Uit de wasserette van Henk

© Henk Theuns

“Met al zijn successen als bondscoach van de Nederlandse baanrenners zou je bijna vergeten dat Peter Pieters ook een heel goede wielrenner is geweest. Hij komt uit zo’n echte wielerfamilie uit dat kleine poldergebied tussen Amsterdam en Haarlem, waar meer wielertalent wortel heeft geschoten dan alleen in huize Pieters. Ook wielerschrijftalent trouwens want Jan Zomer is een dorpsgenoot van Peter.
Peter is vooral bekend geworden als zesdaagserenner en dat deed hij heel goed, hoewel hij voor zijn plaatsje heeft moeten knokken. In zijn tijd werden er in ...

... Nederland geen zesdaagsen georganiseerd en dan is het voor Nederlands baantalent heel moeilijk om in het buitenland aan de bak te komen. Dat kan alleen als je heel veel talent hebt en dat had Peter.
Hij was ook een goede wegrenner en het jaar 1988 was zijn hoogtepunt. Hij werd dat jaar kampioen van Nederland, hij won de Ronde van Midden-Zeeland, de Ronde van Friesland en als klap op de vuurpijl een heuse klassieker. Parijs-Tours, die snelle najaarskoers waarin hij in de laatste meters iedereen het nakijken gaf. Hij reed toen voor TVM, de ploeg van Cees Priem, en vier jaar later voor Tulip. Toen werd hij tweede in de Omloop Het Volk en vierde in Parijs-Roubaix in dat prachtige zachtgroene shirt, waar ik nog wel een keer op terug kom.
TVM en Tulip waren grote ploegen, maar Peter heeft ook mindere tijden gekend. Bijvoorbeeld in zijn eerste twee profjaren toen hij een contractje had – als enige niet-Spanjool, geloof ik – bij de Spaanse ploeg ZOR. Hij reed in dit shirtje in 1985 zowel de Tour als de Giro en hij won de proloog in de Ronde van Murcia. Ja die Peter kon er wat van. Nog trouwens, met al die wereldkampioenen om hem heen.

Tot volgende week!

Henk Theuns

Door Fred van Slogteren, 4 oktober 2006 8:00

Peter Pieters 1985

In 1985 had Peter Pieters bij ZOR drie collega-buitenlanders. Domenico Cavallo (Italië), Marc Durant (Frankrijk) en Francisco Rodriguez (Colombia). Die laatste werd in 1985 derde in de Vuelta. Cavallo was 91e in de Giro. In de Tour werd Durant 64e en Pieters 140e.

Geplaatst door Jan, 04 oktober 2006 08:49:33

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web