Herinneringen bij een foto …

Leo van Vliet, de huidige bondscoach, reed als amateur in de vermaarde Amstel Bier-ploeg van Herman Krott. Herman was een fantastische kerel, maar niet iemand die over zich liet lopen. Leo won onder zijn leiding grote koersen als de Omloop van de Kempen, de Ronde van Limburg en Olympia’s Tour. In 1978 werd hij prof en Krott zorgde ervoor dat hij bij de Franse ploeg van Zoetemelk kon komen. Direct na nieuwjaarsdag ging hij naar de Franse Alpen om met Joop te trainen en een maand later werd de neoprof … 
… tweede in de Ster van Bessèges na de eerste etappe gewonnen te hebben. Het jaar daarop zat hij bij Raleigh, vanwege zijn prestaties. Zonder daar een kopman te zijn geweest, bouwde hij in de schaduw van Raas en Knetemann aan een fraaie erelijst met als hoogtepunt een zege in Gent-Wevelgem. Alleen vooruit (zie foto) en een houwdegen als Peter Post achter je in de auto. Ik denk niet dat Post hem hier toeschreeuwt dat zijn moeder trots op hem zal zijn,want dat zal vast andere taal zijn geweest. Post legde er verbaal altijd de zweep over en Jan Raas deed dat later nog een graadje erger. Die vloekte en tierde zijn renners naar de zege en sloeg onderwijl de deuken in het portier. 
Nu is Leo bondscoach en na het WK van afgelopen zondag spuwde hij gisteravond zijn gal op de mentaliteit van de Nederlandse renners. Te veel in de watten gelegd, te veel gepamperd, te week, enzovoort. Met uitzondering van Lindeman en De Kort kregen ze er allemaal van langs. Voor Gesink wilde hij nog een uitzondering maken, want dat is een karakterman. Op een Mollema krijg je echter geen vat, die jongen gaat zijn eigen gang, liet hij nog weten. En Lars Boom had na de Olympische wegwedstrijd spijt dat hij niet naar Vinokourov en Uran was toegesprongen. Dat had hij dus gekund. 
Het was dezelfde kritiek waar Gerrie Knetemann en Egon van Kessel tien jaar geleden mee kwamen. Ik denk dat de vorige twee bondscoaches en de huidige ook gelijk hebben. Er verandert veel bij Rabobank, want dat is de ploeg die Van Vliet met name noemde. Bij alle nieuwbenoemde functionarissen zie ik echter niemand die zo’n renner met een topsalaris eens alle hoeken van de kamer laat zien en duidelijk maakt dat het zo niet langer kan. In het programma-item werden ook nog de statistieken getoond van overwinningen in vergelijking met de jaren van de generaties Zoetemelk, Raas, Kuiper en Knetemann en die van Breukink, Rooks en Theunisse. Een schrikbarende vergelijking. 
De wijze zoals Post en Raas met hun renners omgingen, kan tegenwoordig niet meer, hoor je vaak zeggen. Waarom eigenlijk niet? (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 25 september 2012 8:00

Just for the record

Wat een jankverhaal van Leo van Vliet. Twee citaten uit de Volkskrant van zaterdag:
"Leo raakt snel van de kook" dixit broer Quirien (wat een heerlijke Westlandse naam trouwens)van Vliet.
"Leo was mentaal niet zo sterk. dat heeft Raas hem weleens verweten" dixit Joop Holthausen, ook niet de eerste de beste.
En Fred, nu huil jij ook al mee met de wolven in het bos met je roep om de sterke man. De tijden zijn echt wel veranderd en de coureurs geen halfgeletterde boerenkinkels.
Zo'n Steven Rooks kon tijdens de Tour ook van alles roepen over de Rabobankploeg. Hij is gestopt in 1995, 17 jaar geleden dus, en wat heeft hij in de tussentijd in de professionele sport gedaan?
Dat je zelf coureur bent geweest geeft je nog geen vrijbrief om alles beter te weten.
Het sterke van Knobel c.s is dat ze niet schieten op alles wat beweegt.

Geplaatst door theo, 25 september 2012 14:49:24

Het soortelijke gewicht van Leo en Bauke

‘Een superenthousiaste coach,’ noemt Bauke Mollema Leo van Vliet, ‘hij deed zelfs een handstand tijdens het ontbijt.’ Daarna volgt een soort van analyse van het waarom van die handstand.
Twee verschillende persoonlijkheden; Bauke Mollema en Leo van Vliet en over de manier waarop ze omgaan met het kennelijk aanwezige ‘inconveniënce des humeur’ (ik ben ooit eens ontslagen vanwege een zo genoemde mismatch tussen twee karakters). Collega’s daaromheen worden dan haast gedwongen tot een keus; je collega of je werkgever?

In dit geval gaat mijn sympathie zonder enige twijfel uit naar Bauke Mollema. Ik denk dat hij als persoonlijkheid al vele malen verder dan heel veel bondcoaches ooit zullen bereiken. Toen hij las wat er over hem geschreven werd, pakte hij onmiddellijk de telefoon en stelde vragen.
Nee, de bondscoach kon geen voorbeelden aandragen die de omschrijving ‘aparte jongen’ zouden kunnen staven. En over die verwennerij van de Rabo jongens bleef slechts het gegeven dat er ergens in de week voorafgaande aan het WK een Rabo renner was die met eigen broek wilde trainen. Zonder gedoe schikte hij zich in de opdracht van de bondcoach om de KNWU kleding met navenante sponsor opschrift te dragen. Voor de rest was er niets gebeurd. Daarom was Bauke Mollema ‘lichtelijk verbaasd’ toen hij in de pers de hartenkreet van zijn bondcoach Leo las.

In herinner mij een leraar van de middelbare school, hij maakte de grote fout snotneus met de snotneuzen te willen zijn. Zo’n handstand tijdens het ontbijt,… ik weet het niet.
Wielrenners onder elkaar doen graag stoer.
Toen Leo van Vliet Olympia’s Tour won en hij ergens in Twente voorafgaand aan een criterium, omringd door zijn Amstelmaten, de opwachting maakte bij de speaker van dienst, ving ik een verhaal op. Het ging over de truc op de afsluitdijk. Met de antenne van een motoragent voor hem tussen hand en stuur geklemd, had hij een gat dichtgereden. Niemand had iets gemerkt. Wanneer je net eenentwintig bent, is je deze stoerheid vergeven. Maar in mijn oren klonk het nogal onwaarschijnlijk. Natuurlijk lachten zijn makkers zich een ongeluk om zoveel wielervernuft.

Leo en ik schelen elkaar een aantal jaren, in zijn voordeel ben ik nu geneigd te zeggen. Toen niet. Zijn verhaal leek me een poging om net zo gevat over te komen als zijn ploegmakker Knetemann. Gevaarlijk, zo blijkt nu. Met zo’n handstand tijdens het ontbijt heb je als bondscoach maar rekening te houden met de Mollema’s onder de renners. Ze zijn schaars, maar het zijn en blijven parels.

En nog bedankt Fred voor je mooie recensie op Amarcordsneeuw. Ik heb hem ingelijst.

Geplaatst door joep scholten, 25 september 2012 15:17:21

Geen eenheid

Als je afgelopen goed beschouwd was de nederlandse ploeg geen eenheid.
Verre van dat in de eerste twee grote kopgroepen geen nederlanders.
Daarna een kopgroep met Geesink nooit op kop en maar wachten.

Toen de laatste twee ronden drie landgenoten in de kopgroep je zou toch verwachten dat Geesink die nog geen trap gegeven heeft zich volledig in dienst stelt van Boom notabene een ploegmaat nee weer in het laatste wiel.

Of je zeventiende word of achtiende wat maakt het uit rij jezelf helemaal leeg om Boom aan de voet van de Cauberg af te zetten.

De Belgen deden het wel.

De stroom was zeker ook uitgevallen bij de borden langs de weg.

Boom had nooit gewonnen daarvoor was Gilbert veel te sterk maar een podiumplaats had er zeker ingezeten.

Daar moet Boom maar eens aan denken als hij komende zomer kilometers lang op kop zit te sleuren om Geesink aan de voet van een col af te zetten.

Geplaatst door ckiipng, 25 september 2012 19:10:12

meehuilen

Nee Theo, ik huil niet mee met de wolven in het bos. Tien jaar geleden schreef ik in Wieler Revue al een verhaal over de stand van zaken bij de Nederlandse wielerprofs. Ik interviewde daarvoor Knetemann en Van Kessel en zij hadden zware kritiek op de gang van zaken bij de opleidingsploeg van Rabobank. Gefundeerde kritiek en dat kwam destijds hard aan bij met name Jan Raas. Er is blijkens de uitlatingen van Van Vliet echter nog niets veranderd en dat blijkt ook uit de opmerkingen die Karsten Kroon maakte. Daaruit proef ik een beetje een naar sfeertje tussen de Rabo's en de rest van de selectie. Daarom geen eenheid, zoals Chris Kipping terecht schrijft. Leo zei verder dingen waar ik het ook niet mee eens ben en hij draafde door ten aanzien van Mollema en Gesink. En verder ben ik, met alle respect voor wat Rabo voor de Nederlandse wielersport doet, blij dat iemand met een gezaghebbende functie binnen het huidige wielrennen zijn bek eens opentrekt. Net als Raymond Kerckhoffs al maanden in De Telegraaf doet. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 26 september 2012 07:19:02

Rabo blijft thuis

Tsja, de harde hand die bij Rabo ontbreekt.

Ook ik vind eigenlijk al een paar jaar dat m.i. er veel te hoge salarissen betaald worden bij Rabo ten opzichte van de geleverde prestaties. Hoe je het wend of keert, dat zorgt vaak voor verzadiging.
Ik lees al die verslagen en meningen en denk dan vaak dat de waarheid wel ergens in het midden zal liggen.

Zojuist is bekend geworden via De Telegraaf dat Rabo niet naar Italie afreist voor de laatste klassiekers dit jaar. Ondanks dat de tickets e.d. al besteld waren. Na een lang seizoen kan ik me voorstellen dat niet iedereen nog zin heeft in de ronde van Lombardije en de koersen ervoor. Maar om dan maar helemaal thuis te blijven en een boete te riskeren vind ik persoonlijk niet echt slim; Het is tevens natuurlijk koren op de molen van al de critici. En het geeft eens te meer aan dat men er bij Rabo wel erg gemakkelijk over denkt, wie deze beslissing dan ook heeft genomen.

Geplaatst door edo elfrink, 26 september 2012 09:33:26

foutje

Ik moet mezelf even herstellen, het betrof Emilia en nog een kleine klassieker. Volgens mij komen ze onder Lombardije niet uit, en zullen ze die moeten rijden.

Maar het blijft natuurlijk schrijnend, dat de renners geen zin hebben en blijkbaar de koerskalender bepalen bij deze ploeg.

Ik volg de vervolg discussie met grote interesse, maar het lijkt mij dat de koerswijziging bij de rabo, met meer persoonlijke begeleiding alleen maar meer van dit soort acties gaat opleveren.

Geplaatst door edo elfrink, 26 september 2012 10:24:15

pseudo vedetten

Het is te triest voor woorden dat de Rabo ploeg thuis blijft.Zoveel hebben ze toch nog niet gewonnen en misschien hadden ze hier hun status nog een beetje omhoog kunnen krikken,maar helaas ,ze zijn te moe.Teveel course dagen !!!!Wat moet een modale arbeider hier nou mee,een heel jaar lang dik 45 weken coursen waarvan vele dagen van 8 uur of meer.Ik kan er niet om heen,van vliet heeft gelijk.

Geplaatst door cor, 26 september 2012 15:45:21

populisme

Inderdaad een jankverhaal van Leo van Vliet gelardeerd met populistische uitlatingen. Wat dat betreft zal hij bij de De Telegraaf wel scoren. Zoals de gehele maatschappij is ook de wielersport veranderd. Niets dan lof voor de Rabobank, die in Nederland veel in de breedte doet om de belangstelling voor het wielrennen bij de bevolking te promoten. Ook staat men een ‘propere’ sport voor. Dat was in de door Nieuwsuur aangehaalde jaren wel anders, beter hadden ze er ook dergelijke statistieken naast kunnen leggen. Op Gilbert stond zondag geen maat, zeker toen Boonen een gaatje liet vallen en hij op het buitenblad zijn exploot kon plaatsen. Bauke, al dan niet in de door Leo voorgestane broek, deed het, ondanks de valpartij, prima. Is Karsten Kroon nu zoveel verbeterd, sinds hij bij Rijs is? Nikki Terpstra, aardige coureur en leuke gast, maar niet gezien op het WK en OS. Daar komt nog bij dat andere landen, zoals bij voorbeeld België, nu eenmaal een grotere (wieler)vijver hebben om wielertalenten uit te vissen. Net zo min als dat vroeger Anquetil, Hinault, Merkx of Zoetemelk zich lieten commanderen of de wet lieten voorschrijven, doen de huidige vedetten, zoals Cavendish, Wiggens of Boonen dat ook nu niet. Raas schold vooral naar de wat mindere goden. Los van dit verhaal trok hij daarbij de sportieve angel uit de criteriums en werd het voortaan een opgelegd pandoer. Bij Sky of Garmin zie ik ook geen schreeuwende, tierende en op autoportieren deukende ploegleiders. Trouwens waarop de kritiek op de opleidingsploeg gebaseerd is, snap ik al helemaal niet. Nico Verhoeven, jarenlang hiervoor verantwoordelijk, wordt door al zijn pupillen geprezen om zijn aanpak, laatstelijk bij voorbeeld nog door Tejay van Garderen, die zegt enorm van hem geleerd te hebben.

Geplaatst door Jan Gios, 26 september 2012 19:33:12

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web