Het balhoofdplaatje van Otto …

“Onlangs kreeg ik een mail van één van onze blog-volgers met een afbeelding van Sint Christoffel. Hij schreef daarbij: dit is geen fietsplaatje maar een soort amulet en vervolgens de vraag: waar dient het voor? Ik schreef terug dat Sint Christoffel in het roomse geloof de beschermheilige is van de reizigers. Ik ben zelf opgegroeid in Zuid-Limburg, zodoende vertrouwd met het verschijnsel, want je kon je nieuwe fiets of brommer of welk voertuig dan ook door meneer pastoor laten inzegenen voor een … 
… behouden vaart. Daarna moest je nog wel een St.Christoffelplaatje op het spatbord klinken of laten klinken, dan wel het plaatje met een stropje aan het stuur bevestigen. Helemaal makkelijk was het om een fietsbel aan te schaffen met een afbeelding van de heilige Christoffel. Er zijn zelfs kettingkasten in de handel geweest met een Christoffelfiguurtje er op afgebeeld en uiteraard waren er in Vlaanderen en Brabant ook complete fietsen met de merknaam St.Christoffel te koop.
Wandelaars zijn eveneens reizigers en bij gebrek aan een spatbord, stuur, bel of kettingkast kon die het als een klein, blauw geëmailleerd medaillonnetje meedragen, hetzij in de portemonnee, dan wel aan het horlogebandje of aan een kettinkje om de hals. Ook aan andere reizigers werd gedacht, want er waren deugdelijk geëmailleerde Christoffels te koop om aan een boot te bevestigen en ik herinner me de duidelijk zichtbare afbeeldingen van deze heilige toerist op de veerpontjes bij Berg over de Maas, bij Kessel en bij Steijl. Er bestonden ook bronzen, zilveren en vergulden exemplaren die je op het dashboard van je auto kon bevestigen.
Onze buurman had zo’n beeldje in zijn auto. Dat was een Opel Olympia, maar toen hij die inruilde voor een Renault 8, verongelukte hij op dezelfde dag toen hij onder een vrachtwagen schoot beladen met dertig ton cokes. Zijn nabestaanden vonden het Christoffelbeeldje later in de garage. Het had nog overgeplaatst moeten worden.
Tot volgende week!”
Otto Beaujon
Door Fred van Slogteren, 12 oktober 2012 10:00

Sint Christoffel

Leuk en waar verhaal. Ik heb nog een gaaf exemplaar van zo'n Christoffel stuurklemmetje liggen. Was gemonteerd op mijn AVH (wanneer wordt dat "kopmerkje" eens besproken, Otto?).
In plaats van met de stuurklemmetjes reden veel renners toentertijd met een medaille van Christoffel, bevestigd aan de valhelm of bungelend aan de brug van het zadel.

Geplaatst door theo, 12 oktober 2012 14:50:25

schabbelierke

Ja... een "schabbelierke" (scapulier) van d'n heilige Christoffel! Beschermheilige van de reizigers. Ook aan mijn helm destijds. Kon je net effe harder mee door de bocht dan zonder. Tot ik verkering kreeg. Toen kwam daarvoor in de plaats een zilveren hartje met de naam van m'n lief. Ik heb ze nog, m'n lief en het hartje...

Geplaatst door marcoV, 12 oktober 2012 20:07:59

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web