Chris Smits (1921-2012)

Gisteren kreeg ik een mailtje van oud-gangmaker Frits van Duijvenbode, waarin
stond dat het bejaarde wielerdier Chris Smits was overleden in een verzorgingshuis in het Brabantse Putte, waar hij de laatste jaren woonde. Een dorp op de Nederlands-Belgische grens en daarom een perfecte woonplaats voor de geboren Rotterdammer, wiens leven zich in beide landen heeft afgespeeld. Smits was in 1939 een van de beste amateurrenners van ons land, maar de Tweede Wereldoorlog gooide roet in zijn wielereten. Toen de wereldbrand voorbij was heeft hij nog een aantal jaren als beroepsrenner gekoerst. Hoewel hij in 1941 de Ronde van Bunde won en in 1947 de Ronde van Scheveningen in zijn voordeel besliste, waren zijn resultaten geen basis om er goed van te kunnen leven en daarom moest Chris in ander opzicht aan de kost zien te komen.
Kort na de oorlog begon hij in de Rotterdamse Oranjeboomstraat een café, vernoemd naar zijn wielerclub ... 
... R.R.C. Feijenoord. Dat café bestaat nog steeds maar is op loopafstand van de Kuip het clublokaal van de voetbalclub Feyenoord geworden. Later begon Chris ook een café in Antwerpen en exploiteerde hij nog andere horecagelegenheden. Nadat hij in 1951 met wielrennen was gestopt, werd hij dernygangmaker die in de vele baanprogramma’s in het Antwerpse Sportpaleis net zo populair was als Joop Zijlaard later werd.
Ik ben in september jongstleden samen met fotograaf Henk Theuns nog bij Chris Smits op bezoek geweest en ik trof een man op de drempel van zijn 92ste verjaardag die het – ziek en hulpbehoevend – wel had gezien op dit ondermaanse. Zijn grootste wens was de dood en die werd hem in de nacht van 1 op 2 januari barmhartig gegund.
Chris Smits is op nieuwjaarsavond vredig ingeslapen en niet meer wakker geworden. Ik wens zijn zoon Roger en verdere nabestaanden alsmede Frits van Duijvenbode, een van de mensen die hem regelmatig opzocht, veel sterkte toe met dit verlies.   
 
 
Door Fred van Slogteren, 4 januari 2013 12:00

slecht nieuws over Wielerland Magazine

Onderstaand bericht plaatste Timo Bruijns, hoofdredacteur Wielerland Magazine rond 12.00 uur op de facebook pagina van het wielertijdschrift. Ik wil het jullie niet onthouden:
Beste lezers,

Helaas heeft de KNWU besloten voor 2013 het mediapartnerschap met Wielerland Magazine niet te verlengen. Hiermee valt het grootste deel van de abonnees (14.000 licentiehouders) weg en is het voor de uitgever niet meer haalbaar om Wielerland Magazine op papier uit te brengen. De beslissing van de KNWU kwam onverwacht en doet – na een samenwerking van meer dan 20 jaar – pijn.

De re...dactie van Wielerland Magazine is bezig met een online doorstart. Meer informatie hierover volgt zo snel mogelijk.

Ik wil jullie bedanken voor de mooie periode die achter ons ligt. Wij hopen dat jullie iedere maand Wielerland Magazine met plezier hebben gelezen. Wij hebben ons blad in ieder geval altijd met heel veel plezier gemaakt.

Tot op het web!

Timo Bruijns
Hoofdredacteur Wielerland Magazine

(bron: http://www.facebook.com/wielerlandmagazine)

Geplaatst door Jan, 04 januari 2013 12:32:12

doodsbericht

Deze Jan denkt zeker, bij het ene doodsbericht past het andere.

Geplaatst door Michel, 04 januari 2013 13:51:08

familie

Wij zijn in het bezit van foto`s van Chris Smit.Mijn vader Christiaan Nijs was een broer van zijn moeder Stien.Hij heeft vaak achter de bar in het cafe geholpen en veel verhalen verteld.
Misschien kan ik er iemand een plezier mee doen.

Geplaatst door Adri van Zwieten-Nijs, 08 september 2013 20:47:50

foto's

ik,Roger Smits ben de zoon,en ben wel geinteresserd in de foto's van Adri,gepost op ! sept.
ook zou ik de heer Fred van Slochteren willen vragen de geleende foto's van mijn vader C.Smits terug te bezorgen
tel:003236440343

Geplaatst door smits, 13 juni 2014 09:27:15

Chris Smits

Aan Fred Van Slogteren & Adri van Zwieten-Nijs:

Mijn vader, Roger Smits, en ik, Chris zijn enige kleinkind, zouden graag de weinige foto's die er nog zijn van Chris Smits in ons bezit krijgen om een eerbetoon over mijn grootvader te maken.

Zouden jullie mij kunnen contacteren op jesshintok@hotmail.com betreffende deze foto's?

Geplaatst door Jessy Smits, 26 november 2014 10:32:24

chris smits

graag zou ik wat fotos van die periode zien
Geplaatst door roger smits, 15 september 2017 17:44:28

Op zoek

Goedenavond heer,

Ik kreeg vandaag een verzoek van Hans Staub om te reageren of ik in dienst bij hem heeft gezeten. Lichting 66/2. Ik heb wel in dienst gezeten maar hij is op zoek naar mijn naam genoot, Frits van Duijvenbode. Kunt u hem vragen of hij degene is die met Hans Staub in dienst heeft gezeten.

Mijn naam is Frits van Duijvenbode
F.vanduijvenbode@penta.nl

Hartelijke dank
Geplaatst door Frits van Duijvenbode, 14 april 2020 19:20:27

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web