Van de boekenplank van Wim …

HELDEN NR. 11

door diverse auteurs
Nu de bladeren in Lombardije zijn gevallen en de dagen angstig kort gaan worden, er niet meer zo veel wielrennen op tv is, dienen de lange winteravonden zich aan. Met het geluid van knisperend haardvuur, op de bank met een wielerboek met een glaasje wijn onder handbereik. Bij voorkeur een niet al te ingewikkeld boek dat lekker leest, de Helden van weleer uit de mottenballen haalt om ons gevoel van lang geleden, toen die Helden nog grote koersen wonnen, te doen herleven. Heerlijk. Geen kritische geluiden over doping en andere ellende, maar gewoon lekker ... 
... heroïek van de koude grond. Dat is Helden, een twee maal per jaar verschijnend boekje vol met verhalen over Brabantse renners uit heden en verleden. 
Deze uitgave die in het afgelopen voorjaar is verschenen, begint met een mooi nostalgisch verhaal over Jan Plantaz, in het begin van de jaren vijftig een fenomeen en Eindhovens trots. De toenmalige tiener Theo Buiting heeft diens korte carrière van nabij meegemaakt en schrijft er in een aanstekelijk stijl over. Jos van Bergen duikt wel heel ver in de geschiedenis als hij over Janus Braspennincx schrijft, die in 1927 in Olympia’s Tour volgens de schrijver de beste was maar door pech de zege aan een toen al gehate Duitser moest laten. Op een foto zie ik tot mijn verrassing ook ome Evert afgebeeld. Evert Lammers om precies te zijn, die na zijn korte wielercarrière – in deze editie van Olympia’s Tour liep hij een zware verkoudheid op, die zijn macht als renner voorgoed heeft gebroken – de bekende wielerjournalist Evert van Mokum werd. Ook het interview met de Van Poppel-dynastie – vader Jean-Paul en zijn zonen Boy en Danny – is de moeite waard. De broer van Eddy Bouwmans haalt herinneringen op aan de tijd toen Brabantse renners nog hoofdrollen speelden in het WK, nog onwetend van het feit dat een Brabander dit jaar de beste Nederlander was.
Is het dan alleen maar leesvoer voor ouwe lullen? Welnee, ook jongere wielerliefhebbers komen aan hun trekken met interessante verhalen over Brian Megens, een voormalige kickbokser die zich tot de wielersport bekeerde, en Stan Godrie die als veelbelovend darter hetzelfde deed. Wielermakelaar John van den Akker komt ook even langs om over zijn leven te vertellen, alsmede Hans Verheyen. Die spaart bidprentjes van overleden renners en onlangs hoorde ik van Franky Hinsen, de jongste zoon van Tourrenner Jos Hinsen uit de vijftiger jaren, dat zijn vader nog maar net gestorven was, toen Hans al aan de lijn hing. Dat heet het ijzer smeden als het heet is, of in wielertermen ‘in het gat duiken’. Misschien wat oneerbiedig, maar als het om Helden gaat is veel geoorloofd. 
Helden verschijnt twee keer per jaar en staat onder redactie van echte wielerkenners als Peet Kappen uit Nuland en Jos en Tom de Louw uit Marijnissen City. Het zal best nog wel te koop zijn. 
ISBN 978-94-91295-03-4. Mits niet uitverkocht kan iedere boekhandelaar het met dit nummer voor je bestellen.
Door Fred van Slogteren, 4 oktober 2012 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web