De beerput is open!

De UCI – in dit soort zaken altijd zo transparant als een doorkijkblouse – heeft gisteren het hele rapport aangaande Lance Armstrong en zijn toenmalige US Postal ploeg met de volledige 1000 pagina’s op internet gezet. Hoewel ik het niet heb gelezen (wie heeft daar tijd voor?) ga ik gemakshalve uit van de conclusies die de grote media hebben getrokken. En die zijn vernietigend. Niet alleen voor Armstrong en zijn ploeg, maar voor ... 
... het hele internationale wielrennen. Na alle eerdere mokerslagen die de wielersport in de afgelopen jaren heeft doorstaan lijkt deze knock down erger dan alle voorgaande. De sport zal het wel overleven, maar wel zullen de effecten vooralsnog op een grote bosbrand lijken, waarbij vele hectaren in de as zijn gelegd. Er zullen jaren overheen gaan voor het weer op een bos gaat lijken. 
Dit drama is natuurlijk niet alleen aan Armstrong te wijten, was het maar waar. Het rapport toont aan dat de hele wielerwereld er bij betrokken was. Ook Rabobank, de organisatie die in het rapport wordt genoemd in de getuigenis van Levi Leipheimer, die in de jaren 2002 tot en met 2004 bij de Nederlandse ploeg onder contract stond. Zijn verklaring dat hij in die periode epo heeft gebruikt onder supervisie van de toenmalige ploegarts en dat hij in die periode een renner van Rabobank van epo heeft voorzien, toont aan dat de ploegleiding er tot aan de nek in zat en dus verantwoordelijk was. 
Intussen is het indekken begonnen. Omega Pharma-QuickStep heeft al in een persbericht laten weten dat Leipheimer per direct is ontslagen. Nogal hypocriet als je bedenkt dat de grote baas van die ploeg destijds ploegleider was van onder andere Johan Museeuw.
Journalistiek liggen er wellicht mooie dagen in het verschiet, maar voor de wielersport is het in en in triest. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 11 oktober 2012 7:00

Armstrong

Ik heb het boek 'L.A. Confidentiel' van Pierre Ballester en David Walsh (2004) nog eens uit de kast getrokken, en die waren precies even ver als de USADA nu, alleen was Hein Verbruggen toen doof en bind voor alle onvriendelijkheden die over L.A. gezegd werden. Geen nieuws dus.

Geplaatst door otto beaujon, 11 oktober 2012 10:00:40

Armstrong

Niet alleen de wielersport en aanverwanten moeten eens tegen het licht worden gehouden. Ook de dopingcontrole-mechanismen moeten eens grondig onderzocht worden. Hoe is het mogelijk, terwijl iedereen schijnt te gebruiken, dat er nagenoeg geen enkele renner betrapt wordt ? Heel curieus.
En wie kan mij uitleggen waarom nu de ene zondaar voor het leven geschorst wordt, terwijl anderen een half jaartje (in de winter notabene) aan de zijlijn dienen te blijven ?
Ben dan consequent.
En wederom is alleen de wielersport de beklaagde, alle andere sporten blijven buiten beeld terwijl het mij vreemd overkomt dat er elders helemaal clean gesport wordt. Zeker gezien de financiele belangen die ermee gemoeid zijn.
Houdt het schrappen van Armstrong ook meteen in dat bijvoorbeeld Virenque zijn bolletjestruien mag inleveren ? Of zie ik dat helemaal verkeerd ??

Geplaatst door J. de Beer, 11 oktober 2012 10:55:31

Een lang verhaal

Een aantal jaren terug las ik het boek De Welwillenden, het beschrijft de treurnis van doorgeschoten ambitie. In dit geval dat van de jongeling Max Aue die door omstandigheden bij de SS belandt en dat instituut gebruikt om vooruit te komen in het leven. Daar hoort natuurlijk bij dat je zelf ook vuile handen maakt eer je de bevelen vanachter een bureau kunt uitdelen. Zo ongeveer als CEO’s van grote instituten als banken, woningbouwcorporaties en bouwbedrijven die in hun weg naar de top ook wel eens iets deden dat niet zo netjes was.
Na veel gedoe, vaak pas jaren na dato, komt dan hun ware aard bovendrijven en vliegen de smoezen over tafel. Hoe groot kan armoe zijn, vraag je je dan af. Veel verder dan‘iedereen deed het’ of ‘niemand zei dat het verkeerd was’ komen ze niet. Ook mooi vond ik; ‘het was toegestaan zolang je niet werd gepakt.’ Kortom; in de excuses van oud-wielrenners weerspiegelt zich de wereld van alle dag. Men zoekt de grenzen op om er vervolgens schaamteloos overheen te walsen.

De affaire Armstrong en in zijn kielzog het hele scala van Welwillenden die graag meeaten uit de grote ruif staat nu te kijk. Ik had hem al lang op de korrel, maar in met name Johan Bruyneel zie ik een prachtige variant van Max Aue. Ik ben benieuwd naar de argumenten die hij zal gebruiken. Laten we hopen dat hij zich niet zal verschuilen achter ‘Befehl (van Lance) ist Befehl’ en ‘im Sinne der Anklage nicht schuldig’ kortom, de slachtofferrol.

Morgen begint de Bike Motion. Vorig jaar was ik daar en zag in de stand die zijn naam droeg Jan Janssen bezig met een klant. Gedreven, zoals hij ooit fietste. Theo stond er ook met zijn elektrische fietsen. Ik wist het al langer, maar deze heren blijven vervelend lang hun ogen sluiten voor een bedenkelijk verleden. De een als wielrenner die pakte wat er te pakken viel en de ander als ploegleider die zogenaamd niets wist wat zijn ploegarts Leinders uitvrat.
In hun kielzog moet je ze natuurlijk wel allemaal noemen, dus de Belgen, de Fransen, de Duitsers, Spanjaarden, Moldaviers, Kazakken, Italianen, Britten, Amerikanen enzovoort. Slechts een enkeling gaf ruiterlijk toe dat ze waren gevallen voor de verleiding. Daarbij niet gestoord door wat zich ploegarts of ploegleider noemde. ‘Anders kon je wel inpakken,’ is veelal hun simpele verweer.

Deze week werd een jongedame van 14 jaar bijna vermoord door gestoorde mannen met baarden. Al twee jaar is deze heldin boegbeeld voor het recht van opleiding voor meisjes en vrouwen in haar treurige land. Vroeger of later zal deze dappere dame daar de hoogste prijs voor betalen. Maar haar nagedachtenis zal beklijven.
Zouden de Merckxen, Gimondi’s, Raasen, Mosers, De Vlamincks, Virenque's, Zoetemelks, Indurains, Altigs en al die anderen helden eens na willen denken over hun fietsverleden voordat mijnheer Alzheimer hen letterlijk de gedachten uit hun hoofd blaast?

Joep

Geplaatst door joep scholten, 11 oktober 2012 12:11:25

reactie Joep

Mooi gesproken Joep. Geen speld tussen te krijgen. Door het toevoegen van de laatste Alinea, toon je ook de betrekkelijkheid van alles aan. Als er nog een extra Nobel prijs voor de vrede mag worden uitgekeerd, dan met voorkeurstemmen voor dit meisje dat met haar 14 jaar meer moed en inzicht lijkt te hebben dan het hele wielerpeloton bij elkaar.

Tot slot zag ik nog een tweet langskomen waarin Boogerd zich distancieert van het gebruik van EPO bij de Rabo. E.e.a. naar aanleiding van de uitlatingen van Leipheimer (38 jaar en niets meer te verliezen).

Alsof we nu echt nog niet weten dat Michel zijn prestaties onmogelijk waren zonder het gebruik van EPO in die jaren.

Bij ons zeggen ze; ook al lig je bovenop een andere vrouw en wordt je betrapt, gewoon blijven ontkennen. En het klopt, want als je de duimschroeven bij deze heren niet aandrMooi gesproken Joep. Werkelijk geen speld tussen te krijgen. Door het toevoegen van de laatste Alinea, toon je ook de betrekkelijkheid van deze hele poppenkast aan. Als er nog een extra Nobel prijs voor de vrede mag worden uitgekeerd, en dat kon wel eens veel meer effect hebben dan al het wapengekletter daar, dan met voorkeurstemmen voor dit meisje dat met haar 14 jaar meer moed en inzicht lijkt te hebben dan het hele wielerpeloton bij elkaar.

Tot slot zag ik nog een tweet langskomen waarin Boogerd zich distantieert van het gebruik van EPO bij de Rabo. E.e.a. naar aanleiding van de uitlatingen van Leipheimer (38 jaar en niets meer te verliezen). Al eerder heeft hij aangegeven zich hierin niet te herkennen.

Ik irriteer me gigantisch aan deze tweets, en aan zijn ontkenning. Alsof we nu echt nog niet weten dat Michel zijn prestaties onmogelijk waren zonder het gebruik van EPO in die jaren.

Bij ons zeggen ze; ook al lig je er bovenop (op een andere vrouw) en wordt je betrapt, gewoon blijven ontkennen.
En het klopt, want als je de duimschroeven bij deze heren niet aandraait, blijven ze gewoon ontkennen, hebben ze hun miljoenen rustig op de bank, en ijsdansen ze als BN-er rustig verder.

aait, blijven ze gewoon ontkennen.

Geplaatst door edo elfrink, 11 oktober 2012 16:54:03

reactie joep #2

sorry Fred, beetje rommelige reactie mijnerzijds. Dat komt ervan als je haast hebt, en per ongeluk de control C en control V toets wild hanteert.

Ik kan de reactie niet meer wijzigen. Maar de strekking is hopelijk duidelijk.

Geplaatst door edo elfrink, 11 oktober 2012 16:57:30

Beerput

Nu ik de nieuwe aantijgingen weer volop langs zie komen op
deze site, vraag ik me af of de slogan ,,Waarom Pieter wel
en Jan en Joop niet"nog altijd
van kracht is? Meehuilen met de wolven is weer in!!

Geplaatst door Bap van Breenen, 11 oktober 2012 19:33:41

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web