Het was me het weekje wel …

Na een week waar, in de discussie over het wel of niet bekennen van Epo-gebruik, twee kampen zijn te onderscheiden, heeft een bekende Nederlandse sportarts een derde geluid laten horen. Berend Nikkels, huisarts te Breda, is van mening dat er best Epo gebruikt mag worden mits onder medisch toezicht. Hij heeft ongetwijfeld gelijk, want Epo heeft hetzelfde effect op een sporter als drie weken hoogtestage. Dat laatste mag wel, het eerste niet. Ik geloof Nikkels op zijn blauwe ogen dat hij de door hem behandelde wielrenners en schaatsers geen dingen zal toedienen die schadelijk zijn voor hun gezondheid, maar zo lang er in deze wereld artsen rondlopen als Ferrari en Fuentes lijkt de mening van Nikkels mij geen goed advies aan de UCI, WADA, CONI, USADA de machtige instanties die ... 
... op dopinggebied de dienst uitmaken. 
In een vrijdag uitgezonden interview met Studio Sport wordt Fuentes een collega genoemd, waarna Nikkels als voorbeeld van diens onoirbare praktijken Nederlandse renners opvoert, die van die dubieuze Spaanse medicijnman zakken met stierenbloed hadden gekocht. “Levensgevaarlijk”, voegde Nikkels er aan toe. Als dat zo is dan zou ik zo iemand geen collega noemen, maar hem aangeven bij de Spaanse politie.
Ik heb op de slogblog al eens een discussie met Berend Nikkels gevoerd, aangaande mijn bewering dat het kwaad van Epo door medici in de sport is gebracht. Dat hebben renners niet zelf kunnen bedenken, tenzij ze medicijnen hebben gestudeerd of van de hoed en de rand weten omdat ze medicijnverkoper zijn of in een apotheek hebben gewerkt. Epo is bedoeld voor nierpatiënten en voor mensen die aan kanker lijden en zich na chemokuren wat beter willen voelen. Het is niet ontwikkeld voor sporters en als bovengenoemde instituten op aanbeveling van de heer Nikkels gaan toestaan dat artsen het ter bevordering van sportprestaties legaal gaan toedienen, dan lijkt mij het hek van de dam. In de eerste plaats zal de sport verder gecriminaliseerd worden door mannen als Ferrari, Fuentes en soortgelijke geldbeluste boeven en er voorts voor zorgen dat de pharmaceutische industrie het welzijn van patiënten op de tweede plaats gaat stellen, mede omdat ze het jaarlijkse gepingel van zorgverzekeraars meer dan zat zijn. (Foto: Nikkels pagina op LinkedIn)
Door Fred van Slogteren, 30 december 2012 10:00

Roberti

Tuttobici publiceerde deze week een interview met d Italiaanse onderzoeksrechter Benedetto Roberti. Een man die zelden interviews geeft. Roberti doet onderzoek naar de Padova-zaak en naar de Giro van 2008. Cyclingnews nam het interview gedeeltelijk over. Ook hij zegt dingen te hebben gezien die mensen zich niet voor kunnen stellen. Renners zouden hem recent verteld hebben dat er middelen op de markt zijn die niet bij controles opgespoord kunnen worden. Eentje is EPO Z, dan was er een Chinese Epo-variant welke volgens Roberti tijdens de afgelopen Spelen 'een hit' was. En dan gaat Aicar in poedervorm rond als een soort genetische doping. Volgens hem is de wielersport de afgelopen tijd niet verbeterd.

Geplaatst door Philip, 30 december 2012 21:17:54

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web