De Burgerlijke Stand van 5 februari.

Connie Meijer (1963, overleden 17.08.1988, Nederland) 
Overlijden aan een hartstilstand is in de geschiedenis van de wielersport helaas
nogal wat wielrenners overkomen. In de tweede helft van de jaren tachtig nogal wat achter elkaar, zodat het op een epidemie leek. Zo ook Connie Meijer in 1988. Zij was toen een van de beste Nederlandse rensters en een leuke meid. In De Havenloods, een Rotterdams H.A.H-blad, schreef Leontien van Moorsel onlangs naar aanleiding van de dood van John Sulkers: ‘Kerngezonde sporters die plotseling overlijden door hartfalen. De eerste keer dat ik er zelf mee geconfronteerd werd was in 1988. Connie Meijer, een van de beste dameswielrensters van ons land, reed tijdens een wielerronde in het Westland plotseling tegen een dranghek en stond niet meer op. Ik was nog een broekie in het peloton en kon niet geloven dat zoiets kon gebeuren. Later bleek dat een verwaarloosde griep de oorzaak van haar hartstilstand was. Sindsdien ben ik ... 
... ook nooit meer met verhoging op mijn fiets gestapt en kneep ik hem toch wel een beetje als ik in de koers erg diep was gegaan.’ (Foto Cor Vos)
Wat vermeldt het geboorteregister nog meer?
Bernard Franken (1915, overleden 04.04.2001, Nederland)
 
Deze in Antwerpen geboren Nederlander was zestien jaar beroepsrenner. In de
Tweede Wereldoorlog stond zijn carrière uiteraard op een laag pitje, maar in de rest van zijn loopbaan deed hij danig van zich spreken. Hij was vooral gespecialiseerd in de Belgische kermiskoersen, waarvan hij er elf won. Daarnaast omvat zijn palmares tientallen ereplaatsen. Op 33-jarige leeftijd debuteerde hij in 1948 in de Tour de France. Het werd geen succes, hoewel hij in de vierde etappe nog vijftiende werd. De Nederlandse renners gingen in die tijd zonder begeleiding en vrijwel zonder verzorging van start. En met slecht materiaal, waardoor ze na een lekke band nog wel eens te laat binnenkwamen. Dat overkwam Franken in de negende etappe. Na zijn carrière begon hij in Sint Niklaas een fietsenwinkel. (Foto: archief T&T Tekst & Traffic)
 
 
 
Door Fred van Slogteren, 4 februari 2006 23:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web