Uit de ordners van Jan …

“Op 22 januari maakte de KNWU bekend dat er een nieuw huisorgaan was geboren met de naam Wielersport. Geen naam die uitblinkt in originaliteit want de meeste bezoekers van de slogblog kennen natuurlijk nog het tijdschrift Wielersport dat, mét de Officiële mededelingen van de KNWU, verscheen tussen januari 1952 en november 1985. Maar de naam dekt de lading en daar gaat het om. Wielersport anno 2013 brengt nationaal nieuws, achtergronden, interviews en heeft ruimte voor alle disciplines van de KNWU. Het wordt gemaakt voor de brede doelgroep die de KNWU rijk is, van sportieve fietsers tot aan de profs, door de ... 
... redactie van mediapartner Wieler Revue. Het blad verschijnt zes keer per jaar en is uitsluitend voor leden. 
Dat is natuurlijk pech voor iedereen die géén lid van onze nationale wielerbond is. Op het internet circuleerde dan ook meteen de vraag 'waarom dit blad niet voor iedereen beschikbaar is via losse verkoop? De KNWU zou een hele belangrijke doelgroep, de passieve liefhebber/recreant vergeten!'
Gouden winter
Hoe dan ook, jaargang 1, editie 1 van Wielersport, met als ondertitel ‘prof of niet, we delen dezelfde passie!’ verscheen in maart 2013 met op de cover een prachtige foto van Mathieu van der Poel als vertegenwoordiger van de ‘gouden winter’ die de Nederlandse veldrijders ons de afgelopen maanden hebben bezorgd. En eerlijk is eerlijk, als ik door het 66 pagina’s dikke magazine blader dan is het zonde dat dit blad exclusief voor de leden van de KNWU is bestemd. En dat is een compliment want het zou absoluut niet misstaan tussen de Nederlandse wielerbladen. Zeker na het noodgedwongen verdwijnen vanWielerland Magazine. Maar ja, dat is nu eenmaal niet de doelstelling van de KNWU. 
KNWU-app
Voorzitter Marcel Wintels schrijft in zijn voorwoord dat het jaar 2013 heftig is begonnen voor de wielersport. Niet alleen door alle dopingbekentenissen maar ook door de mooie prestaties van Tom Jelte Slagter in de Tour Down Under en de zware valpartijen van Johnny Hoogerland en Karsten Kroon. Het blad Wielersport is een onderdeel van de nieuwe strategie die de KNWU in 2013 is ingegaan. Hiernaast is er een KNWU-app voor smartphones waarmee op termijn ook de inschrijving voor een wedstrijd gerealiseerd kan worden. 
Mooie foto’s
De Nederlandse crossers beleefden een behoorlijk succesvolle winter. Met als absoluut hoogtepunt de drie wereldtitels die Marianne Vos, Mike Teunissen en Mathieu van der Poel in het Amerikaanse Louisville behaalden. Het alom geprezen team fotografen van Cor Vos was de hele winter actief om hele mooie crossplaatjes te schieten. Twaalf hele mooie staan over vier pagina’s verspreid afgedrukt. Niet alleen uit Louisville maar ook uit de Beekse Bergen, Baal, Gieten, Pilzen en Hoogerheide. 
Alcmaria Victrix
Erg leuk is de rubriek ‘Clubliefde’ over een wielerclub met historie. Verleden, heden en toekomst worden belicht van clubs die het fundament van de wielersport vormen. Alcmaria Victrix uit Alkmaar mag het spits afbijten. Altijd nauw verbonden geweest met de wielerbaan van Alkmaar. In de begindagen was dat een houten baan maar die werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ontmanteld nadat het hout werd gevorderd voor legerdoeleinden. In 1966 werd een nieuwe betonnen baan geopend die later zou veranderen in een prachtig overdekt sportpaleis. 
Jan Pronk en Jan Rol zijn enkele grote namen uit de vroege geschiedenis van de club uit Alkmaar. Pronk werd wereldkampioen stayeren en Rol zou de Ronde van Noord-Holland winnen. Ook clubleden Matthé Pronk senior en René Kos werden later wereldkampioen achter de grote motor. Steven Rooks zou eveneens een clubicoon worden. Leuk feitje is nog de gecombineerde damesploeg die men heeft. De dames van Alcmaria Victrix, DTS en BRC zijn verenigd in het team ‘Water, Land en Dijken’.
 
Tot volgende week!”
Jan Houterman 
Door Fred van Slogteren, 8 april 2013 9:01

VCK Wielerklassiekers

Als je na alle beelden van gisteren nog even gezellig over de “Hel van het Noorden” wil nababbelen, dan zou ik jullie graag vanavond een bezoek aan Nijmegen aanbevelen. Maar helaas, de zaal is al weken stijf uitverkocht. Tekenend voor het succes van deze boeiende bijeenkomsten met gesprek, muziek en voordrachten waarbij in een prettige ambiance steeds enkele gasten plaats nemen aan de tafel van gespreksleider Jeroen Wielaert. Vanavond zijn dat Servais Knaven, Bert Wagendorp, Thijs Zonneveld en Frank Heinen. Voor meer informatie: http://www.vckwielerklassiekers.nl

Geplaatst door Jan, 08 april 2013 15:50:46

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web