Uit de ordners van Jan …

“Op deze laatste dag van het jaar wil ik jullie niet meer lastig vallen met de highlights van vroegere jaren. Het zijn voornamelijk lowlights gebleken en de kranten staan er vol van. Je wordt er een beetje triest van en het voelt voor de ware wielerliefhebber alsof er iets heel ergs is gebeurd. Of de wielersport helemaal knock out is. Dat is natuurlijk niet zo, want ook in de meest barre winter komen ... 
... de crocusjes weer boven de grond.
Genot om naar te kijken
Ik ben jurylid van de KNWU en op zondag 27 mei van dit jaar had ik het genoegen als zodanig de 12e Jeugdwielerronde van Bussum te mogen jureren. Het was een fantastische dag, want ik zag wedstrijden vol passie, strijd, vreugde en verdriet in de leeftijdscategorieën 7 tot 14 jaar. Al die kleine mannekes en meiden ramden tot ze niet meer konden met de blik uitsluitend naar voren gericht. Een eerlijke sportieve strijd die voor de vele toeschouwers een genot was om naar te kijken en zich te realiseren dat er in deze donkere dagen hoop is voor de wielersport. 
Niki's en Marianne's
Er was een mooi overzichtelijk parcours uitgezet, veel publiek, een jurywagen met zeven juryleden in vol ornaat, een erepodium de Tour de France waardig en twee heel fraaie rondemissen. Alleen al daarvoor zou je je het snot voor de ogen willen fietsen. En dat deden ze, allemaal, 130 kleine Niki’s en Marianne's. Er zat zichtbaar talent tussen en het zou me niets verbazen als we de namen van Wim Wittenberg, Miguel van Tintelen, Mickey Nijkamp, Salvador Alvarado, Yvet Schoonewille, Julia Boschker en Dennis van der Horst over een aantal jeren regelmatig zullen vernemen in verband met prestaties op het hoogste wielerniveau.
Kwalificaties
De wedstrijden werden georganiseerd door de 85 jaar jonge Gooise Wieler Club de Adelaar, een van de meest actieve wielerverenigingen van ons land. Deze jeugdwielerronde vond dit jaar voor de twaalfde keer plaats en is een van de vier nationale kwalificatiewedstrijden om het deelnemersveld om het deelnemersveld voor het Nederlands kampioenschap Jeugd te bepalen. 
Hoogtepunt
Door mijn wat sombere inleiding vragen jullie je misschien af of dit voor mij dan het hoogtepunt van het wielerjaar 2012 was? Een van de hoogtepunten, zou ik willen antwoorden, want hoewel er veel is tegengevallen waren er meer dagen waarop ik heb genoten. Voor het absolute hoogtepunt zorgde natuurlijk weer Marianne Vos op de dagen dat ze al haar tegenstanders in een wurgende greep nam. Ze heeft nu zoveel internationale titels dat ze in de komende jaren alleen maar op herhaling kan. Maar een Vos is onverzadigbaar, want bij ieder kippenhok wordt haar onbedwingbare eerzucht gewekt. Er komen nog mooie jaren, slogblogvrienden
Ik wens jullie een fijne jaarwisseling en alles wat wenselijk is voor 2013, met vooral heel veel wielerplezier!"
 
Jan Houterman
Door Fred van Slogteren, 31 december 2013 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web