Uit de beeldentuin van Jac …

De ‘Troué d’Arenberg is zonder twijfel de meest bekende en tegelijkertijd beruchtste kasseienstrook in de klassieker Parijs-Roubaix. Links van de ingang staat sinds 7 april 2008 een fraaie gedenksteen ter ere van Jean Stablinski, die het jaar daarvoor is overleden. Stablinski is degene geweest die de organisatoren van de koers op de hoogte heeft gebracht van het bestaan van deze strook. Hij heeft destijds in de nabij gelegen mijn gewerkt en heeft wel eens verteld dat hij de enige renner is geweest die zowel onder als boven de strook zijn arbeid heeft verricht. En zijn uitspraak, dat de koers hier ... 
... niet gewonnen wordt maar dat hier wel de schifting plaats vindt en de groep ontstaat waaruit de winnaar voortkomt, bevat een grote kern van waarheid. Deze sector, ook wel Bos van Wallers-Arenberg genoemd en La Drève des Boules d’Herin, is een beschermde strook van 2400 meter die nog stamt uit de tijd van Napoleon I en die sinds 1968 in het parcours van Parijs-Roubaix voorkomt. Oorspronkelijk liep de strook licht af, wat tot gevolg had dat de coureurs er met hoge snelheid overheen daverden. Dat is mede de oorzaak geweest voor de val van Johan Museeuw die hier in 1998 zijn knieschijf brak en bijna zijn been moest missen door koudvuur. In 2001 kwam ook Philippe Gaumont hier ten val en brak zijn dijbeen. Daarom wordt deze strook tegenwoordig in de omgekeerde richting gereden. In 2005 was de staat van het wegdek zo slecht dat de strook niet langer in de route werd opgenomen omdat hij moest worden gerenoveerd wat ook is gebeurd. Ondanks dat vinden veel renners het nog steeds een hel, ze komen aan met een snelheid van rond de 60 kilometer per uur en de fiets stuitert alle kanten op. Daar komt nog bij dat de stenen er zeer onregelmatig liggen en er vaak kasseien door souvenirjagers worden meegenomen. Het kost de vereniging Les Amis de Paris-Roubaix dan ook veel moeite deze strook, die beschermd gebied is, voor de koers berijdbaar te houden.
Tot over veertien dagen!”
Jac Zwart
Deze en een veelvoud aan andere wielermonumenten zijn te vinden in een serie e-boeken die zijn te downloaden van de website www.xinxii.nl en geschikt om te lezen op een iPad of andere e-readers.

Door Fred van Slogteren, 6 april 2013 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web