Uit de wasserette van Henk …

“Zijn naam kwam eerder deze maand weer even in het nieuws toen de Volkskrant berichtte dat de PDM-ploeg, met uitzondering van veteraan Knetemann, in de Tour van 1988 geheel aan de dope was. Inclusief Peter Stevenhaagen. Dat is bijna 25 jaar geleden. Al lang verjaard, zou je zeggen, en de bekendste renners van die ploeg zullen er niet van wakker hebben gelegen. Een jaar later reed Peter Stevenhaagen in dit truitje bij een sterke Zwitserse ploeg met renners als Steve Bauer, Gilles Delion en Pascal Richard. Hij was een van de drie Nederlanders bij die formatie, want ook ... 
... Henri ‘Toontje’ Manders en Gerard Veldscholten reden in dit shirt.
Stevenhaagen was een groot talent die vijf maal in de Tour de France startte. Hij reed ze ook allemaal uit en twee maal eindigde hij als 29ste. Niet slecht, maar ook geen top. Dat zat er volgens de kenners wel in, maar het ontbrak hem volgens Peter Post aan beroepsernst. Dat kan, ik heb daar geen oordeel over. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en als elk talent uit de jeugdrangen in de wielersport een vedette was geworden dan waren Coppi, Merckx en Hinault misschien niet eens opgevallen.
Wat er van Stevenhaagen is geworden, weet ik niet, maar hij zal best goed terecht zijn gekomen. Als wielrenner was het een slimme jongen en hoewel het bezit van koersintelligentie niet wil zeggen dat je in het gewone leven ook een bolleboos bent, zou dat bij deze Haarlemmer best eens het geval kunnen zijn. Hoe dan ook, mooi truitje van eensierlijke renner, een oogstrelende combinatie en daar kun je me als wielerliefhebber altijd voor wakker maken. In dubbel opzicht: niet te vroeg, svp.
Tot volgende week!”
Henk Theuns
Door Fred van Slogteren, 30 januari 2013 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web