Van de boekenplank van Wim …

DE TOUR
Een kroniek van 100 x Ronde van Frankrijk

door Serge Laget en Gilles Montgermont
Ter gelegenheid van de honderdste Tour de France die in juli aanstaande verreden zal worden, kunnen we rekenen op een lawine aan boeken. Een van de eersten verscheen vorig jaar al en het zal ongetwijfeld een van de mooiste zijn. Een standaardwerk dat een echte wielerliefhebber niet mag missen. Serge Laget, een van de twee auteurs, is net zo’n icoon als de Tour zelf. Hij is journalist van l’Équipe, de vermaarde Franse sportkrant, maar vooral beheerder van het gigantische archief van die krant waarin alles lijkt opgeslagen dat ooit over de Tour is geschreven, plus de meest uitgebreide ... 
... fotocollectie over het evenement ter wereld.
Ik heb zelf ooit het genoegen gehad iets aan Laget te mogen vragen. Ik vond een heel klein berichtje over een auto-ongeluk met dodelijke afloop waar Jan Janssen bij betrokken zou zijn. Ik belde met Laget en drie dagen later ontving ik een hele stapel fotokopieën uit diverse Franse kranten met een uitgebreide beschrijving van het gebeuren dat behalve die enkele regels geen Nederlandse krant had bereikt. 
Dit boek wemelt van kleine wetenswaardigheden, verstopt tussen de grote, want het gaat natuurlijk primair over de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar die in de hele wereld wordt gevolgd. Na een lange inleiding volgen zeven uitgebreide en rijk geïllustreerde hoofdstukken elk gewijd aan een tijdvak. In ieder hoofdstuk worden de ontwikkelingen beschreven die de Tour door de jaren heen heeft doorgemaakt, alsmede de renners die er een hoofdrol in speelden.
Veel aandacht dus voor de groten van het spektakel, de mannen met meerdere overwinningen op hun naam. Aan elk hoofdstuk is een reeks van anekdotes verbonden, waarvan er heel veel voor mij onbekend zijn. Ook tal van foto’s zijn nooit eerder gepubliceerd en dat maakt het doorbladeren van het lijvige boek al tot een spectaculair avontuur. Achterin zijn de lijsten met de winnaars van de klassementen opgenomen, maar die zullen voor de ware statistici weinig nieuws opleveren. 
Hoewel de Tour steeds internationaler is geworden staan de Fransen met 36 overwinningen nog steeds fier bovenaan in het landenklassement. Dat de laatste Franse zege alweer 28 jaar geleden zijn beslag kreeg, mag de Gallische pret niet drukken. Vanwege dat overwicht is er weinig aandacht voor de twee Nederlandse Tourwinnaars. Ze worden uiteraard vermeld, maar niet meer dan terloops. Het chauvinisme gaat zelfs zover dat de Tour van 1966, waar Jan Janssen een paar dagen voor het einde toch echt op weg leek naar de eindzege, wordt beschreven als een titanenstrijd tussen de oude Raymond Poulidor en de jonge Lucien Aimar. Het riekt enigszins naar geschiedvervalsing maar dat is Laget vergeven.
Garin, Bobet, Anquetil, Poulidor, Thevenet en Hinault zijn de helden en Merckx en Armstrong (hij stond toen nog op zijn voetstuk) krijgen hooguit het voordeel van de twijfel. Maar een kniesoor die daar - tussen al dit moois - op let. Ik zou zeggen een absolute aanrader!
DE TOUR, een kroniek van 100 X Ronde van Frankrijk is geschreven door Serge Laget en Gilles Montgermont. De Nederlandse vertaling is een uitgave van Uitgeverij Lannoo N.V. in Tielt (B). ISBN: 978 94 014 0215 6. Prijs: € 40,-

Door Fred van Slogteren, 31 januari 2013 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web