De Burgerlijke Stand van 11 oktober.

Uwe AMPLER (1964, Duitsland)

Eén van de beste renners uit de laatste periode van het Oost-Europese staatsamateurisme. Hij werd in Leipzig geboren en hij doorliep het gehele DDR-sportsysteem, dat vele kampioenen heeft voortgebracht. Zijn vader Klaus had hetzelfde meegemaakt en de naam Ampler staat al sinds 1963 op de erelijst van de Vredeskoers, de belangrijkste wielerwedstrijd voor een Oostblok-coureur uit die tijd omdat de grote West-Europese rondes en klassiekers voor hen verboden waren. Zoon Uwe voegde vier overwinningen aan die van zijn vader toe en samen evenaarden de Amplers het record van Steffen Wesemann, die vijf keer deze loeizware etappekoers wist te winnen. Uwe Ampler won nog veel meer. Hij was in de jeugdcategorieën twee keer wereldkampioen, voor hij in 1986 in Colorado Springs de regenboogtrui op de weg bij de amateurs veroverde. Ook was hij met drie Oost-Duitse collega’s – onder wie Mario Kummer de huidige ploegleider van T-Mobile – Olympisch kampioen op het onderdeel 100 kilometer ploegentijdrit. Na de val van de Muur kwam hij in 1990 in dienst bij PDM, de sterke Nederlandse ploeg met o.a. Breukink, Kelly en Alcala in de gelederen. Van Ampler werd verwacht dat hij voor die mannen zou knechten, maar dat zat niet in de aard van de Ossie. Toen in de Tour van dat jaar op l’Alpe d’Huez de beslissing leek te gaan vallen, had Breukink alle steun nodig van Kelly en Ampler die nog in zijn buurt waren. De Ier verzaakte niet, maar Ampler stak geen poot uit voor zijn kopman want hij was bezig met zijn eigen klassement. Ondanks een redelijk aantal etappeoverwinningen in kleinere koersen heeft Uwe Ampler zijn belofte bij de profs niet waargemaakt. Hij raakte later bij een dopingaffaire betrokken en hij werd een paria in het peloton toen hij de beschuldigende vinger wees in de richting van zijn ploegleider Godefroot. Er volgden jaren van gerechtelijke procedures die hij allemaal verloor en die hem heel veel geld hebben gekost. Hij onderbrak zijn carrière drie jaar lang en hij keerde terug in een onbekende Poolse ploeg. In die periode won hij voor de vierde maal de Vredeskoers. In september 2003 haalde hij nog een keer alle kranten door een vreselijk ongeluk waardoor hij in coma raakte. Ik heb niet kunnen vinden hoe het met hem is afgelopen, maar ik kwam wel een foto van hem tegen in een Milram-shirt. Op de site van deze ProTour formatie ben ik zijn naam echter niet tegengekomen. Weet iemand meer over Uwe Ampler en zijn tegenwoordige bezigheden? (Foto: © Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Paul HAGHEDOOREN (1959, overleden 09.11.1997, België)

Het zal je maar gebeuren dat je na een onderzoek van de cardioloog te horen krijgt dat er niets met je aan de hand is om kort daarna bij een stukkie hardlopen op het strand in elkaar te zakken als gevolg van een hartstilstand. Het overkwam Paul Haghedooren en de kleine stoemper uit Waregem kon het niet navertellen. Hij was dertien jaar beroepsrenner en hij had meer wilskracht dan talent. Daarmee realiseerde hij een alleszins redelijke carrière met als hoogtepunt het Belgisch kampioenschap in 1985. In de sprint versloeg hij regerend wereldkampioen Claudy Criquielion en Rudy Dhaenens, die vijf jaar later wereldkampioen zou worden. Hij won in datzelfde jaar nog de Grote Prijs Pino Cerami en dat was het wel zo’n beetje. Hij werkte alle Belgische ploegen van zijn tijd af en hij was steeds een consciëntieus en toegewijd helper van renners die een tikkie beter waren dan hij. Ook Hagedooren ontkwam niet aan een dopingaffaire toen in 1989 een te hoge testosteronspiegel bij hem werd aangetoond. Hij werd een half jaar geschorst, maar na een uitgebreid medisch onderzoek kon hij bewijzen dat zijn eigen lijf verantwoordelijk was voor de onbalans in zijn hormoonhuishouding. Na zijn profcarrière heeft hij nog drie jaar afgebouwd bij de amateurs tot hij in een koers van zijn fiets viel en zijn huisarts hem voor onderzoek naar het ziekenhuis stuurde. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 11 oktober geborenen zijn:

BOERMAN, Coen (1976, Nederland)
CORTINOVIS, Alessandro (1977, Italië)
FAGNINI, Gian-Matteo (1970, Italië)
GELDEREN, Jan van (1922, Nederland)
KONECNY, Tomas (1973, Tsjechië)
LESNA, Lucien (1863, overleden 11.07.1932, Frankrijk)
MONTY, Willy (1939, België)
VERVEER, Jan (1913, overleden 14.10.1984, Nederland)
VILA ERRANDONEA, Francisco (1975, Spanje)

Door Fred van Slogteren, 10 oktober 2006 22:00

Paul Haghedooren en testosteron

Ik kan me nog goed herinneren dat Paul Haghedooren betrapt werd op testosteron. Op zich al merkwaardig dat een man betrapt wordt op testosteron, want elke man wordt geacht testosteron te hebben. Ooit bedacht professor Manfred Donicke (puntjes op de o) dat bij een verhouding testosteron : epi testosteron van 6:1 of meer dan 6 er sprake is van toediening van testosteron. Een zeer omstreden standpunt, waar veel medici zich niet achter schaarden. Echter de wereld van de doping bestrijding maakt zijn eigen wetten. Ben je bv bezig met de begrafenis van je kind en er is een where about controle: kleren uit en pissen, de begrafenis kan wel wachten.
Haghedooren was overtuigd van zijn onschuld en probeerde dat te bewijzen. Hij kwam terecht bij Manfred Dönicke (ik heb de puntjes gevonden) en deze bewees vervolgens dat bij Haghedooren de aanmaak van epi-testosteron stagneerde. Haghedooren was onschuldig aan dopinggebruik. Dönicke bewees dat zijn eigen stelling onzin was, echter de stelling bleef wel gehandhaafd. Heel veel sporters zijn ten onrechte geschorst omdat ze “betrapt” werden op lichaamseigen producten.
De hele dopingbestrijding irriteert mij al tientallen jaren bovenmatig. Er is slechts één definitie voor dopinggebruik. Er is sprake van dopinggebruik als een atleet betrapt wordt op een product dat voorkomt op de dopinglijst. Of een product wel of niet ongezond is, wel of niet prestatie verhogend werkt, speelt geen enkele rol. Het product staat op de lijst en dat volstaat. Veel producten op de lijst zijn prestatiedrukkend bv methadon, canabis, bètablokkers, andere producten zijn goed voor de gezondheid. Bij een te lage testosteron spiegel is toediening van testosteron gewenst. Doping is pas oneerlijk als een beperkte groep toegang heeft tot een bepaald product. Als iedereen epo gebruikt, is het in ieder geval niet oneerlijk. Wat mij ongelooflijk verbaast, is dat organisaties als WADA, USADA enz. ondanks miljarden subsidies niet in staat zijn bepaalde producten op te sporen. Armstrong is 500 maal gecontroleerd, stel dat hij in 10 jaar 50 ploegmaten heeft gehad, die per ploegmaat 100 keer zijn gecontroleerd dan komen we op meer dan 5000 controles. Wat is er met al die tientallen miljarden euro’s gebeurd. Al schrijvende moet ik mezelf corrigeren. Er zijn ook goede resultaten geboekt door WADA. Zo is Contador zero zero ……… zero positief bevonden. Ieder weldenkend mens begreep dat hier geen sprake was van dopinggebruik, maar clenbuterol staat nu eenmaal op de lijst en dat is voldoende om op doping betrapt te worden. Wel zwak dat Mc Quaid eveneens overtuigd was van de onschuld van Contador.
Ik zal me de komende tientallen jaren nog steeds irriteren aan de dopingbestrijding.

Geplaatst door Piet van der Meer, 11 oktober 2012 17:43:08

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web