Het was me het weekje wel!

Het was een mooie en met al die regen loeizware koers gisteren in Lombardije en die Sormano in het parcours is een verrijking, hoewel iets te ver van de finish om beslissend te zijn. Mollema reed een sterke wedstrijd en lijkt me duidelijk geprikkeld door alle commotie rond de Rabobankploeg in de afgelopen week. Na Leo van Vliet deed Michael Boogerd gisteren in De Telegraaf ook nog een duit in het zakje. Maar daar wil ik het vandaag niet over hebben. 
Op de laatste grote koersdag van het jaar (we krijgen nog Parijs-Tours, maar die is m.i. van een andere orde) is het tijd voor … 
… het evalueren van de tv-verslaggeving in het afgelopen seizoen. Het duo Wuyts en De Cauwer op de Belg doet het al jaren goed. Ze praten niet door elkaar heen, geven deskundig commentaar en achtergrondinformatie. Hetzelfde kunnen we zeggen van de mannen bij Eurosport. Danny Nelissen als vaste man, meestal bijgestaan door Martijn Berkhout en soms door Richard Plugge. Danny is een aardige vent maar als commentator is hij soms wat gelijkhebberig en draaft-ie wel eens door, maar zijn twee co-commentatoren doen het goed. Ze zijn zeer goed geïnformeerd, zitten allebei diep in het profwielrennen en daar steek ik als eenvoudige slogblog-redacteur vaak wat van op. Een nadeel is het soms rap weerkerende reclamegeweld, maar die noodzakelijke onderbrekingen duren gelukkig nooit lang en er moet af en toe ook gepiest worden. 
Die twee reportages winnen het in mijn ogen mijlenver van wat Studio Sport er al jaren van bakt. Dat ze daar niet door hebben dat het zo echt niet meer kan, verbaast me. Bij het WK vorige week zaten ze met drie man in het hokje gepropt en dan weet je wat er gebeurt. Door elkaar heen pratend een act opvoeren wie de langste heeft. Hoe ik over Mart Smeets denk is genoegzaam bekend en nu hij nog steeds commentaar geeft gaat hij lijken op die gepensioneerde kantoorpik, die elke vrijdagmiddag nog even langs komt om zijn oud-collega’s van hun werk te houden. Ducrot is een verdomd aardige, geestige en wellevende man met een vaak unieke kijk op het profwielrennen, maar niet in combinatie met de andere heren met wie hij het hokje moet delen. Door Dijkstra schrik ik me regelmatig rot omdat hij altijd als een vrouw gaat gillen als er iemand valt. Die man doet nu al jaren het commentaar, maar het is niks en het wordt niks. 
Gisteren veerde mijn wielerliefhebbende hart echter op, toen de ex-schaatser/wielrenner werd geassisteerd door Bart Voskamp. Bart was een goede renner met een mooie erelijst, waarbij de sprint met Christian Henn in een Touretappe velen nog op het netvlies zal staan (foto). Iedereen zag dat de Duitser tegen Bart aan ging hangen, behalve jurylid Martin de Bruin – een landgenoot nota bene – die het als enige andersom zag. 
Als de NOS-bazen nu maar niet hebben geconcludeerd dat de, in het commentaar geven nog onervaren, Gelderlander tegen Dijkstra aan ging hangen, want het was echt andersom. Een rustige stem die deskundig commentaar gaf en gaandeweg de uitzending de hoofdrol van Dijkstra overnam. Zo hoort commentaar te zijn, dus permanent inhuren die man. Het liefst samen met Ducrot, maar het mag van mij ook solo. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 30 september 2012 8:00

Voskamp

Beste Fred,

Ik heb helemaal niets met Danny Nelissen of Eurosport en probeer beide ook zoveel mogelijk te mijden, maar gelijkhebberig ben ik ook we een beetje.
Vandaar:
- In de bewuste Touretappe hangt Bars Voskamp tegen Jens Heppner, niet Christian Henn.
- BArt zal ook best een keer geschats hebben, verdienstelijk wellicht, maar ik vermoed dat je toch een beetje in de war bent met Bart Veldkamp, de man die op de fiets beter uit de voeten kon dat Voskamp op schaatsen.
- Martin de Bruin is Martin Bruin, dus zonder "de", de ex ploegleider van de (Soka) Gazelleploeg. IJdel, eigenwijs, egotripperig wellicht, misschien niet altijd "fluitend in de geest van de wedstrijd", maar ik heb hem leren kennen als een kundig en zeer vriendelijk man.

Verder (on topic) heb ik zelf het gevoel dat ik minstens zo goed verslag zou kunnen geven bij een koers als om het even welke TV verslaggever, maar heb toch geen ambitie voor dat werk. Te veel cynisme, te veel wantrouwen, te veel realiteitszin.
Zoals Joep al eens schreef: het beste kun je het geluid afzetten.

Geplaatst door Harrie Hofstede, 01 oktober 2012 07:09:23

gelijkhebberig

met ex-schaatser/wielrenner bedoelde ik natuurlijk Dijkstra en niet Voskamp of Veldkamp. Wat Heppner betreft heb je gelijk, het was Heppner en niet Henn. Ook Bruin ipv de Bruin is correct en het geluid afzetten is voor mij geen optie. Wel de stemmen van de commentatoren eruit filteren als dat mogelijk zou zijn, als dat technisch mogelijk zou zijn, want het geluid van de koers met bijv. die altijd maar doorratelende Franse Tourspeaker, de claxonnerende auto's en wat er nog meer voor lawaai wordt geproduceerd zou ik niet willen missen. Jij gelijk, ik gelijk, zo hebben we allebei gelijk. Waar gaat dit over? Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 01 oktober 2012 07:46:35

Voskamp/Veldkamp/Dijkstra

Je hebt helemaal gelijk Fred, ik lees weer eens niet goed.

En inderdaad, helemaal geen geluid en ook ontbrekend commentaar (heb je wel eens bij online uitzendingen van de NOS als er niet tegelijkertijd een TV uitzending loopt) komt ook op mij raar over. Dan maar Sporza: van allemaal de minsts storende verslaggeving en het meest betrouwbaar als het gaat om uitzenden.

Geplaatst door Harrie Hofstede, 01 oktober 2012 07:53:56

Fred, je bent de dames vergeten. Marijn de vries deed het erg goed bij de WK ploegentijdrit voor vrouwen op L1 (de Limburgse omroep doet sowieso veel aan wielrennen). En let ook op José Been bij Eurosport.

Geplaatst door Paul, 03 oktober 2012 10:14:33

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web