De Burgerlijke Stand van 21 oktober.

Fred DE BRUYNE (1930, overleden 04.02.1994, België)

Fredje, zoals hij liefkozend door zijn vele supporters werd genoemd, heeft het als coureur niet op een schotelke gekregen. Integendeel, want zijn jeugdjaren waren weinig benijdenswaardig en het ging in zijn wielercarrière ook niet altijd van een leien dakje. Toch werd hij de man van vier succesvolle carrières. Hij was wielrenner, radioreporter, ploegleider en PR-functionaris. En dan vergeet ik nog zijn prestaties als auteur van wielerboeken. Ik bezit een flinterdun boekje van zijn hand over Peter Post. Het kwam uit toen Post nog actief wielrenner was en ik was er destijds niet kapot van. Van zijn in 1978 verschenen autobiografie ‚De memoires van Fred De Bruyne’ heb ik meer genoten. Een meeslepend boek, uitstekend geschreven en rijk geïllustreerd. Mijn enige punt van kritiek is de grafische afwerking. Het is zo slecht gebonden dat je bij het omslaan van de bladzijdes steeds de losse pagina in de hand houdt en het boek na lezing een verzameling is geworden van 120 blaadjes in een geel omslag. Maar dat doet aan de prestatie van Fredje als auteur niets af. Hij is geboren en getogen in Berlare in Oost-Vlaanderen als enig kind van een echtpaar dat een café uitbaatte. De oorlog loopt als een rode draad door zijn jeugdjaren. Om niet als dwangarbeider naar Duitsland te worden gestuurd werd De Bruyne senior behalve kastelein ook veldwachter. Een eerzaam beroep, maar niet in oorlogstijd. Bij nacht en ontij werd hij door de Duitsers uit zijn bed gehaald om hen naar een adres te brengen waar mogelijk verzetsstrijders verborgen zaten. Dat werd door de bevolking van Berlare terecht als collaboratie gezien en vader De Bruyne werd uitgekotst, evenals zijn vrouw en zoontje. Die periode heeft het karakter van Fredje gevormd en hij werd coureur. Een topper vooral in de klassiekers. Het seizoen 1956 werd zijn hoogtepunt met overwinningen in Parijs-Nice, Milaan-San Remo, Luik-Bastenaken-Luik en de wereldbeker. Ik beveel het boek alsnog van harte aan als het nog te koop is. Ook al lijkt het op de Ronde van Lombardije met al die vallende bladeren.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Marinus VALENTIJN (1900, overleden 03.11.1991, Nederland)

De palmares van zijn kleinzoen Jacques Hanegraaf ziet er heel wat indrukwekkender uit, maar Marinus Valentijn was een pionier. Een baanbreker voor het Nederlandse wegrennen. In zijn tijd was dat onderdeel van de wielersport nog een ondergeschoven kindje. Wedstrijden die niet op gesloten circuits werden verreden, waren verboden vanwege de blote armen en benen van de heren coureurs. Dat moest voor jonge meisjes verborgen blijven, want dat was je reinste zedenverwildering. Pas na de tweede wereldoorlog is dat idiote verbod opgeheven en het is wellicht de oorzaak geweest dat Nederland pas in de jaren vijftig internationaal aansprekende prestaties op de weg is gaan leveren. Daarom was de typische rouleur Valentijn uit het Brabantse wielerdorp St.Willebrord aangewezen op de kermiskoersen in België. Daar verdiende hij een goede boterham, evenals zijn generatiegenoot Cesar Bogaert uit St.Jansteen in Zeeuws-Vlaanderen. Zij waren ook de eerste Nederlanders die aan klassiekers gingen meedoen. Ook werden ze afgevaardigd naar het WK en Valentijn is de eerste Nederlander geweest die op het podium stond. In 1933 werd hij derde en hij werd gehuldigd samen met wereldkampioen Georges Speicher en Antonin Magne, beide uit Frankrijk. Valentijn was net als Bogaert en Jacques Hanegraaf twee keer kampioen van Nederland, want in 1932 en 1935 was hij in het NK de sterkste van allemaal. Hij is erg oud geworden en nog een hele rits van zijn nazaten heeft de wielersport beoefend, want voor wielertraditie moet je in de zuidwesthoek van Brabant zijn. (Foto: archief Wim van Eyle)

De andere op 21 oktober geborenen zijn:

BONOMI, Giosué (1978, Italië)
CAMPBELL ROOK, Kelly (1976, Verenigde Staten)
DE WITTE, Ronald (1946, België)
FAVERO, Vito (1932, Italië)
HIROSE, Yoshimasa (1977, Japan)
HOFSTEDE, Jan (1918, overleden 14.05.1953, Nederland)
KERCKHOVE, Norbert (1932, overleden 04.07.2006, België)
SWANEVELD, Werner (1935, Nederland)
VERSTREPEN, Johan (1967, België)
WAAL, Wim de (1951, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 20 oktober 2006 22:00

Marinus Valentijn

Ik heb zelf een boekje geschreven over Valentijn 'Vent van de Bok. Marijn Valentijn (1900-1991) en de profwielrennerij in de jaren dertig'. Dit boekje is te verkrijgen bij de gemeente Rucphen.

Geplaatst door Ad Schrauwen, 22 oktober 2014 08:04:01

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web