Van de boekenplank van Wim …

AMSTEL GOLD RACE 30 JAAR

door Wim van Eyle
Aanstaande zondag wordt voor de 48ste keer in het Zuid-Limburgse land de Amstel Gold Race verreden. De enige Nederlandse wielerklassieker en de jongste in de beroemde voorjaarsreeks. Voor de renners altijd een lastige koers vooral bekend van de term ‘keren en draaien’, want de koers verloopt in een soort doolhof waarbij de renners zich steeds afvragen of ze al niet eerder op bepaalde punten voorbij zijn gekomen maar dan van de andere kant. 
De ronde is ooit bedacht door het duo Herman Krott en Ton Vissers, destijds compagnons in een organisatiebureau voor profwedstrijden. In datzelfde jaar werd Vissers ploegleider van ... 
... de Willem II-Gazelle ploeg en stapte uit de organisatie waarna Krott de organisatie voortzette. Ondanks alles wat deze ronde Amsterdammer voor de wielersport heeft betekend, is de Amstel Gold Race zijn levenswerk geworden. Hij droeg de organisatie na dertig jaar over aan oud-renner Leo van Vliet die het evenement verder uitbouwde tot een waar Limburgs festijn met een toertocht op zaterdag met vele duizenden deelnemers. 
Hoewel de Nederlandse winnaars met 17 victories nog steeds het landenklassement aanvoeren is het al weer twaalf jaar geleden dat de laatste landgenoot (Erik Dekker) als winnaar werd gehuldigd. Het zou mooi zijn - maar objectief gezien niet waarschijnlijk – als er weer een Nederlander op het hoogste treetje van het erepodium zou staan. 
Dit werk is één van de pakweg vijftien boeken die verzamelaar Wim van Eyle aan de wielerliteratuur toevoegde. Volgens een recensie beschrijft hij op fantastische wijze de 30-jarige geschiedenis met spannende wedstrijden, schitterende prestaties, indrukwekkend drama en boeiende anekdotes. 
in samenwerking met www.wielersportboeken.nl
Door Fred van Slogteren, 11 april 2013 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web