaaiend met grote gele Vlaamse-Leeuw vlaggen en vol met bier en veelal afkomstig uit het Vlaamse. Tijdens de beklimmingen in de Tour zit ik met kromgetrokken tenen dit fenomeen te aanschouwen en het is wachten op een zwaar ongeluk.Dat het gaat gebeuren is zeker, alleen wanneer nog niet.

Geplaatst door Cees Rovers, 14 april 2013 10:49:49

Furlan

Furlan is denk ik Fontanelli

Geplaatst door Arjan, 14 april 2013 11:10:27

kind!!

Het stuk slaat de spijker op zijn kop, maar om een kind te vergelijken met de dwazen die de naam van supporter willen dragen gaat mij te ver. Een kind ontdekt en speelt daar gebeuren helaas ongelukjes mee. Hoe vaak de ouders ook waarschuwen. Dat hoort bij het volwassen worden. Die dwazen zoeken het bewust op. Maar verder petje af voor het stuk

Geplaatst door Piet Kettenis, 14 april 2013 11:23:54

Kind!!!

Een kwestie van goed lezen, Piet. Kinderen zijn als jonge honden, net zo voorspelbaar onvoorspelbaar. Kinderen zijn dan ook nog niet verantwoordelijk. Dat is aan de volwassenen.
Daarom houden we honden aan de lijn en kinderen strak in de gaten, zeker als er permanent gevaar dreigt (verkeer, strand, sportwedstrijden, you name it) Maar wat als die ouders verzaken? In Malburgen het geval. Dan mag je als kind toch hopen dat volwassen omstanders hun verantwoordelijkheid nemen?
Tja, maar wie durft dat nog heden ten dage?

Geplaatst door joep scholten, 15 april 2013 11:33:55

Vraag vijftig euro entree!

Klantvriendelijk is het natuurlijk niet, maar de drukte op de cols zou wellicht in te dammen zijn door entree te heffen op de toegangswegen. En dan geen tien euro, maar meteen vijftig zoals de culturelen onder ons ook moeten neertellen voor het optreden van een béétje zangeres of musical. Vee en grut betalen gewoon de volle mep, voor zover hij het zich kan veroorloven, moet je eens zien wat een drukte dat alvast scheelt. En van de opbrengst kan een échte bergprijs voor de beste grimpeur van de desbetreffende col worden gefinancierd.

Verder in 2014 een meldplicht bij de politie van Parijs voor gedeeltelijk ontbloot publiek van 2013 en de aardigheid zal er gauw af zijn hoor voor al die half bezopen meehollers met hun ene oog op de camera gericht.

Of ik PVV stem? Waarom zou ik?

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 15 april 2013 19:47:25

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web