Herinneringen bij een foto …

Deze foto is gemaakt op 16 juni 1959 in het Onchan Stadion op het eiland Man. Dat staat althans achterop. De man op de fiets is Jacques Anquetil die met iets onduidelijks bezig is. Het kan een ereronde zijn, een voorstellingsronde wellicht of gewoon een stukje fietsen om te voelen of het vehikel bevalt of welke versnelling hij voor deze baan zal laten steken. Misschien stond er wel tenue de ville op de uitnodiging, maar hij is er bepaald niet op gekleed een wedstrijd te rijden. Zeker niet op ... 
... een baanfiets. Maître Jacques is echter keurig gekleed aan het peddelen, compleet met stropdas en aan zijn voeten zitten – zo te zien – peau de suède booties. Heel populair in die jaren. Ook grappig zijn de broekspijpen. Het was de tijd dat die zo smal als een kachelpijp moesten zijn om aan de mode te voldoen, maar ik vermoed toch dat hij om de rechterpijp nog een elastiekje heeft gespannen om te voorkomen dat de wapperende stof tussen het voorblad en de ketting geraakt. 
Anquetil was in 1959 de eenmalige Tourwinnaar die in de Franse nationale ploeg de strijd voor het kopmanschap moest aangaan met de oude Louison Bobet en de jonge Roger Rivière. Bobet was het idool en Rivière de hoop van alle Fransen, om diens opvolger te worden. Anquetil heeft nooit de populariteit van die twee gehad, maar het noodlot schoot hem te hulp om zijn twee rivalen op bizarre wijze de baas te worden. In 1960 kreeg Bobet een zwaar auto-ongeluk en moest zijn carrière beëindigen en Rivière verongelukte in de Tour van hetzelfde jaar. Niet dodelijk, maar wel zodanig dat niet de fiets, maar de rolstoel zijn toekomst werd. 
Anquetil won daarna nog vier keer de Tour en moest ervaren dat vijf keer de Tour de France winnen geen garantie is dat je dan ook de held van Frankrijk wordt. Zelfs zeven keer niet, zoals we nu weten.
Ze zijn alle drie niet oud geworden, en Anquetil was de laatste die veel te jong (54 jaar) overleed. Waarschijnlijk is hij wel bij de uitvaartplechtigheden van zijn toenmalige concurrenten geweest en heeft hij wellicht in de kerk dit pak gedragen. Misschien zat het elastiekje nog in zijn zak en heeft hij het om zijn pols geschoven als een soort livestrong bandje. Het heeft hem zelf echter niet geholpen, want hij overleed bijna 25 jaar geleden aan maagkanker. (Foto: archief Peter Ravensbergen) 
Door Fred van Slogteren, 30 oktober 2012 9:00

Volgens mij komt er geen elastiekje aan te pas, maar heeft hij zijn broekspijpen in de sokken gestopt. Vooral bij het linkerbeen is dit duidelijk te zien.

Geplaatst door Jacob Jansen, 30 oktober 2012 11:40:56

Anquetil

En hij fietst tegen de richting in. Of is dat omdat het een Engelse baan is?

Geplaatst door Bert, 30 oktober 2012 17:22:49

Anquetil-Bobet-Rvière

Het auto ongeluk van Bobet in 1960 heeft totaal geen invloed gehad op de carrière van Anquetil.
In de Tour van 1959, de enige Tour waaraan Anquetil, Bobet en Rivière gelijktijdig hebben deelgenomen, was Bobet aan het eind van zijn Latjn en moest hij gedesillusioneerd op de top van de Iseran opgeven (zie boek Tour de France van Antoine Blondin). Als ronderenner had Bobet afgedaan. Rivière debuteerde in deze Tour en wist de twee tijdritten te winnen voor Anquetil. "Als" bestaat niet in de topsport (aldus Mart Smeets) maar zonder het ongeluk van Roger Rivière in 1960 zou de carrière van Anquetil er anders hebben uitgezien. Dat Anquetil niet bijster populair was in Frankrijk, had vooral te maken met de Tour van 1959. Henri Anglade leek op weg naar de Tourzege, echter Anquetil nam Bahamontes (die in geslagen positie reed) op sleeptouw en Bahamontes wist zodoende de schade te beperken. Bahamontes won de Tour, 2 Anglade, 3 Anquetil en 4 Rivière. Een hels fluitconcert in het Pars des Princes viel Anquetil ten deel. Tussen het Franse publiek en Anquetil is het na die Tour nooit echt goed gekomen.
Overigens zaten Anquetil en Anglade niet in dezelfde ploeg.
Bovenstaande foto is 9 dagen voor de Tour van 1959 genomen.

Geplaatst door Piet van der Meer, 30 oktober 2012 18:49:27

Louison Bobet

Toch even preciseren bij de foto van Anquetil en de commentaar over de Tour 1959.Louison Bobet had geen auto-ongeluk in 1960, maar wel op 15 december 1961. Hij kwam, samen met zijn broer Jean, terug van een liefdadigheidsmanifestatie in Brussel (de renners reden er o.a. met een sulky op de renbaan van Sterrebeek. Jean bestuurde de auto en kwam tegen een muur terecht in Montry (Seine et Marne). Louison had een ingewikkelde beenbreuk en zijn loopbaan was ten einde. In 1961 reed de 36-jarige Bobet geen grote ronde meer. Hij werd nog tweede in Bordeaux-Parijs achter Wim van Est.

Geplaatst door René Vermeiren, 31 oktober 2012 06:33:59

Bordeaux-Parijs

Bordeaux-Parijs '61. De twee oude mannen, opa was 38 en Bobet 36 moesten weerstand bieden aan de jongere generatie Jo de Roo, Jo de Haan, etc.

Opa reed dat jaar voor Liberia-Grammont met als ploegleider Pierre Brambilla. Bobet reed voor Ignis. Jo de Roo heeft dat jaar ook een geweldige B-P gereden, om hem een jaar later schitterend te winnen.

Ik vind het nog steeds jammer dat een koers als B-P niet meer bestaat. Ooit kwamen er toppers aan de start als Bobet, Kübler, Robic, Schotte, Ockers, Van Looy, Godefroot, Janssen, Anquetil, Stablinski, Vanspringel, Zoetemelk, Kuiper, Gauthier, Wolfshohl, Darrigade, etc.

Een aantal jaren terug had journalist Heuvelman plannen om een monsterwedstrijd te organiseren van Groningen naar Maastricht, waarbij er een gedeelte achter de derny's zou worden afgelegd.
Nooit meer iets van vernomen van die plannen.

Geplaatst door William van Peer, 31 oktober 2012 08:31:07

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web