Herinneringen bij een foto …

“De afgelopen week volgde ik naast alle EPO-ellende ook de Santos Tour Down Under in Australië. Met name het rijden van Tom Jelte Slagter deed me deugd. Eerst zijn klim naar de top van Corkscrew (2,5 kilometer à 9,5 procent), daarna zijn ritzege en vervolgens zijn eindzege in Adelaide. Het herinnerde mij aan mijn eerste ontmoeting met Tom Jelte in februari 2008, bijna vijf jaar geleden
Tom-Jelte ging toen hij als 18-jarige belofte mee op het trainingskamp van onze Ruiter Dakkapellenploeg naar Lloret de Mar. De benjamin van de ploeg viel in de training toen ... 
... al op als er geklommen moest worden, maar meer nog door zijn gedrevenheid. 
Na een inspannende duurtraining of een rit over de bepaald niet kinderachtige heuvels in het Noord-Spaanse land achter Girona zag je Tom Jelte eigenlijk alleen nog maar bij het eten. Terwijl de ploegmaats wat dolden en kletsten in de gang en lobby van het hotel rustte Tom Jelte. Slapen deed hij niet alleen ’s nachts maar ook ’s middags. Als je op zijn deur klopte voor een babbeltje met kamergenoot Jody Tesselaar was het heel vaak ‘ssst, Tom Jelte slaapt…!’. 
In zijn eerste jaar bij de ploeg won hij nog niet, maar viel vooral op in wedstrijden met wat klimwerk zoals de Hel van Voerendaal. Een jaar later werd hij al tweede in de Tour de Moselle en won – mede dankzij ook nog een meer dan behoorlijke sprint – drie wedstrijden waarbij het Noord-Hollands kampioenschap in Zaandam. 
Voor onze ploeg bleek hij niet te behouden en het Rabo continentalteam lijfde hem in. In 2010 werd hij direct al vierde in de Tour de l’Avenir, 1e in het NK voor beloften (in Beek…), winnaar in de Hel van Voerendaal, 7e in Luik-Bastenaken-Luik (U23) en ritwinnaar in het circuit des Ardennes.
De overstap naar het Proteam in 2011 was de logische volgende stap maar in de Ronde van Italië kwam hij in de 5e rit zwaar ten val en bleef roerloos liggen. De val van Wouter Weylandt lag nog vers in ieders geheugen maar gelukkig viel het met Tom Jelte redelijk mee. De Vuelta beëindigde hij later dat seizoen als 75e. Vorig jaar zette hij zijn opmars voort en klom in de Giro-rit naar Assisi gelijk op met een vedette als Joaquim Rodriguez. In de eindstand werd hij heel knap dertigste.
En nu dan in januari 2013 voorop in de Tour Down Under, de eerste aflevering van World Tour. Ik moest direct denken aan die slapende Tom Jelte in dat bed in het Olympic Park hotel in Lloret de Mar. (Foto: © Rob Kat)
Tot volgende week!”
Rob Kat
Door Fred van Slogteren, 29 januari 2013 10:00

voorgeschiedenis

Leuk verhaal Rob. Zo lees je wat over de onbekende voorgeschiedenis van een renner die ineens een grote koers wint.

Geplaatst door Michel, 29 januari 2013 14:34:17

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web