De Burgerlijke Stand van 14 december.

Toine van de BUNDER (1952, Nederland)
De allerbeste amateurrenner die we in Nederland hebben gehad is Fedor den Hertog geweest. Hij liet er helaas geen daverende profcarrière op volgen. Voor de kwalificatie ‘op-één-na-beste’ komen meerdere renners in aanmerking en op dat lijstje neemt Toine van de Bunder een prominente plaats in. Tussen 1971 en 1977 boekte deze Zeeuws-Vlaming maar liefst 156 overwinningen. Dat getuigt van grote klasse. En klasse had de Schicht van IJzendijke in overvloed. Klasse hebben is een godsgeschenk, want daar heb je zelf part noch deel aan. Je hebt het of je hebt het niet. Waar het in de sport om gaat is wat je met die klasse doet. In het geval van Toine kun je stellen dat hij er niet goed mee is omgegaan. In Zeeuws-Vlaanderen werden in zijn amateurtijd heel veel criterium georganiseerd en daar behaalde hij het merendeel van zijn zeges. Die Zeeuwse renners reden wel drie keer in de week een thuiswedstrijd en Toine was oppermachtig. Als hij niet won, pakte hij in ieder geval een ereplaats. En dat bracht in die tijd behoorlijk wat geld op. Een andere Zeeuw, eentje van de overkant reed toen ook ... 
... bij de amateurs. Jan Raas pakte de zaken heel anders aan dan Toine. Jan reed ook criteriums, natuurlijk, maar hij zocht het ook buiten Zeeland. In delen van het land of in België waar meer concurrentie was. In Holland en in Brabant en in Vlaanderen op zware en lastige parcoursen. En ’s winters reed hij veldritten of baanwedstrijden in het Antwerpse Sportpaleis. In plaats van onophoudelijk winnen met twee vingers in de neus en een schare supporters die doen of je god bent, leerde Jan in alle rust het vak. Gecoacht door zijn zwager Cees werd Jan coureur en als prof een van de beste eendagsrenners ter wereld. Toine daarentegen was slechts één jaar beroepsrenner en daarin won hij twee koersen en behaalde hij enkele ereplaatsen. Daarna stopte hij omdat hij een aannemersbedrijfje was begonnen en niet voldoende tijd meer had om te trainen. Toine verkoos de steiger boven de racefiets. Een foute beslissing, lijkt me, want adel verplicht. Zijn enige troost is dat hij niet de enige is. (Foto: archief Wim van Eyle)
De andere op 14 december geborenen zijn:
BREUER, Jean (1919, overleden 06.11.1986, België)
DANGUILLAUME, Jean-Louis (1949, Frankrijk)
DEMULDER, Frans  (1937, overleden 05.03.2001, België)
DERNIES, Tom (1990, België)
GELISSEN, Hein  (1928, Nederland)
GILMORE, Rochelle (1981, Australië)
HANEGRAAF, Jacques  (1960, Nederland)
HANG, Feng (1985, China)
JAGER, Gijs de ( 1984, Nederland)
MARKERINK, Loes  (1985, Nederland)
OCHOA, Carlos José (1980, Venezuela)
QUARANTA, Ivan (1974, Italië)
SABIDO, Hugo (1979, Portugal)
SORGELOOS, Edgar (1930, België)
ZEITS, Andrej (1986, Kazachstan)
Door Fred van Slogteren, 14 december 2012 0:00

Toine van Bunder!!

Wat een klasbak was deze man, die direct nadat ik mijn amateurcarriere beeindigd had. De man van Iesendieke was dermate goed, en won waar hij aan de start stond. Ik ben het geheel oneens met het relaas door Fred van Slogteren geplaats vandaag. Indien hij wellicht een goede beroepsrenner had kunnen worden, had hij waarschijnlijk zijn ogen goed opengezet, en ondervond daadwerkelijk in de korte priode als prof, wat er zich in de wielersport allemaal plaats vond! Wellicht, dit weet ik in het geheel niet, had hij genoeg narigheid gezien in zijn korte profesionenele tijd. Hij verkoos dus Aannemer te worden in het Zeeuwse, wat is hier mis mee? Had genoeg geld als Amateur bijeen vergaard, aan prijzengeld en winstpremies en hiermee was voor hem een goede toekomst wegelegd, Dus Toine was niet alleen een goede amateur, maar bovenal beschikte hij over een goed stel hersens, want om Aannemer te worden, moet je veel geleerd hebben, in zijn tijd kon je niet zomaar op de bonnefooi beginnen! Ik ken Toine van de Bunder in het geheel niet, hen een enorme bewondering van zijn erelijst. Dat dit dan ten koste ging van een onzekere Professionele wielerloopbaan dat moest dan maar.In tegenstelling van Fred vind ik dit geen foute beslissing!!!, ondanks zijn natuurlijke gave. Ik weet verder niets van hoe het met Toine van de Bunder verder gegaan is, maar ik veronderstel dat hij het als Aannemer goed gedaan heeft, wie kan mij hierover berichten. Alleen al om de woorden van Fred van Slogteren te lochenstraffen. Want is het niet al te gemakkelijk een oordeel over het doen en laten van een ander te vellen, al hoewel ik een term als adel verplicht wel kan begrijpen. Echter Toines keuze, is de enige een echte waarheid! Dat hij wellicht een kans voorbij liet gaan is een geheel andere zaak! Nu voorlopig een laatste bijdrage van een weer zonnig Tenerife, groet ik U. Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 14 december 2012 15:46:50

Toine

Toine van Bunder was in mijn periode een uitstekende renner. Dat bewees hij opnieuw in Goes waar hij Ep van Dijk en ondergetekende geen enkele kans gaf om te winnen. Wij wonnen in het Oosten van het land resp 10 en 14 wedstrijden en dachten in Goes( Op de fiets vanuit Borne,toch 280km en nog terug ook) ook een ereplaats te gaan behalen. Jammergenoeg Toine nooit in Overijssel aan de start gezien.Of hij daar ook zoveel succes zou hebben gehad tussen een Nieuwkamp,Niemeijer e.d valt te betwijfelen.

Geplaatst door Wim Neeskens, 16 december 2012 23:58:42

Toine van de Bunder

In het jaar dat twee oostelijke amateurs van De IJsselstreek (Dries van Wijhe en Fedor den Hertog) het NK op de Cauberg kleur gaven, behoorden ook Gerrie Knetemann en ... Toine van de Bunder tot de definitieve kopgroep van vier. De later naar Limburg verhuisde Zeeuw kon dus ook buiten zijn eigen provincie wel een stukje fietsen. Het zijn ongetwijfeld de slechte, tijdrovende verbindingen met de rest van Nederland geweest die mede oorzaak van 's mans voorkeur voor de eigen regio bepaalden. Wat hebben we hier Zeeuws-Vlamingen als een Miel Verstraete, Wim du Bois of in vroeger jaren Jan de Gelder, Charles van de Voorde en Rien Verhelst ooit gezien?

Overigens alle respect voor de jongens uit het oosten, die er eerst een paar honderd kilometer voor moesten fietsen om eindelijk 'gerodeerd' in Zeeland te kunnen koersen. Was dat omwille van het avontuur, de variatie of de geldpot?

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 19 december 2012 15:38:35

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web