Herinneringen bij een foto …

Het bijna afgelopen wielerjaar zal de geschiedenis ingaan als de doorbraak van de Britten. Met name Bradley Wiggins trad op de voorgrond met zeges in Parijs-Nice, de Ronde van Romandië, de Dauphiné Libéré, Olympisch goud in het tijdrijden en als klap op de vuurpijl zijn eclatante zege in de Tour de France, als eerste Engelsman in de geschiedenis. Maar niet slechts whiskered Wiggo, ook Chris Froome liet zien wat hij kon en dat is best veel. Weliswaar kon hij op de finale momenten in de Vuelta niet wedijveren met die drie Spanjolen, maar in de … 
… Tour werd duidelijk dat hij uit de schaduw van Wiggins kan stappen en op termijn de tweede Engelse Tourwinnaar kan worden.
Het geheim van de Britten is samenwerking en vorig jaar werd Mark Cavendish wereldkampioen door die eendrachtige coalitie van landgenoten die hem zodanig naar de finale loodste dat hij het met een droog sprintje kon afmaken. Dit jaar kwam hij er op het zware parcours van de Cauberg niet aan te pas en hij had net zo goed kunnen thuisblijven. Maar ondanks dat het soms een irritant mannetje kan zijn weet hij dat adel verplicht. Een uittredend wereldkampioen blijft niet thuis, tenzij de keuzeheren dat bepalen. Toen na een aantal ronden duidelijk was dat hij niet langer meekon en hij zijn werk voor de ploeg naar behoren had gedaan, besloot hij tot een actie die bij mijn weten nooit eerder in het profwielrennen is vertoond. In plaats van direct afstappen en de douche opzoeken reed hij in toeristentempo nog een volle ronde door, het publiek dankend voor het jaar dat hij de zo begeerde regenboogtrui had mogen dragen.
Een zeer sympathiek gebaar dat aantoont dat dit razendsnelle kereltje van het eiland Man een geweldige sportman is. In de Tour toonde hij al dat hij voor een groter doel altijd bereid is een stapje terug te doen, maar hiermee veroverde hij de harten van de laatste twijfelaars die nog niet voor de beste sprinter ter wereld waren gevallen. Met dank aan Arjan die Cav tijdens zijn ereronde vastlegde. (Foto: © Arjan Schuurman) 

Door Fred van Slogteren, 2 oktober 2012 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web