Uit de beeldentuin van Jac …

“Dit jaar zijn er weer een aantal wielermonumenten bijgekomen. Zo werd op 28 april jl. een borstbeeld onthuld van Raymond Impanis (1925-2010). Het Bakkertje van Berg won in 1954 zowel Parijs-Roubaix als de Ronde van Vlaanderen, alsmede de etappekoers Parijs-Nice. Daarnaast bracht hij twee maal de klassieker Gent-Wevelgem (in 1952 en 1953) en één maal de Waalse Pijl (1957) op zijn naam. In 1960 won hij de koers naar de zon, zoals Parijs-Nice wordt genoemd, voor de tweede keer. Misschien wel het meest bekend is hij gebleven vanwege het in 1947 winnen van ... 
... de langste individuele tijdrit die ooit in de Ronde van Frankrijk is verreden. Dat was de 19e etappe van Vannes naar Saint-Brieuc over een afstand van 139 kilometer en de Belg won die glansrijk met bijna vijf minuten voorsprong op de Fransman Jean Robic (die deze Tour zou winnen) en ruim zesenhalve minuut op de Italiaan Aldo Ronconi. 
Impanis was een van de beste Belgische renners in de jaren veertig en vijftig. Samen met Rik Van Steenbergen, Stan Ockers en Briek Schotte vormde hij destijds de voorhoede van het Belgische wielrennen.
Hij werd op handen gedragen in zijn geboorteplaats Berg. Ook al woonde hij de laatste jaren in Diest, toch wilde hij in Berg begraven worden. In 1999 werd hij ereburger van de Vlaams-Brabantse witloofgemeente en in datzelfde jaar werd een fietsroute naar hem genoemd. 
Het beeld staat bij de Sint-Servaaskerk in Berg, een deelgemeente van de plaats Kampenhout. Dat is ook de plek waar de Fietsroute Raymond Impanisbegint, die ter gelegenheid van de onthulling van dit borstbeeld geheel is gerenoveerd. (Foto: © Teus Korporaal)
Ik wens alle slogblog-bezoekers een voorspoedig en sportief 2013 toe en tot over veertien dagen!”
Jac Zwart
Door Fred van Slogteren, 29 december 2012 10:00

Borstbeeld Raymond Impanid

Geachte, ik vind het wel echt jammer dat mijn naam noet vermeld wordt. Ik ben de kunstenaar die het beeld heeft gemaakt, geheel op basis van het archiefmateriaal. Graag reactie, Lucas Van Haegenborgh
Geplaatst door Lucas Van Haegenborgh, 05 december 2019 21:54:36

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web