Herinneringen bij een foto …

Echt genieten van de professionele wielersport kan ik nog maar zelden. Helaas, want de krachtexplosies van het driemanschap Rodriguez, Contador en Valverde in de Ronde van Spanje waren mooi om te zien, maar ik kan er niet zonder bijgedachten naar kijken. De Tour wordt al jaren kapotgemaakt voor het belang van een paar topsprinters en de finale van de Olympische wegwedstrijd was een aanfluiting. Die van het WK was daarentegen indrukwekkend, maar als wedstrijd kon de mondiale titelkoers op de Cauberg me nauwelijks bekoren. De voorjaarsklassiekers konden er ... 
... mee door, maar de mooiste wedstrijd van het jaar vond ik het NK op dezelfde omloop met Niki Terpstra als de winnaar die echt met kop en schouders boven de rest uitstak. Gesink, Mollema en Boom kregen die dag fietsles en een vreselijk pak slaag. Van die kwajongen uit de Zaan, waar de wieken van de molens lustig gaan. Niki is een jongen die zijn eigen plan trekt en niks moet hebben van Rabo wielerplannen. Hij had het geluk dat enkele invloedrijke wielermensen enkele jaren geleden zijn kwaliteiten onderkenden, zodat hij een plaatsje kreeg bij de Duitse Milram-ploeg van Gerry van Gerwen. Toen die formatie noodgedwongen ophield te bestaan was Patrick Lefevere er als de kippen bij om de altijd lachende Zaankanter in te lijven. Daar zal hij geen spijt van hebben, want Terpstra had dit jaar een geweldig seizoen. Met overwinningen, ereplaatsen in grote koersen, een wereldtitel in de ploegentijdrit en dat Nederlands kampioenschap. In noodweer ze er allemaal opleggen, wat is er mooier voor een sportman? Om zover te komen heeft hij heel veel gedaan. In de Noord-Hollandse polders urenlang trainen achter het brommertje van zijn vriendin Ramona, op dit moment hoogzwanger van het tweede Terpstraatje. Voor al die inspanningen en opofferingen is hij gisteravond beloond met de eretitel Wielrenner van het Jaar 2012. Hij was er niet om de prijs in ontvangst te nemen. Hij is het niet eens met de selectieprocedure en dan trekt een type als hij de uiterste consequentie van zijn opvatting om niet in pakkie-deftig te verschijnen. Zo is-ie ook, de beste Nederlandse wegrenner van dit moment. In navolging van een boek over wijlen koningin Juliana, zou ik hem de vedette naast de rode loper willen noemen. Niki, gefeliciteerd!  (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 27 november 2012 9:00

Herinneringen

Niki is inderdaad de grootste Nederlandse renner op dit moment. Zijn eigen manier van reageren op zijn (wieler-) omgeving maakt hem juist nóg unieker! Hij heeft gelukkig de gave om er een eigen mening op na te houden. Dit siert hem, dus dienen wij zijn mening te respecteren. Voor mij is het een klasbak!

Geplaatst door Gerrie Hulsing, 27 november 2012 11:08:18

Herinneringen bij een foto

Niki Terpstra leverde op het NK een puike prestatie. Het was alleen op een kletsnatte en waterkoude omloop in Kerkrade en dat is toch een andere locatie als Cauberg en Bemelerberg. Terechte winnaar van die eretitel want hij was ook nog eens 3e in de Eneco Tour achter Boom en Chavanel.
En ook op de baan staat hij zijn mannetje, kijk maar eens in october bij de Amsterdamse Zesdaagse.

Geplaatst door Herman Brinkhoff, 27 november 2012 21:07:18

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web