De Kus!

Je mag het natuurlijk niet zeggen van Hans Prakke, want er is geen bewijs. Maar ik heb zo mijn eigen gedachten bij een renner die al sinds 2001 bij de profs rijdt, jarenlang één of twee overwinningen behaalde, maar nooit een topper was. De laatste jaren is hij er echter altijd bij en strijdt hij met de groten van nu om de hoofdprijzen. Vooral als het parcours steil omhoog gaat gelijk een muur dan zie je die kleine Catalaan naar boven vliegen. Met de turbo erop. Ja, dan heb ik mijn twijfels die ik niet ... 
... hardop mag uiten van Hans, maar hopelijk wel mag denken. 
Na alle bekentenissen van de laatste maanden heb ik mijn naïviteit verloren en zie ik overal beren op de weg. Fantomen die er volgens het biologisch paspoort van de UCI niet mogen zijn. Tenzij er echt een nieuw, nog niet op te sporen wondermiddel is, zoals door velen wordt gefluisterd. Het is peperduur, zegt men, maar meneer Tinkoff is schathemeltjerijk. Die kijkt niet op een miljoentje meer of minder. Het is een medicament dat van een modale renner een topper maakt. Eentje die ineens grote koersen wint en met fraaie missen aan zijn zijde alsnog de hoogtepunten beleeft, waarnaar hij zo lang op zoek was. 
Een renner uit Barcelona nota bene, waar ze zo vaak in het echt kunnen genieten van geniale (Messi)aanse voetbewegingen, assists en doelpunten als door God zelf gestuurd. Lionel, de wondervoetballer, schijnt miljoenen per maand te verdien, maar is het gelukkigst als hij aan de keukentafel bij moeder een bordje Argentijnse maissoep leeglepelt. Antoni Gaudi verrichtte in de hoofdstad van Catalonië wonderen van architectonische schoonheid, tot hij door een tram werd overreden en per ongeluk naar een hospitaal voor arme mensen werd gebracht. Daar is hij gestorven nadat hij had geweigerd om in het beste ziekenhuis van Barcelona te worden behandeld. “Mijn plaats is tussen de armen”, schijnt hij te hebben gezegd. 
Deze zielsgelukkige renner is in het dagelijkse leven ook geen man van uitspattingen. Afgelopen zondag toverde hij zijn bekende kunstje weer uit de hoge hoed door in de finale van de vijfde rit van de Tirreno Adriatico tegen de Muur van Chieti op te vliegen als was het de Erasmusbrug. Prachtig om te zien, maar ik heb ondanks zijn verwantschap met Messi en Gaudi nog steeds mijn twijfels. Sorry, Hans? (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 16 maart 2013 9:00

misselijkmakend

Een misselijkmakende en suggestieve beschouwing. Grotendeels gebaseerd op een gemis aan praktische wielerkennis en gevoed door de frustraties van iemand die nimmer de geneugten heeft ondergaan wat betreft het zelf dragen van een rugnummer. Menigeen zal nu begrijpen waarom FvanS. al geruime tijd op een Zwarte Lijst staat van wielerliefhebber pur sang Koos Tacx (en nog een aantal wielermensen van naam) en het advertentiecontract betreffende deze blog werd niet voor niets eenzijdig door Koos Tacx beëindigd. FvanS. is een dwangmatige wielertheoreticus en een theoreticus is denkbeeldig iemand die niet kan zwemmen en in een rivier gaat waden die gemiddeld één meter diep is en daarna verzuipt……

Geplaatst door jan zomer, 16 maart 2013 15:40:37

Goddank

Goddank de winter is nu echt voorbij, Jantje Zomer is wakker geworden.

Geplaatst door theo, 16 maart 2013 18:07:35

De Kus

Fred: ik vind dat je doorschiet in je laatste bijdrage van De Kus. Je kunt niet iedereen die een koers wint meteen overladen met vraagtekens over zijn "zuiverheid". Op die manier ga je elke overwinning in twijfel trekken, of die overwinning gewoon was, met overmacht of nipt. Overwinningen worden behaald op vele manieren, wordt niet meteen achterdochtig! Dan kun je beter nooit meer naar sport kijken, want je beleeft er dan ook geen plezier meer aan. En naar sport kijken moet je in de eerste plaats plezier schenken!!

Geplaatst door Herman Brinkhoff, 16 maart 2013 18:09:18

Onzinverhaal!!

Wat een onzinverhaal!!Altijd heb ik gedacht Fred,dat je een liefhebber was van de prachtige sport,hetWIELRENNEN!!
Nu ik dit verhaal lees,moet ik daar toch echt aan twijfelen.Met welke gedachte kijk je dan naar een wielerwedstrijd?Altijd in je achterhoofd,dat de winnaar,of het nu op het vlakke,of berop is,de zaak belazerd?
Als ik zo,n gedachte zou hebben,was ik allang overgestapt naar een andere sport,om daar vol genoegen naar te kijken.
Voor mij zal dat altijd het WIELRENNEN blijven,zelfs met een stofje dat nog niet op te zoeken is!!
Fijn weekend!!

Geplaatst door Harry Hermkens, 16 maart 2013 20:25:57

Rats-Kuch-Bonen

‘Don’t knock my hobbys.’
Ik herinner mij die zin uit een film met Woody Allen. Een echtpaar komt van de dokter waar hun kinderloosheid onderwerp van gesprek was. Op de terugweg verwijt de echtgenote haar gade (Woody Allen) dat zijn gemasturbeer wel eens de ware oorzaak zou kunnen zijn. Die reageert als gestoken door een bij met: Don’t knock enz….
Hetzelfde komt bovendrijven als je aan iemands helden komt. Geen fout woord willen we erover horen. Zelfs geen verdachtmaking.
Was ik jurist zou ik zeggen: Iemand is pas schuldig als dat wettelijk en overtuigend is bewezen. Rechten, bijzonder vak. Jammer dat het ondermijnen of frustreren van sportillusies niet als misdaad vermeld staat.

Vandaag in de NRC een helder stuk van Thijs Zonneveld - Evert de Rooij kaartte het vorige week al aan. Ook Thijs veegt de vloer aan met al die onzinattesten van dokters die het gebruik van corticosteroïden mogelijk maken. Imaginaire knieproblemen, zogenaamd astmatische klachten, zelf geïnitieerde zitvlakproblemen; alles lijkt geoorloofd om ongebreideld de naald erin te kunnen steken. Tijdens een recente Ronde van Vlaanderen waren alle 9 Lotto coureurs geëxcuseerd met een corticosteroïdenattest. Dokter Jan Matthieu schijnt er een reputatie mee te hebben opgebouwd.
Er is iets grondig mis met (een deel van) het medisch geschoolde volk dat rondom de wielerwereld cirkelt. Het wordt echt tijd dat daar ongenadig de bijl ingaat.
Van de medici zelf hoeven we niet zo veel te verwachten. Er heerst in Nederland (en waarom zou dat elders anders zijn?) al jaren een tragisch misverstand dat je namelijk je schmierende collega dokters niet aanspreekt, laat staan aangeeft bij bijv. de Inspectie.

Taak voor de UCI en vooral de WADA? Wordt het niet hoogtijd voor een soort van tribunaal, analoog aan het tribunaal dat nu al functioneert in Den Haag waar van oorlogsmisdaden verdachte voormalige presidenten en generaals zich moeten verantwoorden? Zie je het voor je? In de eetzaal waar Fuentes, Ferrari of Conconi, wie weet, ook Leinders hun rats-kuch-bonen nuttigen en dan in gesprek gaan met bijv. Mladic of Karadzic met de standaardvraag: ‘Waarom ben jij hier?’

Geplaatst door joep scholten, 17 maart 2013 10:27:13

Warrig

Ook al weer zo,n warrig verhaal,wat aan 't hele verhaal niks bijdraagt!
Dat de controles niet kloppen of onvoldoende zijn,is de afgelopen 20 jaar wel bewezen!
Waarom moeten er tig- organisaties zijn,die waken of controleren op verkeerd gebruik van stimulantia,of het nou corticosteroiden of iets anders zijn?
De hele begeleiding in de TOP sport moet eens grondig gecontroleerd worden,want het blijkt uit controles dat dit in elke topsport niet klopt!
En het wielrennen is hier zeker geen uitzondering!!

Geplaatst door Harry Hermkens, 17 maart 2013 11:14:52

Warrig?!

Het enige Harry waar wij het over eens zijn is dat dit probleem geen exclusief probleem van de wielersport is. Als voorbeeld: het compleet doorgeschoten NSAID gebruik in met name contactsporten.
Dat kan echter nooit een reden om je als wielersport achter te verschuilen.

Treurig is dat er steeds ook artsen bij betrokken zijn. Die hebben ooit een eed afgelegd waarin duidelijk staat dat ze hun patienten niet zullen schaden.
Of zouden ze sporters niet als patienten beschouwen? Zien ze die voetballer met een blessure, hardloper met een hardnekkige verkoudheid, wielrenner met uitputtingsverschijnselen als een soort plofkip die zo snel tot een prestatie verleid moet worden?

Wie het weet mag het zeggen.

Geplaatst door joep scholten, 17 maart 2013 11:54:09

Plofkip

Het begint er op te lijken dat
Fred van Slogteren en zijn medewerker Joep Scholten de ultieme dopingbestrijders in Nederland zijn geworden. Daar zijn jammer voor hen geen prijzen mee te verdienen.De wielersport zal echter gewoon
zijn gang gaan en opnieuw vele
toeschouwers naar de grote klassiekers trekken.Ook als
Fred en Joep tot hun laatste
snik blijven door modderen en
volhouden dat ze zoveel liefde
voor de wielersport hebben.
Hebben ze alle jaren vóór het
EPOtijdperk zitten slapen of
een slechte bril op hun neus
gehad? Lees jou eigen doel-stelling op deze site er nog eens op na Fred.

Geplaatst door Bap van Breenen, 17 maart 2013 20:03:16

lezen, Bap

Goed lezen is kennelijk een grotere kunst dan ongenuanceerd roeptoeteren na het verorberen van een eerste zin. Van mij mag die troep vrijgegeven worden, maar dan geen treurnis en zielige verhalen als er af en toe renners naar de gallemiese gaan, zoals Pantani, Vandenbroucke indertijd en de dreiging dat Andy Schleck diezelfde kant op gaat. En, beste Bap, dopingverhalen kende ik al in de jaren vijftig, o.a. over de sigarendoos van je ome Hein. Ik heb zelfs een oud-wielrenner gekend die daardoor de lol in de sport voorgoed is verloren. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 18 maart 2013 07:34:44

Onthullingen van Fred

Dat mijn commentaar bij jou
steeds slecht valt begrijp ik wel maar dat je een verhaal over mijn neef naar buiten probeert te brengen, is een beetje laag bij de grond. Je wist me wel te vinden als je iets over Hein op deze site wou plaatsen. Nu leer ik pas de echte Fred kennen, heeft
nog lang geduurd.Ik zal je niet meer lastig vallen maar
geloofwaardig ben je voor mij
al lang niet meer.

Geplaatst door Bap van Breenen, 18 maart 2013 18:10:26

Mooi gesproken Bab

Mooie en juiste woorden Bab.

Geplaatst door jan zomer, 19 maart 2013 09:36:39

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web