Uit de wasserette van Henk …

“Een truitje zonder reclame, dat is uitzonderlijk. De meeste rennerstricots staan tegenwoordig vol met tekst, aangeleverd door de sponsor en de co-sponsors die allemaal een mooi plaatsje op het shirt willen. Soms verbaas ik me over de creativiteit van de ontwerpers die het er allemaal maar op moeten zien te krijgen. Dat probleem bestond niet in de tijd dat Gerrit Schulte dit truitje droeg. Het enige waar een renner reclame voor mocht maken was voor een merk fiets of band. Andere merken op je trui of broek adverteren was … 
… ten strengste verboden en er is in de jaren veertig en vijftig heel wat plakband aan te pas gekomen om merknamen op de startlijn af te plakken. Anders mocht je niet vertrekken. Het truitje binnenstebuiten keren was ook een optie, maar dat zag er natuurlijk niet uit. Daarom reden de meeste renners met een maagdelijk truitje als dit, zonder logo’s en merknamen. 
Gerrit Schulte was in zijn tijd een hele grote renner, al kun je dat niet van zijn palmares afleiden. 'Wat heeft die man nou eigenlijk gepresteerd', las ik eens in een reactie op de slogblog. Dat was iemand die – wellicht uit onwetendheid – zich niet in die tijd kon verplaatsen. Er werd toen heel anders gekoerst omdat het iedere profrenner om baar geld te doen was en er nog geen aardige sponsors bestonden die maandelijks een bedrag op je bankrekening stortten. Met winnen verdiende je geld, maar verliezen kon vaak veel voordeliger zijn. Dat hing er van af. De goede renners hadden daar een fijne neus voor. Ze wisten precies wie er die dag graag wilde winnen en er geld voor over had om dat te bewerkstelligen. Dan werd er een geraffineerd combientje in elkaar gestoken en mits goed gespeeld merkte het publiek er niks van. 
Gerrit Schulte is echt een hele grote geweest, ook al staan er op zijn erelijst slechts 19 zesdaagsenoverwinningen, een regenboogtrui in het achtervolgen en een heleboel zeges in koersen op weg en baan die ons nu niet veel meer zeggen. Rijden om het geld, omdat je daar van moest leven, je kinderen grootbrengen en een plakkie worst op je boterham kon leggen, was het doel van de profrenner van toen, want met het dragen van een truitje kon je het nog niet verdienen.
Tot volgende week!”
Henk Theuns
Door Fred van Slogteren, 3 oktober 2012 10:00

Gerrit Schulte, de allergrootste

In de discussie over wie de grootste Nederlandse wielrenner ooit is, circuleren namen als Joop Zoetemelk, Jan Janssen en Jan Raas. Persoonlijk vind ik Jan Janssen de grootste; velen opteren voor Joop Zoetemelk. Echter er kan geen discussie bestaan over wie de allergrootste Nederlandse wielrenner is:Gerrit Schulte, niet alleen van Nederland, maar misschien van de hele wereld. De naam Gerrit Schulte zullen we tevergeefs zoeken in de uitslagenlijsten van de klassiekers en semi klassiekers of die van de grote ronden. Gerrit Schulte was profwielrenner, hij fietste om den brode. In Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen en soortgelijke wedstrijden viel niets te verdienen. Dat een Rik van Looy, Rik van Steenbergen, Fauso Coppi of Eddy Merckx wel dergelijke wedstrijden reden en wonnen is tekenend voor hun amateuristische instelling. Alleen voor hun eigen eer en roem reden ze die wedstrijden. Maar van eer en roem kan de kachel niet branden. Gerrit Schulte vatte zijn vak van wielrenner heel serieus op. Daar waar wat te verdienen viel, daar kwam hij aan de start en won. Hij was heer en meester van bijvoorbeeld de Ronde van Stiphout. De namen van Van Looy, Van Steenbergen, Coppi en Merckx zien we niet of nauwelijks terug in de uitslagenlijsten van de Ronde van Stiphout. Hetzelfde geldt voor de Ronde van Den Bosch. Dat was zijn woonplaats, daar moest hij wel winnen. Schulte had dan vaak de pech dat koekenbakkers als Kees Pellenaars of Wim van Est hem het leven zuur maakten. Tegen flinke vergoedingen wilden dergelijke kruimelaars wel in hun remmen knijpen. Rik van Looy. Wim van Est, Eddy Merckx hadden bijnamen als: De Keizer van Herentals, De Locomotief of de Kannibaal. Dat waren bijnamen uit jongensboeken, kortom onvolwassen bijnamen. Gerrit Schulte werd genoemd Le Fou Pedalant (de fietsende gek). Met zo’n eretitel kan je voor de dag komen en dat deed Gerrit graag.
In de tijd van Schulte had je nog geen triatlonsturen, dichte wielen, aero dynamische wielerhelmen. Toch was Gerrit Schulte een meester in de tijdritten, vooral in de Ronde van Nederland. Hij hanteerde een heel andere aero dynamica. Zo reed hij bijvoorbeeld achter een bestelwagen waar de deuren naar buiten openstonden. Met een snelheid van 60 km haalde hij de eerder genoemde kruimelaar Wim van Est in, die op eigen kracht niet harder ging dan 45 km; een amateur die Van Est.
Gerrit Schulte wist dat je als Nederlands kampioen extra startgelden kon vangen. Hij werd maar liefst 4 maal Nederlands kampioen op de weg. Voor zover ik kan nagaan zijn Van Steenbergen, Van Looy, Coppi en Merckx nimmer kampioen van Nederland geweest.
Ook in de zesdaagsen was Schulte een absolute topper. Hij heeft weliswaar “slechts” 17 zesdaagsen gewonnen. Maar hij reed altijd alleen, of zoals hij zelf stelde: “Ik moest weer voor twee rijden.” Op papier had hij wel een koppelgenoot bv Gé Peters, Peter Post. Omdat het eenmaal reglementair verplicht was om met tweeën te rijden, werden die namen aan Schulte toegevoegd. Maar in de zesdaagse zelf voegden ze helemaal niets toe. Gerrit stond er alleen voor en wist toch te winnen. Wat een klasse.
Gerrit Schulte was een bescheiden mens. Hij erkende de grootheid van Coppi. Coppi was zijns inziens de grootste renner allertijden. Maar voegde Gerrit er fijntjes aan toe: “In het WK achtervolgen van 1948 heb ik hem verpletterend verslagen.” Eigenlijk was Gerrit de grootste allertijden.
Jammer dat we zulke renners niet meer hebben.

Soms denk ik weleens dat Louis Van Gaal een buitenechtelijk kind is van Gerrit Schulte. Louis is op zijn gebied ook de allergrootste en heeft dezelfde bescheiden uitstraling als Gerrit Schulte. Was Van Gaal maar wielrenner geworden.

Geplaatst door Piet van der Meer, 03 oktober 2012 11:40:10

binnenstebuiten

Heel veel zin had het binnenstebuiten aantrekken ook niet. De reclame werd toen immers nog aangebracht middels borduursel (later zelfs indudstrueel). En was dan in spiegelbeeld toch nog redelijk herkenbaar.

Geplaatst door marcoV, 03 oktober 2012 12:06:21

gerrit schulte

Piet,
je slaat nou toch wel lelijk door dat je de Ronde v Stiphout vergelijkt met een klassieker als Parijs-Roubaix.

Gerrit Schulte was inderdaad een klasbak.
Ik heb van ingewijde gehoord(Willem Matena,Jan Lorie)dat hij heel goed met een vast verzet kon rijden 50x16 daar won hij al die criteriums mee.

Maar mijn mening is dat je daar in een klassieker over meer als 200 km niet ver mee komt.
In die tijd werd er nog niet met zulke gigantische verzetten gereden maar 52x14 zat er toch wel op.

En Ge Peters en Peter Post(winnaar in Parijs-Roubaix in recordtijd)waren zeker geen slechte coureurs.

Gerrit heeft toen hij Peter Post zag komen De Blauwe Trein in de slag genomen om hem hem tegen te houden en ook door in zijn rug te demareren en hem zo naar de klote(sorry)te rijden.

Ik kan wel blijven vergelijken maar Fausto Coppi heeft geloof ik vijf keer de Giro gewonnen en nog VEEL meer dat is wel anders als een achtervolging over 5 Km.

Geplaatst door Chris Kipping, 03 oktober 2012 12:46:11

kampioen van nederland

Sorry hoor Piet, maar is je stukje rijkelijk voorzien van Ironie, of meen je echt wat je allemaal intypt?

Persoonlijk denk ik dat het lastig was voor Van Steenbergen, Van Looy, Coppi en Merckx om kampioen van Nederland te worden daar ze of uit Belgie of Italie kwamen en voor een andere bond reden.
Voorts lijkt me dat achter een bestelwagen rijden reglementair gezien niet mag, maar ik kan me vergissen.

En dan die vergelijking met Van Gaal, daar haak ik definitief af. Van Gaal is voorzien van een bescheiden uitstraling? Dat heb ik nou nog nooit gezien, maar wellicht heb ik nu ik wat ouder wordt toch eindelijk een bril nodig.

Geplaatst door edo elfrink, 03 oktober 2012 13:08:21

Grote Gerrit.

Tja Piet, ironie blijft een lastige stijffiguur. Nico Dijkshoorn haalde de toorn van zo ongeveer elke BN'er op zijn hals toen hij Roel van Velzen, en in zijn aanwezigheid al die jurerende ego's in alweer een show zonder hersens, belachelijk maakte in DWDD.
Ik heb in ieder geval prettig gegniffeld bij jouw persiflage van grote Gerrit zijn zelfverheerlijking.

Geplaatst door joep scholten, 03 oktober 2012 13:26:40

Ironie

Joep, Piet,

Het blijkt, ik moet nog
steeds aan het hogere nivo wennen van sommige bijdrages op de slogblog.
Wat voor sommigen een 1, 2 tje is, daar twijfel ik (nog) over de (diepere) bedoeling. Sorry voor al die naiviteit mijnerzijds, het zal wel door mijn leeftijd komen.

Geplaatst door edp, 03 oktober 2012 13:38:06

schaamrood

Met schaamrood op de kaken beken ik graag Schulte altijd verkeerd te hebben beoordeeld. De zienswijze van Piet over de grootste renner van de wereld en omstreken moet ik nederig, als ik soms kan zijn, volkomen delen. Piet heeft helemaal gelijk, op één klein foutje na: Gerrit won 19 zesdaagsen en geen 17. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 03 oktober 2012 13:58:32

Piet van der Meer

Heerlijk verhaal van Piet van der Meer. Zo heb ik die 'Fou Pedalant'ook eens vervloekt, maar zou ik willen dat we er nog een van hadden!

Geplaatst door Jan v d Horst, 03 oktober 2012 14:10:31

twijfel

Dag Edo,

Dat schaamrood om die twijfel siert. Over twijfel wordt verschillend gedacht. Vooral filosofen koesteren het fenomeen. Eén uitspraak onthield ik: 'De moeilijkheid met de wereld is dat de dommen zelfverzekerd zijn en de verstandigen met twijfel vervuld.'

Zo gezien kijken we met andere ogen naar de mannen in Den Haag die zelfverzekerd een nieuwe regering in elkaar flanzen.

Groet,

Joep

Geplaatst door joep scholten, 03 oktober 2012 14:34:08

Piet

Na Lombardije had ik willen schrijven:"Ja de Grote Haagse IJsdanser had het vooraf weer eens goed gezien. No diehards. Die Mollemans is toch een watje. Koersje van niks. Lekker zonnetje, wind in de rug. En dan nog maar net bij de eerste tien rijden tussen allemaal koekenbakkers".
Ik heb het maar gelaten omdat ik -indachtig de reuring rond ND- het dacht te moeten uitleggen en rechtzetten.
Na vandaag dus niet meer. Hulde aan Piet van der Meer.

Geplaatst door theo, 03 oktober 2012 15:11:03

Gerrit Schulte

Beste Piet,

In tijden niet zo gelachen:
vooral de Ronde van Stiphout

Geplaatst door Marius Engelsman, 04 oktober 2012 00:22:50

schulte

piet is joep.

Geplaatst door jan, 04 oktober 2012 09:58:47

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web