De Burgerlijke Stand van 30 september

Jean-Paul VAN POPPEL (1962, Nederland)

Jean-Paul is de beste wegsprinter die we in Nederland hebben gehad. Qua snelheid zal Jeroen Blijlevens niet veel voor hem onder hebben gedaan, maar Van Poppel had veel meer killersinstinct en was mentaal veel minder kwetsbaar dan de kleine Brabander. Zijn wapen heeft hij vooral uitgespeeld in het rondewerk. Negen etappes in de Tour, negen in de Vuelta en vier in de Giro. En dan nog vele sprintzeges in kleine rittenkoersen. Hij heeft er zelfs een gewonnen. Dat was de Ster van Bessèges in 1994. In het eendagswerk was hij minder succesvol. De Scheldeprijs en Veenendaal-Veenendaal staan op zijn palmares, maar een klassieker ontbreekt. Gent-Wevelgem had zeker binnen zijn mogelijkheden gelegen, maar dan moet je een beetje geluk hebben, want niet iedere G-W eindigt in een massaspurt. Zijn grootste succes is ongetwijfeld het winnen van het puntenklassement in de Tour de France van 1987 geweest. Hij reed toen in de Superconfex-ploeg van Jan Raas en die was geheel om hem heen gebouwd. Een klassementsrenner had Raas niet, maar wel tempobeulen als Maarten Ducrot, Gert Jakobs, Jelle Nijdam, Ludo Peeters en Gerrit Solleveld. Of die het ook zo leuk vonden om iedere dag als een menselijke trein te fungeren, betwijfel ik, want het waren renners die zelf ook wel iets konden. Na zijn carrière ging Van Poppel zich met coaching bezighouden. Hij was vooral actief in het vrouwenpeloton en hij werd er verliefd op Mirjam Melchers met wie hij nog maar kort geleden trouwde. En om nog even in de familiesfeer te blijven, zoon Boy werd in februari wereldkampioen bij de junioren in het veldrijden. De Poppeltjes blijven in het nieuws. (Foto: © Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Alfons DE BAL (1943, België)

Toen hij in 1979 met wielrennen stopte deed het grapje de ronde dat zijn fiets te koop was als sleutelhanger. Fonske uit Geel is namelijk een van de kleinste coureurs die ooit in het profpeloton heeft gereden. Veel meer dan anderhalve meter is hij niet, maar dat was geen beletsel voor een mooie palmares. Er staan geen grote overwinningen op zijn erelijst, maar wel meer dan vijftig kermiskoersen, want de kleine man was een rappe. Over zijn successen mag men niet geringschattend oordelen, want een kermiskoers is niet te vergelijken met een Nederlands criterium. Fons De Bal was maar liefst zeventien jaar beroepsrenner en al over de veertig toen hij afscheid nam. Hij heeft dan ook alles uit zijn carrière gehaald. Hij begon zijn profbestaan in de GBC-ploeg van Rik Van Looy en de laatste vier jaar reed hij in de fameuze ploeg van IJsboerke, de formatie waarvan diezelfde Van Looy de eerste ploegleider was. IJsboerke was jarenlang een van de sterkste ploegen van het peloton, maar ze reden voornamelijk in België, omdat dat de markt was van de Vlaamse ijsfabrikant. Ze reden wel de Tour en de klassiekers, maar verder een Belgisch programma met veel kermiskoersen. Voor een man als Ludo Peeters was dat reden om naar TI-Raleigh te verkassen, maar Fonske voelde zich er wel bij. En die sleutelhanger die staat gewoon in de schuur. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 30 september geborenen zijn:

FUENTE LAVANDERA, José Manuel (1945, overleden 18.07.1996, Spanje)
GÖLZ, Rolf (1962, Duitsland)
HUMMEL, Kenny van (1982, Nederland)
JACQUELIN, Edmond (1875, overleden 29.06.1928, Frankrijk)
MAYOZ ETXEBERRIA, Iban (1981, Spanje)
MEIJAS LEAL, Javier (1983, Spanje)
PETTERSSON, Sture (1942, overleden 26.06.1983, Zweden)
STEEGMANS, Gert (1980, België)
WALLAARD, Jacolien (1982, Nederland)
WEENING, Pieter (1982, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 29 september 2006 22:00

Fons De Bal

Juist omwille van zijn lengte reed Fons De Bal jarenlang met eenzelfde Diamantkader. Bij overgang naar een andere ploeg werd het kader in de nieuwe ploegkleuren gespoten...

Geplaatst door Stefan Grosemans, 02 april 2010 14:38:57

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web