Het was me het weekje wel …

Het grote nieuws van de week was natuurlijk de structuurwijziging die bij de Rabobank wielerploegen wordt doorgevoerd. Dat het zo niet langer ging kon, was na de Tour de France 2012 wel duidelijk. Ook de Ronde van Spanje is min of meer mislukt. Er eindigden wel twee Nederlanders bij de eerste tien, maar ik heb de heren verder niet gezien en die topklasseringen zullen daarom snel uit het geheugen verdwijnen. Wie het persbericht leest dat afgelopen woensdag werd uitgegeven moet vaststellen dat Neerlands grootste wielerploeg het laatste restje amateurisme gaat uitbannen. Er zal meer naar andere sporten worden gekeken, waar een wetenschappelijke benadering al veel eerder is ingevoerd, want de successen op de Olympische Spelen, van met met name de zwemmers en de hockeyers, spreken wat dat betreft boekdelen. Verder zal de training veel meer ... 
... centraal worden aangepakt, want het is natuurlijk te gek dat een ploeg die als eenheid in de Tour en andere grote wedstrijden moet optreden zelden of nooit samen traint. Sommige van de plannen klinken als oud nieuws, zoals de renner centraal stellen, persoonlijke coaching en begeleiding, de ambitie om Nederlands talent naar de wereldtop te brengen, enzovoort. Dan denk ik: wat is er de afgelopen jaren dan gedaan? 
Belangrijker is dat er in de personele hoek ingrijpende veranderingen komen. Het vertrek van Erik Breukink komt gewoon een paar jaar te laat, maar beter laat dan nooit. Ook Adri van Houwelingen, die al zestien jaar ploegleider bij Rabobank is, is mede vanwege zijn leeftijd – bijna zestig – aan vervanging toe. Hoe het allemaal gaat uitpakken, moeten we natuurlijk afwachten, maar ik vind de plannen op veel punten hoopgevend. De bank kan ook niet anders, denk ik, want met het afzwaaien van een generatie journalisten die te veel dikke mik was met de ploeg en de leiding, is er met jongeren als Raymond Kerckhoffs, Mark Misérus, Jeroen Schmale en anderen nu een lichting die niet bang is door de bank en de renners te worden buitengesloten als ze iets schrijven of roepen dat op kritiek lijkt. Zij volgen de verrichtingen kritisch en schrijven wat in hun ogen noodzakelijk is. Van de zijde van de bank zit er met Richard Plugge (foto) nu ook iemand die als journalist in die traditie is opgegroeid en wellicht is er nu eindelijk sprake van een volwassen communicatie tussen de bank en de pers en komen stuitende toneelstukjes, zoals de heren Knebel en Smeets na afloop van de laatste Tour opvoerden, niet meer voor.
De slogblog zal de verdere ontwikkelingen bij Rabobank met belangstelling en kritisch volgen. Altijd vanuit een positieve grondhouding, want waar zou de Nederlandse wielersport zijn zonder Rabobank? (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 16 september 2012 8:00

Rabo

Mooi hoor, die hervormingen. Maar zo iemand als die Harold Knebel blijft gewoon zitten. Een complete buitenstaander. Het enige wat die man met wielrennen heeft, is klassieke racefietsen verzamelen. Wat een snob.
Die Herman Wijffels schat ik vele malen hoger in. Maar die zal niet meer actief zijn, en genieten van zijn (riant)bankpensioen. Hij is de échte bedenker van het Rabo Wielerplan, waar de KNWU toch maar mooi heel veel profijt van heeft gehad en nog steeds heeft. En die Heleen Crielaard, da's ook een slimme bankmeid die over de sportcentjes gaat. Nee, nu echt hervormen.

Geplaatst door marco verbaant, 16 september 2012 11:27:56

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web