Herinneringen bij een foto …

Deze foto is 27 jaar oud en ik kan me de middag waarop die opname is gemaakt herinneren als was het de dag van gisteren. “Joop Zoetemelk, 38 jaar oud en hij heeft ‘m !”, riep Mart Smeets in alle Nederlandse huiskamers en miljoenen zullen in hun eigen omgeving uit de stoel zijn geveerd om met Jopie mee te juichen. Ik was die zondag met mijn gezin op bezoek bij mijn schoonouders en ik weet nog dat mijn schoonpapa, een echte voetbalman, net zo … 
… hard stond te juichen als ik. Dat is een dikke generatie geleden en sindsdien is er nog maar één keer een Nederlander op het erepodium van het WK waargenomen. Dat was Léon van Bon, die in 1997 derde werd achter de Fransman Laurent Brochard en de Deen Bo Hamburger. Dat is al weer vijftien jaar geleden en sindsdien hebben we de achtereenvolgende bondscoaches verwachtingen horen uitspreken die nooit uitkwamen. Zal daar aanstaande zondag verandering in komen als het WK op onze eigen Cauberg wordt beslist? Het zou kunnen, alles kan tenslotte, maar het zou een grote verrassing zijn. Ik heb de afgelopen jaren geleerd dat optimisme over Nederlandse prestaties volstrekt irreëel is. We zien het wel. 
Het was al vast wel een opsteker dat een Nederlander en een Nederlandse afgelopen zondag wereldkampioen werden als lid van een buitenlandse ploeg in het WK ploegentijdrit. Niki Terpstra bij de mannen en Ellen van Dijk bij de vrouwen. Met deze prestatie en de wijze waarop Niki in juni nationaal kampioen werd, is de Zaankanter voor mij de beste renner van dit seizoen, terwijl Ellen de belangrijkste pijler was onder het Olympische succes van Marianne Vos. Keer op keer ging die blonde meid uit Harmelen er vandoor en dwong ze de buitenlandse concurrentie tot uiterste krachtsinspanningen. Marianne is zaterdag natuurlijk favoriet nummer 1 bij de vrouwen en wat het zondag wordt bij de profs zullen we wel zien. Niks verwachten, dan valt het wellicht een beetje mee. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 18 september 2012 8:00

WK

Het WK van Zoetemelk was een van de eerste herinneringen aan de wielersport bij mij.

Toen kon je nog niet voorstellen dat je alweer 27 jaar verder bent zonder Nederlandse wereldtitel (al was er Steven Rooks in 1991 -2de- ook dicht bij).

De mondialisering van de wielersport heeft zich de laatste 25 jaar stevig voortgezet. Tot Abraham Olano is er nooit geen Spaanse wereldkampioen geweest en sindsdien toch al enkele.

We hebben kennis gemaakt met een Ierse, Noorse, Australische en Letse wereldkampioen en ook andere nationaliteiten op het erepodium zoals uit Polen, Slovenië, etc.

Gelukkig doen de Nederlandse profs en amateurs het altijd goed bij WK's op vaderlandse bodem en rijden zij altijd wel top tien:
1925: Gerrit van den Berg en Joop van der Aar
1938: Piet van Nek, Joop Demmenie en Jaap Engel
1948: Huub Sijen en Wim van Est
1959: Ab Geldermans, Coen Niesten en Bas Maliepaard
1967: Jan Janssen, Jos van der Vleuten en Rene Pijnen
1979: Jan Raas en Henk Lubberding
1998: Michael Boogerd

Dus het moet wel heel vreemd lopen willen we dit jaar geen Nederlanders in de kop van de uitslag zien.

Geplaatst door William van Peer, 18 september 2012 09:31:11

Nederlander op podium

"...sindsdien is er nog maar één keer een Nederlander op het erepodium van het WK waargenomen. Dat was Léon van Bon, die in 1997 derde werd achter de Fransman Laurent Brochard en de Deen Bo Hamburger."
En in 1991? Toen stond Steven Rooks toch naast Gianni Bugno?

Maar ik ben het met je eens, dat het wel weer eens mag..!!

Geplaatst door Stefan, 18 september 2012 14:07:24

correct

Ik ben het met je eens Stefan, je bijna-naamgenoot won toen zilver. Maar de strekking van mijn betoog is juist en daarmee ben je het gelukkig eens. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 18 september 2012 15:17:48

NIKI ?

Waarom zou Niki Terpstra niet zo'n zelfde dag kunnen hebben als hij tijdens het NK had?
Mocht dat het geval zijn dan heb je 'zomaar' een wereldkampioen, en zeg nooit 'nooit'...
Want Terpstra heeft heel wat in z'n mars, dat heeft jij al vaker laten zien.

Geplaatst door Gerrie Hulsing, 19 september 2012 20:04:49

Tom!

Natuurlijk Gerrie, alles kan. Maar ene Tom Boonen wil ook dolgraag wereldkampioen worden en staat Tom in de hierarchie van de OPQS-ploeg niet net een treetje hoger? Het is een landenwedstrijd, maar het hemd is ook nader dan de rok.

Geplaatst door Michel, 20 september 2012 05:29:34

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web