Het balhoofdplaatje van Otto …

“NSU is één van de oudste Duitse fietsmerken. De naam NSU komt uit de vestigingsplaats van de onderneming, te weten NeckarSUlm, waaruit de drie letters zijn gehaald. Het bedrijf begon in 1872 met het produceren van breimachines en in 1886 volgde de eerste fiets. Een Hochrad, zoals ze dat toen in Duitsland noemden. In 1901 kwam de eerste NSU motorfiets op de markt een voor de ontwikkeling en de reputatie van NSU belangrijk gegeven. De motorenfabrieken, voor elk nieuw product werd een aparte fabriek opgericht, heeft zich vooral onderscheiden in het ontwikkelen en innoveren van motoren, denk aan onder meer de beroemde ... 
... Rennmax van Werner Haas en de frisierte Prinzjes. Die kleine auto’s waren voor menigeen een jongensdroom. De laatste auto van NSU was de Ro80 met zijn tweeschijfs wankelmotor een in vele opzichten revolutionair model dat tot ver in de jaren zeventig op de markt is geweest. De automobiel- en motorenfabrieken waren toen al overgenomen door Volkswagen waar de merknaam NSU geleidelijk is verdwenen en opgegaan in Audi.  
Wonderlijk genoeg heb ik nergens iets over enige bemoeienis van de fietsenfabriek NSU met de wielersport kunnen vinden. In de motor- en autosport is het merk daarentegen altijd zeer actief geweest op het gebied van sponsoring. In de fietsenbranche bestaat het merk trouwens nog altijd, maar de NSU fietsen die nu nog in Duitsland worden verkocht zijn uit Letland afkomstig. Een fabrikant kan verdwijnen, maar een vermaard merk kan daarna nog een lang leven beschoren zijn. 
Het wapen op dit plaatje is het staatswapenschild van Baden-Württemberg en op zeer oude NSU-onderdelen is de beeltenis van een hertengewei uit het logo van NSU nog steeds zichtbaar al is het soms piepklein. Dat zegt iets over de zorg en aandacht waarmee de onderdelen destijds werden afgewerkt en de trots van een fabrikant die aldus elk afzonderlijk onderdeel van een signatuur voorzag. A la Campagnolo. 
Tot volgende week!”
Otto Beaujon
Door Fred van Slogteren, 2 november 2012 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web