Uit de beeldentuin van Jac …

“Vandaag is het alweer zesentwintig jaar geleden dat Joop Middelink senior overleed. In de kantine van zijn wielervereniging ASC Olympia aan de Sloterweg, naast het Velodrome Amsterdam, hangt ter herinnering deze fraaie plaquette. Middelink was beroepsmatig werkzaam in de bandenhandel en had een patent op zijn naam staan voor het vulcaniseren van rubber banden. Hij was met Bram Koopmans de initiator van Olympia’s Tour en organisator van ... 
... onder andere de Ronde van Noord-Holland. Toen hij werkzaam was bij de bandenfabriek Vredestein werd hij in 1961 door de KNWU aangezocht als bondscoach van de wegrenners. Als coach leidde hij een generatie talentrijke renners naar de wereldtop. Eén van zijn grootste successen behaalde hij op de Olympische Spelen van Tokyo in 1964, waar hij met het kwartet Karstens, Zoet, Dolman en Pieterse de gouden medaille won bij de ploegentijdrit. Vier jaar later in Mexico herhaalde hij dat kunstje met Den Hertog, Krekels, Zoetemelk en Pijnen. Verder  coachte hij Hennie Kuiper naar de gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in München en onder zijn leiding behaalden Eef Dolman (in 1966) en André Gevers (in 1975) naar hun wereldtitels. Zijn eigen erelijst als wielrenner is echter beperkt. 
In de Ronde van Noord-Holland in 1946 voor amateurs reed iedereen verplicht met een vast verzet dus zonder derailleur. Inventief als Middelink was monteerde hij een wiel met een pignon aan beide zijden. Toen de harde wind in Alkmaar uit een gunstige richting ging blazen draaide hij zijn wiel, zoals vroeger in de Tour de France gebeurde, en trapte met een groot verzet naar zijn enige overwinning van betekenis. (Foto © Erik Wiersma, met toestemming van www.flickr.com)
Tot over veertien dagen!”
Jac Zwart
Door Fred van Slogteren, 3 november 2012 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web