De Kus!

In de afgelopen week won Peter Sagan drie etappes in de Ronde van Oman en hoewel ik de beelden daarvan niet heb gezien, meen ik te weten hoe dat in zijn werk is gegaan. Met groot vertoon van overmacht en het liefst met een origineel gebaar of een spottende blik. Die jongen is een grote persoonlijkheid en dat straalt hij uit. Nergens een spoortje van onzekerheid, minderwaardigheidsgevoelens, nee zelfverzekerd met een air van: wie doet mij wat? Ik mag het graag zien en ben op voorhand een liefhebber van renners die dat uitstralen. In de sport is een vaak dierlijke houding vereist om indruk te maken en tegenstanders op voorhand tot verliezer te maken. In de gewone mensenwereld kan ik er slechter tegen en ... 
... een type als Peter R. de Vries – om maar eens een voorbeeld uit vele te noemen – veroorzaakt bij mij op voorhand jeuk en weerzin. 
Een renner als Sagan komt natuurlijk van tijd tot tijd ook op de koffie, want hij wordt vast wel eens geklopt door renners die slimmer zijn dan hij. Ik zag van de week het eerste deel van de natuurserie Africa en daarin werd een gevecht getoond tussen twee woestijngiraffes. Ik wist niet eens dat die bestonden, want in de woestijn zijn weinig bomen en ik heb altijd geleerd dat die beesten zo’n lange nek hebben om bij die sappige blaadjes te kunnen komen waarmee ze zich voeden.
Die twee gingen elkaar te lijf met die lange nekken als indrukwekkende wapens. Het leek een beetje op een kussengevecht. Het ging om het bezit van een vrouwtje dat eerbiedig op een afstand stond te kijken. Een oud mannetje tegen een jonkie. De jonge giraffe was sterker, maar de oude slimmer. Na weer zo’n dreun waarbij hij tot bloedens toe gewond raakte, zakte het oude dier door zijn poten en zijn jongere rivaal richtte zijn Sagan-blik al op het wijffie daar in de verte. En toen kwam daar onverwacht van onderen die lange nek met een enorme uithaal vol in de buikstreek van de rijzige desertlover. Die ging gelijk knock out en de oude liep met de bloedende wonden op zijn rug fier in de richting van het vrouwtje. Zijn kusmiss. Samen op zoek naar een oase om sappige blaadjes te gaan plukken. Geweldig! (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 16 februari 2013 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web