Het was me het weekje wel!

Afgelopen dinsdag kreeg ik vanuit Minsk een telefoontje van Matthijs Büchli (foto), die 20-jarige renner die een paar dagen later bij het WK baanwielrennen brons behaalde op de keirin en de Nederlandse eer redde. Ik had een paar dagen daarvoor zijn voice mail ingesproken omdat ik voor mijn boek over de historie van Nederland in de Tour de France op zoek ben naar nabestaanden van Klaas Büchli, ploegleider van de Nederlandse nationale Tourploeg in 1960 en ‘61. Matthijs bleek geen familie, hoewel zijn achternaam toch redelijk zeldzaam is. Ik beloofde voor hem te ... 
... duimen en zie dat heeft gewerkt.The magic thumb of grandpa Slogblog. 
Intens medelijden krijg ik zo langzamerhand met Michael Boogerd. Hij blijft ontkennen, maar niemand gelooft hem. Pas als hij met de billen bloot gaat mag hij weer aanschuiven bij Mart in de Avondetappe en in het commentaarhok bij Maarten en Herbert. Van bovenmeester Nooter himself. Ik zou voor de eer bedanken als ik hem was en lekker met zijn Darya en de inmiddels geboren liefdesbaby naar haar vaderland vertrekken om nooit meer terug te komen. Dan ben je eindelijk van al het gezeik af, Michael.
Dat krijg je als ze op twee fronten (KNWU en commissie Sorgdrager) onderzoek doet en het duurt maar en het duurt maar. Intussen heeft de NOS in opperste wijsheid besloten geen aandacht meer te besteden aan de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne, de openingskoersen van het wielerseizoen in Noord-Europa. Ze doen nog alleen de Tour, de Vuelta, de grote klassiekers en het WK. De wielersport heeft het ernaar gemaakt, zeggen ze, maar ik denk dat ze vooral met het rode potlood zijn bezig geweest omdat de omroepmoloch miljoenen moet bezuinigen. Nou zeg dat dan en geef niet de al zo geplaagde wielersport nog een trap na. Zullen ze ook zo streng in de leer zijn voor de voetballers, de zwemmers, de tennissers, de schaatsers, toch ook sporten in opspraak? Ik denk het niet.
Het was echter vooral een blunder omdat de twee koersen die dit weekend worden verreden grote sportieve evenementen zijn. Net als al die schaatstoernooien die weekend na weekend worden uitgezonden en het ABN Amro tennistoernooi. Om over het vele voetbal nog maar te zwijgen. Als daar zendtijd voor is moet het worden uitgezonden, vind ik, want er is kennelijk veel belangstelling voor en dus moet de publieke omroep aandacht aan besteden, want daar zijn ze voor. Maar dan niet op basis van normen en waarden gaan selecteren wat wel en niet door de beugel kan, want dan begeef je je sowieso op glad ijs. 
Elke dag sneuvelen er in de pers reputaties, omdat er gegraaid, gefraudeerd of anderszins gesjoemeld blijkt te zijn en als je daar niet van gediend bent, kun je het publieke bestel maar beter opheffen. Gelukkig raakt het ons wielerliefhebbers niet, want bij Sporza hebben ze geen last van opgestoken vingertjes. Die zenden gewoon uit en laten de perikelen van de laatste maanden onbesproken. De lente is nog ver weg, maar het is wel koers! Veel plezier vanmiddag. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 24 februari 2013 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web