De Burgerlijke Stand van 16 oktober.

Thorwald VENEBERG (1977, Nederland)

Iedere keer als ik Thorwald zie moet ik aan Marije Randewijk denken, de wielersportverslaggeefster van de Volkskrant. Ze lijken op elkaar als broer en zus, maar dat is kennelijk nog niemand anders opgevallen. Hij wordt vandaag al 29 jaar en hij komt zo langzamerhand al in de herfst van zijn carrière. Op zijn site ontdek ik dat hij al heel lang bezig is, want er staat een foto op van een jongetje van een jaar of twaalf met een wielerpetje op en een shirt met daarop de naam van schoonmaakbedrijf Bram Broerse, dat in de jaren tachtig amateurploegen sponsorde. De carrière van Thorwald – bijnaam uiteraard El Torro – nam echter pas goed een aanvang in 2005 toen hij de Grote Scheldeprijs won. Hij reed al jaren bij Rabobank maar behoudens zijn zege in de Noord-Nederland Tour in 2004 was de belofte nog niet ingelost. Het zal deels wel te maken hebben gehad met zijn studie, want de geboren Amsterdammer is inmiddels afgestudeerd inspanningsfysioloog. In 2005 reed hij een opvallende Ronde van Italië, waarin hij in de eerste week een berg van de derde categorie als eerste bedwong en de bergtrui pakte. Aan het eind van de dag stond hij in alle drie de klassementen bij de eerste drie. Kort daarna moest hij na een val opgeven. 2006 is een regelrecht pechjaar geweest. In de Tirreno Adriatico kwam hij door een overstekende hond zwaar ten val en hij brak zijn sleutelbeen en schaambeen. Net genezen en bezig aan zijn terugkeer kreeg hij er de ziekte van Pfeiffer overheen, die hem voor de rest van het seizoen uitschakelde. Ik ben benieuwd of hij de draad volgend jaar weer kan oppakken met de wens dat hij verder van pech gevrijwaard zal blijven. Misschien dat Marije eens een vlammend stuk kan schrijven over zijn prestaties met wellicht een onthulling. (Foto: © Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Apo LAZARIDES (1925, Frankrijk)

Over zijn geboortedatum ben ik niet zeker, want ik heb een boekje waarin 16 augustus als zijn verjaardag staat vermeld. Ik heb echter voor 16 oktober gekozen, omdat die datum vaker in mijn archief voorkomt. Maar het maakt niet uit als je zo oud bent als Apo. Jean Apôtre Lazarides is de jongere broer van Lucien Lazarides en ze zijn zonen van een Grieks emigrantenpaar dat in de jaren twintig in het zonovergoten achterland van de Rivièra neerstreek. Apo was de beste van de twee, want hij was een superieure klimmer. Een klein, pezig manneke dat de cols gelijk een ballerina kon opdansen zonder dat het hem zichtbaar veel inspanning kostte. Echt goed heb ik dat niet gezien, maar ik herinner me zijn beeld uit de Polygoon-journaalbeelden uit het begin van de jaren vijftig. Hij was een pupil van le Roi René, de bijnaam van René Vietto een superklimmer van net voor de tweede wereldoorlog. Omdat Apo naast zijn klimmercapaciteiten als wielrenner geen uitgesproken talenten had, is zijn palmares bescheiden. In de Tour de France eindigde hij twee keer bij de eerste tien. In 1949 als negende en in 1947 als tiende. Zijn broer Lucien is inmiddels overleden, maar Apo viert vandaag zijn 81e verjaardag. Ik zie hem voor me, een klein door de zon geblakerd oud mannetje van Latijnse snit in morsige kleren met een gele Gauloisepeuk in de mondhoek. In zo’n verweerd Frans dorp in de Provence bezig aan een potje Pétanque. De fles pastis, van een duivels extract gebrouwen, onder handbereik en fanatiek als in zijn beste jaren. Het zou me verbazen als het anders was.

De andere op 16 oktober geborenen zijn:

GIL PEREZ, Koldo (1978, Spanje)
HARITZ, Günter (1948, Duitsland)
LE BIGAULT, Emile (1933, overleden 27.02.2002, Frankrijk)
MASSON, Emile (1888, overleden 25.10.1973, België)

Door Fred van Slogteren, 15 oktober 2006 22:00

Apo Lazarides

Apô, bijgenaamd 'het Griekse kind', is op 30 oktober 1998 overleden in Nice, terwijl zijn broer Lucien nog in leven is. Naast winnaar van de 5e étape van de Tour de France van 1946, werd hij in 1948 2e in het Criterium der Azen en ook 2e in het WK in Valkenburg achter Briek Schotte. Bovendien ook nog 2e in de Dauphiné van 1950. Voor zijn carrière was hij banketbakker en leerjongen in het magazijn van René Vietto. Er na exploiteerde hij enkele horecazaken en voerde samen met broer Lucien nog een onroerendgoed agentschap.

Geplaatst door Jan Gios, 16 oktober 2006 14:12:31

Apô

Bedankt Jan Gios voor de aanvulling. Ik had het moeten weten, maar helaas. Lucien is echter ook overleden. Dat was op 19 juli 2005.

Groet!

Fred

Geplaatst door Fred, 16 oktober 2006 14:33:40

Apo Lazarides

Ook broer Lucien Lazarides is niet meer onder ons.
Hij overleed op 19 juli 2005 in Cannes.

Geplaatst door Willliam van Peer, 16 oktober 2006 14:35:27

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web