Uit de wasserette van Henk …

“Een truitje uit een ver verleden, dat bij mij drie namen oproept die best weer eens mogen klinken. In de eerste plaats natuurlijk van de renner die dit truitje ooit droeg. André van Aert was een coureur uit het wielerdorp Zundert, die in het begin van de jaren zestig een topamateur was. En een West-Brabander en dan reed je bijna automatisch in de kampioensploeg van Breda Bier, geleid door de vermaarde kastelein uit die stad: Toon Simons. Van Aert won in 1961 het door het … 
… dagblad De Stem georganiseerde klassiekerklassement. Zijn profcarrière stelde niet veel voor, want met een pover contractje bij eerst een Belgische ploeg en daarna bij Televizier kon hij maar net de kost verdienen. Hij stopte dan ook al gauw om als vakbekwaam timmerman zijn gezin alsnog te geven waar het recht op had. 
Acifit was de naam van een in Diemen gevestigde accufabriek, eigendom van de spraakmakende Kurt Vyth. Deze uit nazi-Duitsland gevluchte jood was in de jaren zestig als organisator van de Ronde van Nederland en de Zesdaagse van Amsterdam opvallend aanwezig was in de Nederlandse wielerwereldje. Hij had er veel geld voor over om via onze sport zijn merknaam overal bekend te maken en dat is gelukt ook.
De derde naam op dit truitje hoort bij Wout Verhoeven. In de jaren veertig en begin jaren vijftig een sterk amateurrenner, maar daarna vooral bekend als een eminent framebouwer. Wout bouwde in 1966 voor Evert Dolman een wonderfiets, waarop deze eigenzinnige Rotterdammer op de Nürburgring naar de wereldtitel snelde. Wout leeft nog en is een wandelende wielerencyclopedie aan wie je alles kunt vragen.
Kortom in dit eenvoudige truitje is een markant stuk wielergeschiedenis verenigd en dat wilde ik op deze frisse novemberdag even met jullie delen.
Tot volgende week!”
Henk Theuns 
Door Fred van Slogteren, 28 november 2012 10:00

André van Aert

Volgens mij, beste Henk, kwam Dré van Aert niet uit Zundert, maar uit Achtmaal, een voorstad van Zundert. Zijn ploeggenoten van Breda Bier (begonnen als Drie Hoefijzers, de eerste merkenploeg onder de amateurs in dit land) Cees Snepvangers en Jaak van der Kloot (tegenwoordig Kloof) kwamen wél uit Zundert. Dezer dagen hoorde ik nog van een mevrouw uit Klein-Zundert, dat André nog altijd in het dorp woont, maar dat de 'filmster' van weleer intussen 'een oud mannetje' is geworden.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 28 november 2012 13:27:24

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web