Uit de wasserette van Henk …

“SuperConfex was in de jaren tachtig een winkelketen van modezaken die vooral in België en in de zuidelijke provincies van Nederland actief was. Het bedrijf was een onderdeel van het het MacIntosh-concern, een holding met diverse winkelketens als werkmaatschappijen. Eind 1986 nam MacIntosh de winkelketen Kwantum Hallen over en die overname impliceerde een wielerploeg. Een succesvolle ploeg met Jan Raas aan het hoofd en renners als wereldkampioen 1985 Joop Zoetemelk en verder onder … 
… andere Frans Maassen, Jean-Paul van Poppel, Jelle Nijdam en Edwig Van Hooydonck. De ploeg en de renners waren part of the deal en de directie van MacIntosh besloot dat SuperConfex de ploeg als hoofdsponsor zou voortzetten. 
Als een modeketen zoiets doet dan gebeurde er natuurlijk wat. Eerst keken die modejongens eens naar de uitmonstering, vervolgens gingen vingers jeuken, werden potloden geslepen, schetsblokken opengeslagen en kleurstiften gepakt en voor Raas en zijn renners het wisten was er een modieus truitje in CAD/CAM uitgewerkt met bijbehorende koersbroek. Daarna kwamen de marketingjongens erbij die hadden ontdekt dat een fiks percentage van de Nederlandse mannen van tussen de dertig en vijftig wat aan het welvaartsbuikje aan het doen was en zich massaal een racefiets had aangeschaft. Die wilden er ook wel een beetje kek uitzien en zo werden die broeken en truien in een ver Aziatisch land aan de lopende band gemaakt en op een voorkeursplekje van de SuperConfex-winkels gelegd. Modefotograaf Paul Huf werd er bijgehaald om de renners te fotograferen en er kwamen levensgrote foto’s in de winkels te hangen en elk jaar werd er van die foto’s een brochure gemaakt dat meer op een modecatalogus leek, dan op een boekje vol wielrenners. Het sloeg aan en de truitjes waren niet aan te slepen. 
Daarmee is SuperConfex de eerste wielersponsor geweest die in shirtjes ging handelen, een bezigheid die nu vrij algemeen is. De ploeg heeft niet lang bestaan, want na twee jaar nam Buckler het over. Dat alcoholloze biertje was allerminst modieus, zoals Youp van ’t Hek eens heeft aangetoond.
Tot volgende week!”
Henk Theuns
Door Fred van Slogteren, 10 oktober 2012 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web