Het balhoofdplaatje van Otto …

"Ditmaal eens een heel ander ‘plaatje’ dan jullie van me gewend zijn. Ik ben onlangs weer eens in Indonesië geweest om er enkele lezingen te houden. Het land is een walhalla voor wie van de historie van de Nederlandse rijwielindustrie houdt. Tal van merkfietsen, ooit gemaakt in Nederlandse fabrieken die al lang niet meer bestaan, rijden daar nog in volle glorie rond. De liefhebbers en verzamelaars hebben zich verenigd in de vele oude fietsen clubs om alle informatie over hun oldtimer in dank te aanvaarden. 
Het bezit van een fiets was in het koloniale tijdperk het privilege van de blanke Nederlanders, want die konden zich dat met hun overheidssalarissen of inkomsten uit eigen onderneming, wel veroorloven. De rest van de uitverkorenen bestond uit ... 
... de weinige welgestelden uit de autochtone bevolking en Chinezen met handelsgeest die goed geboerd hadden. 
Waar veel gefietst wordt daar zijn fietsenrekken en dit prachtige oude exemplaar kwam ik tegen bij een antiekhandelaar in Yogyakarta. Het zal ooit gestaan hebben bij een winkel, schatte ik, of bij een societeit, wie weet? De prijs die de man ervoor vroeg was krankzinnig en ook al was het te betalen geweest, het ding was veel te groot en te zwaar om als bagage mee te nemen. Ook voor het bord vroeg hij een exorbitante prijs, maar ik heb daar vanwege de tekst toch even over staan dubben. 
TAKOR OBAN BOEAN KENTJING stond er in het Bahasa, de officiële taal van Indonesië. Ik kwam een heel eind, want Takor is het merk, oban is ‘zalf’, boean betekent ‘bestemd voor of te gebruiken voor’ en sakit is ‘pijn of ziekte’. Tot zover begreep ik het maar ik wist niet wat kentjing betekent. 
Ik liep om her rek heen om die oude fiets eens beter te bekijken en zag op de keerzijde van het bord tot mijn verbazing de Nederlandse vertaling staan. Die liet niks aan duidelijkheid te wensen over. Het bord zal – zo vermoed ik -  bij een drogist, apotheek, dokter of Heerensociëteit hebben gestaan en vermoedelijk niet bij de kerk. Ik had gelijk ook een verklaring voor de merknaam TAKOR: Tegen Alle Kleine Ongewenste Rampspoeden.
Tot volgende week!”
Otto Beaujon
Door Fred van Slogteren, 19 april 2013 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web