Het was me het weekje wel!

Je kunt van een ezel geen renpaard maken, was een standaarduitdrukking als het vroeger over doping ging. Als alle (overigens onbewezen) geruchten en uitspraken op waarheid berusten dan kan het dus wel, want sedert 1990 zijn er minimaal dertien Tourzeges behaald door renners die eerst jaren als ezel in het peloton hebben meegehobbeld alvorens ze nobele viervouters bleken te zijn die op de renbaan sierlijk als hindes naar de overwinning snelden. 
Vóór Bjarne Riis in 1993 als vijfde eindigde had hij de Tour al drie keer gereden. Eén maal uitgevallen en twee maal ver in de achterhoede. Vanaf 1993 veranderde hij plotsklaps in een subtopper en in 1996 steeg hij ver boven zichzelf uit en won hij met overmacht de Tour de France. Toen al zei een bekende Nederlandse beroepsrenner tegen me dat ... 
... die Deen levensgevaarlijk bezig was en in 2007 bekende Riis in zijn carrière structureel epo te hebben gebruikt. 
Hij heeft daarmee als eerste bewezen dat je met behulp van doping wel degelijk van een ezel een renpaard kunt maken. Hij is nu al jaren de baas van een WorldTour-ploeg en ik ben benieuwd of de UCI in staat is hem uit de wielersport te bannen. 
Bij Miguel Indurain zien we hetzelfde. De Spanjaard debuteerde in 1985 in de Tour en reed die ononderbroken twaalf keer. De eerste vijf jaar onopvallend (soms ver) in de achterhoede om dan in 1990 plots als tiende te eindigen en de volgende vijf edities bijna onbedreigd te winnen. Hoewel er bij hem nooit iets bewezen is, zijn er mensen die beweren iets gezien te hebben. In het gunstigste geval is de Spanjaard een renpaard dat te lang als een ezel  is gebruikt, maar iets van zijn klasse had toch al eerder zichtbaar moeten zijn.
Lance Armstrong kun je vóór zijn ziekte – met alle respect overigens – eveneens een ezel noemen. De Tour was duidelijk niet zijn wedstrijd. Hij debuteerde in 1993 en startte onafgebroken vier keer. Drie keer viel hij uit en één keer werd hij 36ste. Toen werd hij ziek en keerde in 1999 terug als een renpaard dat het recordaantal van zeven Touroverwinningen wist te behalen. Fysiek is dat niet te verklaren en dat zou de basis moeten zijn voor enige achterdocht. Zijn succesvolle Livestrong project zorgt er echter voor dat veel mensen dat niet kunnen scheiden. 
De getuigenissen tegen L.A. afgelegd door zijn voormalige ploeggenoten zijn overtuigend, maar volgens juristen geen keihard bewijs dat hij ook inderdaad heeft gebruikt. Hij is immers nooit positief bevonden, zeggen Verbruggen, Indurain, Contador en ook Hans Prakke. Het zal wel, maar die vreemde wending in zijn rennersloopbaan spreekt voor mij andere taal. 
Bij Riis en Indurain kun je nog stellen dat zij in hun eerste jaren in de Tour reden om te knechten, maar van Armstrong kun je dat niet zeggen. In de Amerikaanse Motorola-ploeg van destijds was hij echt geen ezel , maar een renpaard dat in eendagskoersen al hinnekend  zijn partijtje goed meeblies en op indrukwekkende wijze in 1993 in Oslo wereldkampioen werd. In zijn eerste vier Tours is hij echter nooit verder gekomen dan balken in het koor der kanslozen. 
Ezels zijn leuke dieren, jammer dat veel van hen daar niet tevreden mee zijn. Gelukkig zijn met wie je bent, is weinigen gegeven. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 28 oktober 2012 9:00

Oslo 1993

Hallo Fred. De overwinning van LA op het WK in Oslo was gebaseerd op bluf en geluk. Frans Maassen verbaasd zich er heden ten dage nog over dat een heel pak klasbakken (kijk de uitslag er maar op na) stil viel toen ze hem tot op zowat 50 meter genaderd waren.
Zie tevens het verhaaltje "No guts no glory" in W.I.L no. 3

Geplaatst door theo, 28 oktober 2012 10:38:40

De andere kant van Epo

In de wielrennerij is toediening van Epo verboden.Aan Epo zit ook een andere kant.Patienten die afhankelijk zijn van dialyse krijgen regelmatig het Epo-hormoon per injectie toegediend om de aanmaak van rode bloedlichaampjes op peil te houden.Zoals ook mijn oude fietsmaat die afhankelijk was van dialyse in afwachting van een donornier.Ondanks zijn verminderde krachten stapte hij driemaal per week op de racefiets om naar het ziekenhuis te fietsen.Dat is de andere kant van Epo.

Geplaatst door Henny van Engelen ., 29 oktober 2012 18:43:02

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web