Van de boekenplank van Wim

FINISH IN PARIJS

door Jan Cottaar

“De naam Jan Cottaar werd in de jaren vijftig en het begin van de jaren zestig in één adem uitgesproken met de Tour de France. De man verzorgde op de radio – in vergelijking met nu – uiterst summiere finishverslagen en ’s avonds kwam hij daar nog even op terug door de klassementen door te geven. Ze zijn nu nog te horen op http://www.cottaar.nl/ Eigenlijk wisten we toen nog bitter weinig van het fenomeen Tour de France en dit boekje is een van de eerste Nederlandstalige werkjes dat in die lacune voorzag. Cottaar beschrijft alle tot dan verreden Tours van 1903 tot en met 1964 en geeft daar de uitslagen per etappe bij en de eindklassementen. Zo las ik voor het eerst in het Nederlands hoofdstukken met titels als ...

... ‘Lambot wint de eerste naoorlogse’ en ‘Belgen bezetten de eerste zeven plaatsen’. Er staan ook foto’s in, maar die zijn van slechte kwaliteit vanwege het papier waarop ze zijn gedrukt. De mooiste foto is genomen tijdens de tweede etappe van de Tour van 1953 en net als in de eerste etappe was Wout Wagtmans ontsnapt in het gezelschap van de Zwitser Fritz Schaer. Op de foto kun je goed zien dat Wagtmans met wapperende haren probeert de Zwitser los te rijden, wat niet lukt. Ze zijn allebei inmiddels overleden, maar van Schaer heb ik jaren geleden nog eens een levensteken gehad. Als verzamelaar van misdaadliteratuur kwam ik in contact met een Zwitserse collega. Die vertelde mij dat hij veel van zijn boeken te pakken had gekregen bij een winkeltje in een klein dorp. Dat werd gedreven door ene Herr Fritz Schaer en dat was de oud-coureur. Ik heb toen de complete uitslagenlijst van Schaer naar hem toegestuurd, waarop ik van hem een mooi Duitstalig boek kreeg over de geschiedenis van de Zwitserse wielersport. Daar moest ik weer even aan denken toen ik die foto zag.

Dit boekje is een zogeheten pocket, een formaat zoals in die tijd veelvuldig door uitgevers gebruikt. Het heeft een afmeting van 17x11,5 cm. en het is 244 bladzijden dik. Het is uitgegeven door NRC Tijdschriften. Jan Cottaar was destijds chef Sport van de krant NRC, toen nog zonder de toevoeging Handelsblad.

Tot volgende week!”

Wim van Eyle

Door Fred van Slogteren, 5 oktober 2006 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web