Van de boekenplank van Wim …

ARMAND DESMET 
MEESTERKNECHT VAN DE KEIZER

door Jan De Smet
Dit is geen boek, maar een brochure en slechts 26 flinke pagina’s dik. Of dun als je het letterlijk bekijkt. Het is een ode aan een van de beste Belgische renners uit de jaren vijftig en zestig en aangezien Armand Desmet vorige week is overleden is dit een goede gelegenheid het hier aan jullie te presenteren. Manten Desmet was de meesterknecht van Rik Van Looy en de kracht van de Keizer van Herentals was dat hij altijd de beste renners uitkoos om voor hem te knechten. Natuurlijk was Van Looy een fenomeen, maar dat had meer te maken met karakter, eerzucht en leiderscapaciteiten, dan met talent en fysieke mogelijkheden. Daarin verschilde hij ... 
... minder van zijn beste knechten dan je zou verwachten. Die combinatie zorgt ervoor dat een renner op essentiële momenten boven zichzelf uit kan stijgen en als Desmet die eigenschappen had bezeten dan had hij de Tour, de Giro en/of de Vuelta kunnen winnen. Hij was een grandiose renner, maar miste net dat laatste beetje om hem tot een groot kampioen te maken. Hij werd eens vijfde in de Tour de France, droeg een week lang de roze trui in de Ronde van Italië en moest toen capituleren omdat zijn hele ploeg was uitgevallen en miste de zege in de Ronde van Spanje door een val met een sleutelbeenbreuk. Wel won hij de Ronde van België, de E3 Prijs Harelbeke en Rund um den Henninger Turm. 
De auteur van deze brochure is de Wim van Eyle van België, want Jan De Smet verzamelt al jaren alles dat met wielrennen te maken heeft. Hij werkt als docent Biochemie aan de Hogeschool West-Vlaanderen en al zijn vrije tijd gaat op aan zijn hobby. Deze brochure heeft hij geschreven ter gelegenheid van de overzichttentoonstelling die in 2006 voor Armand Desmet in Waregem is gehouden. Een mooi eerbetoon voor een man in de schaduw die af en toe iets van zijn flonkerend talent mocht laten zien.
in samenwerking met www.wielersportboeken.nl 
Door Fred van Slogteren, 22 november 2012 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web