Het balhoofdplaatje van Otto …

“Een illustratieve plaat voor het einde van een turbulent jaar waar het doping betreft. Niet omdat de nog actieve renners erbij betrokken zijn, maar de mannen die voor 2007 het peloton bevolkten. We weten inmiddels dat doping in de wielersport van alle tijden is en daarom is deze affiche even mooi als naïef. Er wordt immers gesuggereerd dat twee Belgische vedetten uit de jaren dertig hun prestaties hebben geleverd door het … 
… eten van brood. 
Ik vond deze reclameplaat twee jaar geleden in desolate staat in een garagebox, maar de eigenaar wilde er toen geen afstand van doen. Twee jaar zeuren leverde resultaat, in zoverre dat het ding toen ik hem eindelijk mocht hebben, nog verder verramponneerd was. De lijst was kapot, het glas gebroken, de scherven hadden het papier beschadigd en de papieren plaat was tenslotte acht keer dubbel gevouwen om hem passend te maken voor een A4-envelop. Barbaren. 
Om deze unieke affiche weer in goede staat te krijgen heb ik het papier laten restaureren; op Japans papier laten opplakken; de vouwen er uit gestreken; de beschadigingen gerepareerd; de losgeraakte stukjes papier op de juiste plekken aangebracht en het resultaat is de aanwinst van het jaar. Een prachtige plaat in 1936 gedrukt en uitgegeven door het Belgische ministerie van landbouw ter promotie van het brood. 
Daar werd je gezonder, sterker, vitaler en energieker van, maar of Sylvère Maes en Félicien Vervaecke er hun aansprekende prestaties op hebben geleverd, mag ernstig betwijfeld worden. Joost mag weten wat ze toen allemaal niet namen om het uithoudingsvermogen te vergroten en de prestaties te verbeteren. Geen amfetamines want die werden pas uitgevonden voor gebruik door piloten van bommenwerpers in de Tweede Wereldoorlog. 
In de biografie van de Engelse lange-afstandsrenner Jack Rossiter staat te lezen dat die in 1929 voor het non-stop rijden van End-to-end race van 1400 kilometer cocaïne gebruikte. Er werd in de jaren dertig naar hartelust geëxperimenteerd met strychnine en derivaten, andere vaak levensgevaarlijke giften en diverse plantaardige pepmiddelen. Alles werd uitgeprobeerd en na de oorlog zijn Oostduitse sportautoriteiten direct daarmee verder gegaan en is er een staatsproject van gemaakt met alle nu bekende gevolgen vandien. 
In de tijd dat DDR-renners al groeihormonen toegediend kregen geloofden wij dat onze jongens letterlijk en figuurlijk op een grote biefstuk reden en weten we dat de huidige generatie renners gigantische hoeveelheden pasta tot zich neemt. De Belgische Tourcracks van 1936 ontleenden volgens deze affiche hun vorm aan brood, staat er op te lezen. Wat een heerlijke tijd, denk ik dan als ik er weer eens minutenlang naar zit te kijken. Ik kan er geen genoeg van krijgen.
Tot volgende week!”
Otto Beaujon
Door Fred van Slogteren, 28 december 2012 10:00

affiche

Wat een prachtplaat Otto! En wat heb je hem keurig gerestaureerd. Klasse hoor.
Ik had zoiets van Cor Wals,
ook uit een fietsenwinkel
(ca. 1936), die ligt nu in het wielerhuis (wielermuseum).
Maar ik had hem niet zo mooi opgeknapt, mijn handen staan
naar links.
wim van eyle

Geplaatst door wim van eyle, 28 december 2012 16:41:17

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web