Uit de beeldentuin van Jac …

“Deze week hebben alle wielerliefhebbers de ogen gericht op Valkenburg en uiteraard is deze plaats mijn onderwerp van vandaag. Valkenburg aan de Geul telt reeds een aantal wielermonumenten en daar zijn er elf dagen geleden een zestal aan toegevoegd. Mijn veertiendaagse bijdrage aan de slogblog is dan ook nooit eerder zo actueel geweest, zo heet van de naald dat ik nog niet in de gelegenheid ben geweest zelf te gaan kijken.
Op dinsdag 11 september jl. zijn namelijk zes ‘hufterproof’ gedenkstenen geplaatst en onthuld, die ieder 250 kilo wegen. Ze zijn ... 
... ingemetseld in het trottoir en vormen aldus een blijvende herinnering aan de eerdere WK’s die op de Cauberg, de meest bekende helling van Nederland, zijn verreden. De platen komen in de plaats van de kleine zuilen in het Kuurpark die regelmatig beklad of vernield worden.
De rij plaquettes zal door het leven gaan als de Hill of Fame, een grappige woordspeling. Het idee komt van Werner Kreutzer een inwoner van het vermaarde toeristenstadje. De platen met de namen van Marcel Kint, Briek Schotte, Jan Raas, Oscar Camenzind, Petra de Bruin en Leontien van Moorsel liggen links naast de Cauberg. De gedenkplaten zijn ontworpen door de Valkenburger Ivo Benders en gemaakt door Mathijs Bijpost.
Aan de muur van de begraafplaats, waar de Hill of Fame begint, hangt nog een plaquette. De zevende en de naam erop wordt morgen aan het eind van de middag bekend. Hopelijk na een prachtige koers. De foto is gemaakt door Fons Winteraeken en afkomstig van de website van TV Valkenburg.
Tot over veertien dagen!”
Jac Zwart

Door Fred van Slogteren, 22 september 2012 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web