Herinneringen bij een foto ...

"Deze maand is het dertig jaar geleden dat Steven Rooks als relatief onbekende wielerprof Luik-Bastenaken-Luik 1983 won. De Noord-Hollander reed in de finale weg van een groep vedetten en won met 15 seconden voorsprong voor wereldkampioen Giuseppe Saronni, de Fransman Pascal Jules, Phil Anderson en de Nederlanders Henk Lubberding en Hennie Kuiper en nog een stel internationale grootheden. Twee maanden daarvoor nog leek de beroepsloopbaan van de jonge Rooks volledig te ... 
... stagneren bij gebrek aan een sponsor.
Een jaar eerder was Rooks ingelijfd bij de Raleigh-ploeg maar Peter Post nam al snel afscheid van de volgens hem onhandelbare Rooks. Goede raad was duur toen geen enkele ploeg bereid was het onmiskenbare talent te contracteren. Op geleende spulletjes kwam Rooks de wintermaanden door en trainde vaak op een crossfiets van Raymond Rol op een provisorisch rondje om het sportpaleis Alkmaar.
Via Alkmaarse vrienden werd Rooks op het laatste moment in contact gebracht met Peter van de Kommer, directeur van AGU Sport en Frans Klardie, een Heemskerkse ondernemer en eigenaar van boekhandel Univers in Amsterdam, een man met een groot wielerhart.
Tijdens een schaatsmarathon op De Meent legde Rooks in gezelschap van zijn vriend en initiatiefnemer Siem de Groot (achter hem op de foto) aan Klardie (links) en Van de Kommer (rechts) ten overvloede nog eens zijn ‘probleem’ uit. Hij kon wel als gastrenner (zonder salaris) aansluiten bij het Franse SEM-De Gribaldy maar had daarvoor een basisinkomen (ongeveer duizend gulden per maand) nodig om aan de benodigde KNWU-proflicentie te komen. 
Klardie en Van de Kommer bleken bereid tot die hulp of zoals ze toen lieten optekenen in de Alkmaarsche Courant: ‘Commercieel is het voor ons nauwelijks aantrekkelijk want als hij goed gaat rijden, zit hij het hele jaar in het buitenland. Maar een talentvol iemand die buiten zijn schuld in het nauw is gekomen, willen we wel helpen. Beschouw het maar als een ideële vorm van sponsoring.’
Rooks beschaamde het vertrouwen niet. Met een AGU Sport-haarband onder zijn helm – waar AGU er korte tijd later wel duizenden van verkocht… - won de jonge Rooks Luik-Bastenaken-Luik. Hoe het verder verliep mag genoegzaam bekend worden geacht. Rooks werd één van de betere Nederlandse profs; met dank aan Peter van de Kommer en Frans Klardie maar vooral aan zijn Alkmaarse wielervriend Siem de Groot.
Tot volgende week!"
Rob Kat
  
Door Fred van Slogteren, 9 april 2013 10:00

overlijden

Ik hoorde vanavond dat Frans Klardie onlangs is overleden!
Geplaatst door Jack van Hooff, 01 april 2019 21:33:05

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web