De Burgerlijke Stand van 3 oktober.

Arthur DE CABOOTER (1936, België)

Hij is nog van voor het televisietijdperk. Arthur – zeg maar Tuur – De Cabooter. Een grofgebouwde ijzersterke coureur, gezegend met een messcherp eindschot. In zijn tijd kocht ik regelmatig een Belgisch sportblad waarvan ik de naam ben vergeten. Dat deed ik het liefst in het voorjaar, want dan stonden er veel foto’s in van de Vlaamse koersen die in februari en maart waren verreden. Ik maakte zo kennis met piepjonge amateurs die later beroemde profs werden. Zoals Fredje De Bruyne, Martin Van Geneugden, Richard Van Genechten, Walter Godefroot, de twee Gilberts en Manten Desmet, Noël Foré en natuurlijk ook Tuur. Besmeurde rennerskoppen in zwart/wit waarin het lijden diepe groeven had getrokken. Jongens van rond de twintig leken op mannen van veertig en ouder. En daar tussen zag ik voor het eerst de brede kop van Tuur. Hij had toen de Ronde van Vlaanderen voor amateurs gewonnen en hij was er dolblij mee. Hij won die koers ook als onafhankelijke en als kroon op het werk ook als prof. Dan brak een gulle lach door het moddermasker heen, want de Ronde van Vlaanderen werd in die tijd uitsluitend in pokkeweer gereden. Hoe de organisatoren dat flikten is me een raadsel, maar het lukte ze keer op keer. En Tuur reed altijd van voren in die ronde, evenals in Parijs-Robaix. Maar hij kon meer. In de Tour was hij meestal niet gelukkig, maar in de Vuelta kon hij aardig uit de voeten. Hij won er etappes en in 1960 het puntenklassement. De zwager – in Vlaanderen zeggen ze schoonbroer – van Walter Godefroot was razend populair en toen hij twee jaar achtereen niet werd geselecteerd voor het WK, omdat Rik Van Looy hem er niet bij wilde hebben, kwamen duizenden mensen op de been om bij de Belgische Wieler Bond te demonstreren tegen zo veel onrecht. Tuur wordt vandaag 70 jaar en dat is een mooie gelegenheid om even aan hem te denken. Als het monument van de Vlaamse drek, waarvan de laatste sporen wellicht nog in zijn ooghoeken te zien zijn.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Gerard LEENE (1892, overleden 26.09.1966, Nederland)

De oudste van vijf fietsende broers en ook de beste. Hij was een pure pistier met een goed ontwikkelde sprint. Hij fietste in de tijd van Moeskops en toen was dat sprinten enorm populair. De grote matadoren, waartoe Moeskops behoorde en waar Leene net tegen aan zat, werkten hun goedbetaalde contracten af in heel Europa en in Amerika. Daar reden ze ook zesdaagsen op kleine houten baantjes die er niet zo geolied uitzagen als de kleine en razendsnelle piste in Maastricht, waar nu een moderne SIX wordt verreden. Leene woonde tijdens zijn carrière in Parijs, omdat dat het walhalla van de sprint was. Alle Nederlandse renners uit die tijd logeerden bij hem als ze een contractje op de Vel d’Hiv hadden bemachtigd. Ik heb al die mannen op de foto gezien, toen ik enkele jaren geleden op een zaterdagmiddag op bezoek was bij zijn neef Peter Leene. Die had een hele collectie van die bruine foto’s met daarop renners en hun fiets, vereeuwigd in een fotostudio. Publiciteitsfoto’s waren het en om hun status goed uit te laten komen hadden ze al hun medailles opgespeld en op een belendend tafeltje stonden de overige trofeeën. Ik heb jaren geleden bij zo’n Parijs boekenstalletje aan de Seine eens een foto van Gerard Leene bemachtigd. Een gespierde atleet die qua verschijning zo in het huidige peloton had kunnen rijden. Mijn jongste dochter vond het een goed idee om op school een spreekbeurt te houden over de hobby van haar vader. Ze nam van alles mee, zo veel dat ik haar met de auto moest brengen. Alles is teruggekomen, behalve die foto van de Hagenaar die vandaag 114 jaar geleden werd geboren. Deze afbeelding is dan ook uit het archief van Wim van Eyle.

De andere op 3 oktober geborenen zijn:

ANDRESEN, Hans (1927, Denemarken)
BEER, Leo de (1918, overleden 30.06.2000, Nederland)
FERRARA, Raffaele (1976, Italië)
JACOTEY, Myrjam (1985, België)
MCLEOD, Ian (1980, Zuid Afrika)
MUTTER, Stefan (1956, Zwitserland)
POOLEY, Emma (1982, Groot Brittannië)
RUBIANO CHAVEZ, Miguel (1984, Colombia)
VEEN, Suzanne van (1987, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 2 oktober 2006 22:00

Schoonbroers

In de beslissende ontsnapping van het Belgisch kampioenschap 1965 zaten de schoonbroers Tuur de Cabooter en Walter Godefroot met Eddy Merckx. Tegen de gezamenlijke kracht van de zwagers was Merckx niet opgewassen. Een wenende Merckx moest zijn meerdere erkennen in Godefroot. Daar waar Rik van Looy Tuur de Cabooter niet wilde hebben in “zijn” WK ploeg, wilde Eddy Merckx Walter Godefroot er ook niet bij hebben. Een ijzersterke Walter Godefroot werd in 1966 en 1967 niet geselecteerd voor het WK.

Geplaatst door Piet van der Meer, 03 oktober 2014 10:32:17

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web