De Kus!

Morgen staat heel Vlaanderen op zijn kop. Verschillen in rangen en standen, Walen en Vlamingen en politieke overtuiging tellen niet meer, want Pasen staat dit jaar in het teken van het eeuwfeest van de Vlaamse Hoogmis. Behoudens in de lege kerken zal er niet gesproken worden over Judas, Petrus, Maria en zelfs niet over de martelaar die ruim twintig eeuwen geleden aan het kruis werd gespijkerd. Het oratorium van Bach zal verstommen en plaats maken voor het strijdlied van de Vlaamse Leeuw. Iedere rechtgeaarde Vlaming zet morgen de klak op, vult de zakken met de nodige eurootjes om de pinten te betalen om met een groot geel ... 
... banier met een zwarte leeuw erop een plaatsje te zoeken langs de route van Vlaanderens Mooiste. 
De grote favoriet van de nakomelingen van Guido Gezelle, Felix Timmermans en Karel Van Wijnendaele zal geen Jezus, maar Tommeke heten, de coureur die op deze stralende maar ijskoude dag de kroon op zijn carrière kan zetten door als eerste het kwartet vol te maken van vier overwinningen in de mooiste wielerwedstrijd op aarde. Als die verrekte Cancellara of die duivelse Sagan maar geen roet in het eten gooien dan lijkt succes verzekerd. Dan kan Tommeke worden bijgezet in de galerij van de allergrootsten, direct naast d’n Eddy, d’n Briek en de twee Rikken. Wuyts en De Cauwer zullen woorden tekort komen en de gazetten zullen het nieuws brengen als was Brussel platgebombardeerd door woedende Cyprioten. 
Er zal voor Nederland helaas weinig eer te behalen zijn en als de favoriet aller Vlamingen inderdaad voor de vierde keer wint, dan zal hij ongetwijfeld de grote inspanningen van Niki prijzen, zoals Cav dat eerder deze week in De Panne deed. Op het podium zal echter geen plaats zijn voor een keeskop, want daar staan naar verwachting een Zwitser, een Slowaak en de zoveelste Leeuw van Vlaanderen die morgen de enig echte kan worden. In welke volgorde is voor de objectieve toeschouwer nog niet bekend, maar de hitte van de strijd zal hopelijk de kou verdrijven en de lente eindelijk openbreken. De Vlamingen zullen echter pas tevreden zijn als in de finale der Fabian en der Peter om beurten Erbarme Dich snikken. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 30 maart 2013 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web