Herinneringen bij een foto …

Gisteren met stijgende verbazing naar de persconferentie zitten kijken, waarin UCI-voorzitter Pat McQuaid de reactie van zijn organisatie bekendmaakte op het USADA-rapport dat twee weken geleden wereldkundig werd gemaakt. De UCI neemt de sancties van de Amerikaanse dopingautoriteit over en verder niets. Alle blaam wordt op het bordje van Armstrong geschoven en geen woord over het aandeel van de UCI in deze maffia-soap uit de jaren negentig en de eerste vijf jaar van deze eeuw. Verbruggen heeft nooit iets fout gedaan en hijzelf ook niet. Geen woord over … 
… de vraag hoe het mogelijk was dat Armstrong en zijn ploegmakkers steeds op de hoogte waren dat er controleurs aankwamen en zij nog verhullende maatregelen konden nemen en ook geen aankondiging van zwaardere sancties die toekomstig dopinggebruik moeten aanpakken. Ik ben de afgelopen dagen na het lezen van alle commentaren in binnen- en buitenland niet vrolijker geworden en na het betoog van McQuaid is mijn gevoel niet verbeterd. Het is dus nog steeds mogelijk dopingprogramma’s uit te voeren zonder betrapt te worden en ik ben niet zo naïef meer om te veronderstellen dat het na de ontmaskering van Armstrong definitief afgelopen is. Er zullen altijd mensen zijn die menen slimmer te zijn, want voor geld zijn heel wat lieden bereid hun eigen moeder te vermoorden. Als La Gazetto dello Sport gelijk heeft dan is de wielersport middels dokter Ferrari ook al een dekmantel voor drugshandel en witwaspraktijken en ga zo maar door. Ook daarover geen woord van de UCI-voorzitter, maar als een Nederlandse sportbestuurder de UCI bekritiseert en om zwaardere sancties vraagt voor betrapte renners en een verbod om na hun loopbaan in de wielersport te werken, zegt McQuaid zwelgend in arrogantie: “laat dat KNWU-voorzittertje zich maar met het Nederlandse fietsen bemoeien en niet met de UCI.” Sepp Blatter zou het hem niet verbeterd hebben. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 23 oktober 2012 10:00

'Pet'

Fred, ik kan met je mee denken. Heb gisteren ook met verbazing zitten kijken naar een een man die, mijn inziens, meer niét wilde vertellen dan hij had moeten doen. Een heel 'leeg en hol' verslag, wat in geen enkle opzicht iets heeft toegevoegd aan de huidige situatie/oplossing. Dat de hand in eigen boezem gestoken zou worden had ik niet verwacht. Dat mag je van dergelijke Bobo's niet verwachten. Hoop wél van ganser harte dat er zaken binnen de UCI zullen veranderen, te volle glorie van onze mooie sport!

Geplaatst door Gerrie Hulsing, 23 oktober 2012 10:20:40

UCI

Ik ben er van overtuigd dat dit allemaal nog maar het begin is en er nog veel meer "koppen gaan rollen", mogelijk ook bij de UCI.
Je wordt toch kotsmisselijk van dit soort arrogante narcisten.

Geplaatst door Willy Kwantes, 23 oktober 2012 12:43:21

brothers in crime?

Ik kijk naar een foto en zie tegenover een zelfvoldane man één die zijn ogen neerslaat. Is dat omdat hij net het compliment ‘Goed gedaan jochie’ kreeg toegezwaaid? Of ging het stilzwijgend, zoals ‘brothers in crime’ geen woorden nodig hebben om elkaar te verstaan? Feit is dat deze foto daarom goed gekozen is omdat hij waarschijnlijk een voorbode is van wat de wielersport nog te wachten staat. Tenzij de gezamenlijke bonden besluiten dat het genoeg is en elkaar vinden in een alles of niets poging deze heren snel uit de annalen van besmeurd verleden schrijven. Misschien een mooie taak voor KNWU voorzitter Marcel Wintels? En mogen we van het IOC ook nog enige actie verwachten?

Geplaatst door joep scholten, 23 oktober 2012 12:57:12

Geen foto's of vermoedens: feiten bewijzen en verandering

We zijn nu aangeland met het wielrennen in een fase dat vermoedens niet genoeg zijn en interpretaties over maffiagedrag volop worden gesuggereerd. Uiteindelijk gaat het om wettig en overtuigend bewijs. het USADA-rapport is niet zo sterk als velen nu ineens beweren( zie artikel met dopingdeskundige Prof Harm Kuipers in NRC afgelopen maandag. Foto's kijken is prima maar om de maffia achter slot en grendel te krijgen moet je bewijzen hebben en die zij er bedroevend weinig.Waarom weet de rabobank die tot voor kort nog plannen maakte en contracten afsloot voor koemende jaren dat nu ineens de maat vol is. Tot in de hoogste regionen zou de wielersport corrupt zijn: boude bewering maar enig feit leverde de Rabobank er niet bij en dat terwijl juist een bank zou moeten weten dat je op grond van feiten oordeelt!
De Tourdirectie wast zijn handen in onschuld en presenteert doodleuk een moordend etappeschema voor de 100e editie van de Ronde van frankrijk volgend jaar.Geen spoor van de gedachte merkbaar dat misschien krankzinnige inspanningen die men vraagt door grijpen naar krankzinnige middelen.
Alleen feiten kunnen de wielersport uit deze crisis redden maar helaas zoeken velen die niet en demonstreet emn zijn morele verontwaardiging.
Hans Prakke

Geplaatst door Hans Prakke, 25 oktober 2012 02:29:02

Krankzinnige inspanningen

Zonder in te willen gaan op de rest in het betoog van Hans, ben ik het op één punt fundamenteel oneens met hem en dat is dat de zwaarte van de koers een reden zou kunnen zijn om te grijpen naar krankzinnige middelen.
Beste Hans: de zwaarte van de koers wordt bepaald door de renners zelf. Als een etappe met een bepaalde lengte en zwaarte wordt gereden met een gemiddelde van pakweg 42km/u en een kortere en lichtere variant met een gem. van 46 km/u, waar ligt dan het verschil in de inspanning die in beide gevallen moet worden geleverd? Dit wordt nog het beste duidelijk gemaakt door een opmerking die ik socioloog en wielerauteur Benjo Maso ooit hoorde maken: "Dacht u dat Ben Johnson geen doping zou hebben gebruikt als hij maar tachtig meter had hoeven lopen in plaats van honderd?".

En dat de Tour niet gereden zou kunnen worden op een boterham met kaas klopt ook niet. Zelf heb ik met een tiental liefhebbers in 2008 de Tour de Jan Janssen gereden: een identieke versie van de Tour van 1968 met hetzelfde etappeschema. Goed, wij deden ongeveer twee keer zo lang over de etappes maar wij haalden allemaal Parijs, al was ik bij aankomst nog wat lichter in gewicht dan ik normaal al ben (kan Fred getuigen). Bedenk daar wel bij dat wij tussen het overige verkeer reden en dat wij die weken geen beroep konden doen op masseurs en medische verzorging. Ook dit jaar hebben ruim dertig (!) 'recreanten' (mannen en vrouwen) de Tour van 2012 gereden, één dag voor de profs uit.

Het gaat er bij mij dus niet in dat je om een Tour te rijden zou moeten grijpen naar prestatie verhogende middelen. Overigens is de grens tussen 'herstel bevorderend' en 'prestatie verhogend' ook moeilijk te trekken, maar dat is weer een hele andere discussie, waarin dezelfde Harm Kuipers ook een genuanceerde mening verkondigt.

Geplaatst door Jac Zwart, 25 oktober 2012 11:51:18

Geen bewijs?

Ik snap al die mensen niet die het over 'geen bewijs' hebben in de zaak Armstrong. Zijn tien onder ede afgelegde verklaringen voor the grand jury van ooggetuigen dan geen bewijs? Ik dacht het wel. Dat Indurain, Contador en andere renners en oud-renners maar op geen bewijs blijven hameren, heeft m.i. te maken met het verbreken van de heilige omerta. Dat bega je in de rennerswereld een doodzonde en ik ken oud-renners die nog altijd kwaad zijn op Ducrot, Winnen en Rooks, omdat die destijds uit de school hebben geklapt. Veel van die mannen vrezen verdere openhartigheid omdat zij vroeg of laat ook aan de beurt komen. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 25 oktober 2012 12:57:00

Nog eens ;bewijs

Allereerst Fred. de wielerwereld maakt deel uit van de gewone maatschappij. men moet zich houden en wetten en regels die nationaal en internationaal zijn afgesproken.Ook op het wetenschappelijk niveau is over het bewijs van het USADArapport het nodige af te dingen: zie het artikel met Prof Harm Kuipers in NRC afgelopen maandag.Als anderen over mij onder ede van alles verklaren staat daarmee niet juridisch vast dat ik het ook heb gedaan. Schuld moet wettig en overtuigend bewezen worden. Verdachtmakingen tellen niet alleen harde bewijzen en dat zijn die onder ede afgelegde verklaringen niet. Zij zijn wel belangrijk en reden voor nader onderzoek door de jutitiele autoriteiten.
Dan Jac. Mijn vraag is of organisatoren van wielerwedstrijden geen eigen verantwoordelijkheid hebben inzake doping. Als je onmenselijke inspanningen vraagt en de eisen steeds maar opschroeft lok je daarmee overantwoord gedrag uit. De renners maken de koers en zijn en blijven verantwoordelijk voor hun eigen dopinggebruik daarover geen misverstand.

Hans Prakke

Geplaatst door Hans Prakke, 25 oktober 2012 15:53:56

de pers en radio/tv

De renners maken de koers, a la. Maar de gemiddelde snelheden zijn de laatste desennia wel omhoog geschoten. Niet in de laatste plaats omdat tal van etappes integraal worden uitgezonden op radio en/of TV. "Vroegûh" kwam er twee uurtjes voor de tijd eens een motor met camera voorbij en vaak genoeg was ook dan pas het spel op de wagen. Nu gaat vanuit zo'n rode door Skoda zwaar gesponsorde wagen bij het echte kilometer 0 punt de vlag omlaag door monsieur de directoire de la course en is de eerste demarrage al een feit. Dus ook de pers en tv zijn een klein beetje debet wellicht aan het gestelde hoge verwachtingspatroon. Maar de renners maken de koers....

Geplaatst door marcoV, 25 oktober 2012 22:12:32

Eerlijkheid, een vermeende schande!

Bobby Julich als eerste slachtoffer? Of moet je in dit geval beter spreken van een offer. Sky offerde in ieder geval een ploegleider ter meerdere glorie van het opschonen van een sport. Hopelijk blijft hij niet de enige.

Het begint nu te druppelen. Dag Otto Lauritzen merkt iets op over zijn periode bij TVM en het lijkt erop dat Nederlandse renners onmiddellijk in de oude modus schieten van ontkennen en zich beschadigd voelen. Zo althans interpreteer ik de opmerking van Bart Voskamp over Dag Otto’s (mooie voornaam) openheid; Bart voelt zich beschadigd. En dat terwijl de hele TVM ploeg in 1998 (de Festina Tour) Zwitserland als vrijplaats aangreep om de Tour te verlaten. Behalve Cees, die lieten ze mooi alleen in Reims waar hij voor een rechtbank het slachtoffer kon uithangen van een Russische arts die alleen maar goed werk wilde doen voor nierpatiëntjes in Moskou. De man had alvast de Epo mee genomen naar de Tour zodat hij daarna gelijk door kon naar Moskou. Zoveel altruïsme maakt verdacht en dan stap je massaal af in Zwitserland.
Hoeveel ploegleiders met boter op hun hoofd heeft dat inmiddels opgeleverd?

Eergisteren las ik een opmerking van Hilaire Van der Schueren, rondgegroeide ploegleider door de generaties heen. Hilaire wilde nu vooruit kijken en niet meer praten over het verleden.
Twee jaar geleden bestond zijn vooruitkijken nog uit het inhuren van Ricco en Scarponi. Een vergissing. Hilaire heeft een bewonderenswaardig CV; hij was ploegleider van Frank VandenBroecke, Mario De Clercq, Tom VanNoppen. Gelukkig leven die laatste twee nog. Bijzonder eigenlijk dat je zo door de drek kunt wandelen en toch ongeschonden blijven, ja zelfs geen spetje op je revers daaraan overhoudt.

Wie een beetje wil nadenken, struikelt over de vragen die gesteld moeten worden. Bijvoobeeld: Is er al een journalist geweest die heel erg nieuwsgierig is geworden naar dat laatste jaar Motorola? Toen gingen volgens het USADA rapport bij Lance cum suis de ogen open en begon de systematische aanpak van een Epo, Groeihormoon en Anabolen carrière. Zou Hennie Kuiper, toen ploegleider daar al iets van gemerkt hebben? Of bestuurde hij alleen maar een auto met fietsen op het dak? Ik ben er nieuwsgierig naar.

Begint het beschadigen van iemand door vragen te stellen over zijn verleden? Indien ja, moeten we het vak geschiedenis opdoeken. Niemand zal dat in zijn domme hoofd willen halen. Of is sportgeschiedenis een andere tak van sport?

Geplaatst door joep scholten, 26 oktober 2012 11:06:10

offers?

Sky offert een ploegleider met een dopeverleden en een dag later stelt Omega Pharma-QuickStep er een aan. Het is dweilen met de kraan open.

Geplaatst door Michel, 26 oktober 2012 12:49:13

hommage

In het boek ‘Le Président-The President’ wordt met medewerking van de UCI een hommage gebracht aan Hein Verbruggen, dit vanwege zijn afscheid in 2005.
Ik citeer uit de bijdrage van Lance: “When, years ago, cycling was plagued by doping, he (Verbruggen) made it a priority to fix the problem. Through his efforts, cycling is now the most tested sport in the world”.

Geplaatst door Jan Gios, 27 oktober 2012 13:07:31

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web