De Burgerlijke Stand van 12 oktober.

Knut KNUDSEN (1950, Noorwegen)

Je kunt deze renner vergelijken met drie Nederlandse coureurs. Qua naam is hij natuurlijk de Noorse Jan Janssen. Hij heeft ook iets gemeen met Hennie Kuiper. Zowel Kuip als De Noorman werden in 1972 Olympisch kampioen. Hennie won de wegwedstrijd en Knut de 4 kilometer achtervolging. Het meest vergelijkbaar is hij echter met Roy Schuiten, want hij was net zo’n ongelooflijke tijdrijder als het onlangs overleden hardrijfenomeen. Ze schelen in leeftijd maar negen weken, ze waren allebei twee keer wereldkampioen in de achtervolging. Roy bij de profs en Knut bij de amateurs en hoewel ze ook wegwedstrijden hebben gewonnen excelleerden ze toch vooral in tijdritten en achtervolgingen. Pure hardrijders. Ze beleefden allebei ook hun beste jaren in Italië. Knudsen reed daar lang voor het supermerk Bianchi op de meest gereputeerde racefiets ter wereld. Het merk wordt vaak geassocieerd met die mooie kleur groen, waar Jan Ullrich enkele jaren geleden nog in reed, maar er is ook de blauwe periode geweest. Dat zag er zo kek uit dat zelfs die Scandinavische kop van Knudsen er perfect bij paste. Hoewel hij zijn hele profcarrière in Italië fietste is hij in eigen land nog steeds een grootheid. Ik vond op internet de kwalificatie: ‚Knut Knudsen er en legende i norsk sykkelhistorie’. Als ze dat van je zeggen heb je het volgens mij helemaal gemaakt.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Nico VERHOEVEN (1961, Nederland)

Bij het Nederlands kampioenschap van 1989 had ik echt medelijden met hem. Het was in het Gelderse Rheden een prachtige wedstrijd. Een strijd op leven en dood tussen twee sterke ploegen. De Superconfexen van Jan Raas en de PDM’ers van Jan Gisbers. Neoprof Tom Cordes van Superconfex had het vuur voor de finale ontstoken en hij kreeg gezelschap van Peter Hoondert van PDM. Eén tegen één en het was Nico Verhoeven die de stand op 2-1 voor de ploeg van Raas bracht, door naar de twee toe te springen. Cordes had iets te veel van zich zelf gevergd en hij moest in de beklimming van de Posbank lossen. Verhoeven dicteerde het tempo en ook Hoondert moest er af. Met drie man in de achtervolgende groep van acht renners had Raas de vlucht van Nico kunnen verdedigen, maar hij offerde zijn trouwe knecht op voor Frans Maassen. Verhoeven werd bijgehaald en Maassen maakte het vakbekwaam af. ‚De titel is me ontstolen’, vloekte de Brabander na afloop. ‚Alleen omdat ik mijn handtekening nog niet onder een nieuw contract wil zetten.’ Het jaar daarop reed Nico Verhoeven voor PDM. De vredespijp is ook gerookt, want in die kleine Nederlandse wielerwereld kun je niet kwaad blijven en Jan Raas haalde Nico Verhoeven een aantal jaren later naar Rabobank. Daar is hij al sinds jaar en dag de man die de jonkies opleidt. Ze dragen hem op handen.

De andere op 12 oktober geborenen zijn:

AREKEEV, Alexandr (1982, Rusland)
COOKE, Baden (1978, Australië)
DEPAEPE, Pol (1931, België)
DORST, Cees van (1944, Nederland)
HINDELANG, Hans (1951, Duitsland)
LORMANS, Sander (1976, Nederland)
RUDENKO, Maksym (1979, Oekraïne)
SMITS, Chris (1921, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 11 oktober 2006 22:00

Nico Verhoeven

Nico is op 2 oktober jarig en niet op de 12e

Geplaatst door hvandekerkhof, 13 oktober 2006 11:26:26

Nico's verjaardag

Als je de leeftijd van Nico hebt bereikt dan maakt dat niks meer uit. Ik ben ervaringsdeskundige. Bedankt in ieder geval voor de correctie.

Fred

Geplaatst door Fred, 13 oktober 2006 12:36:00

Jammer dat dit na 6 jaar nog niet gecorrigeerd is. Dat nodigt niet echt uit om meer correcties door te geven. Zwak!

Geplaatst door Jacob Jansen, 12 oktober 2012 16:03:18

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web