Het balhoofdplaatje van Otto …

l’Union fait la Force, zei Philippe Gilbert zondagmiddag tijdens zijn eerste interview nadat hij wereldkampioen was geworden. Een dappere Nederlandse verslaggever interviewde de Waalse vedette in diens eigen taal en dat verdient een compliment. Hoewel de nieuwe Champion du Monde redelijk Nederlands en Engels spreekt, was het mooi hem in de wielertaal bij uitstek zijn verhaal te horen houden. l’Union fait la Force, ofwel 'eendracht maakt macht' was het motto van de Belgische ploeg geweest en ze hadden er … 
… een voorbeeldig kampioenschap van gemaakt. Die vier woorden vormen ook de wapenspreuk van federaal België, bedacht in 1831, maar slechts een enkele keer is dat in de Belgische verhoudingen gelukt. In de politiek is er zelden of nooit sprake van eendracht, eerder verdeeldheid. Het bovenstaande plaatje is dit keer niet afkomstig van een fiets, maar van een muziekinstrument. Een treffende illustratie van eendracht maakt macht, want in een harmonieorkest moet je eendrachtig gelijk beginnen en als het even kan ook met een machtig slotakkoord gelijk eindigen.
Eendracht kun je ook eensgezind noemen en dat waren we na afloop van dit WK-toernooi, want iedereen was lovend. Elke wedstrijd die ik heb gezien heb was ultra-spannend, met prachtige winnaars in de ploegentijdritten, de individuele tijdritten en de wegwedstrijden. Voor de jeugdcategorieën geldt dat met een regenboogtrui in de bagage de overgang naar de beroepsrangen heel wat makkelijker is. Het is natuurlijk afwachten of het bij de profs gaat lukken, want dat is in de harde praktijk van het wielrennen zelden het geval. Kijk de lange lijst van amateurwereldkampioenen er maar op na.
Dit jaar won bij alle elite-onderdelen telkens een uitgesproken favoriet en steeds na een spannende strijd en met een zeer hoge gemiddelde snelheid. De Belgische TV-verslaggevers waren lovend over het parcours en de wedstrijden. Een compliment voor de organisatie, waar honderden mensen bij betrokken zijn geweest. Nauw samenwerkend voor een optimaal resultaat. l’Union fait la Force!
Tot volgende week!”
Otto Beaujon
Door Fred van Slogteren, 28 september 2012 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web