Van de boekenplank van Wim …

DOPING EN ENGELEN

door Henny Wouters
Doping is een onderwerp om je over op te winden, eindeloos te discussiëren, maar dat je er ook met humor over kunt schrijven was mij onbekend. Zeker in deze barre wielertijden waarin er weinig gefietst maar heel veel gezedenpreekt, gepolemiseerd en ronduit geouwehoerd wordt over een onderwerp dat – sinds het verschijnen van het USADA-rappport - nu al enkele weken in het brandpunt van de belangstelling staat. Je kunt er ook op humoristische wijze ook over fantaseren en dat heeft de - mij volstrekt onbekende – auteur van dit boek gedaan. Niet alleen over doping, maar over alle … 
… uitwassen die de sport bedreigen. Hooliganism, de vaak te ver gaande invloed van de medische wetenschap, de absurde bedragen die in sommige sporten omgaan. Noem het allemaal maar op, onderwerpen waarbij je je soms schaamt om van sport te houden, laat staan er professioneel bij betrokken te zijn. 
Henny Wouters beschikt over veel fantasie en is met al die onderwerpen op de loop gegaan om het vervolgens te hebben vastgelegd in een aantal kostelijke verhalen, waarbij je je geen moment verveelt. Een boek voor iedereen, want het zet fanatieke sportliefhebbers aan tot relativeren en sporthaters tot enerzijds bevestiging van hun vooroordelen en anderzijds aansporing om sport ook eens door een andere bril te bekijken. Ik vond het een leuk boek en ik heb enige tijd zitten googelen of dit werk na het verschijnen in 1998 veel stof heeft doen opwaaien. Merkwaardig genoeg weinig kunnen vinden en dat snap ik niet goed. Veel goede boeken over de (wieler)sport blijven gewoon onopgemerkt. Dat geldt voor dit boek, maar ook voor bijvoorbeeld Amarcordsneeuw van Joep Scholten dat ik enkele weken geleden op deze plaats recenseerde. Moet je vriendjes zijn met de bekende sportjournalisten van Nederland om op te vallen? Als dat zo is, vind ik dat schandalig. Ik sluit echter ook niet uit dat het sommige uitgeverijen ontbreekt aan een goede PR-afdeling.
in samenwerking met www.wielersportboeken.nl 
Door Fred van Slogteren, 25 oktober 2012 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web